• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Helsingin kaupungille sakot Sarastia-sotkussa

31.08.2023 - 16.28 Uutinen
Kuvituskuva

Helsingin kaupungilla on ollut suuria ongelmia maksaa palkkoja sen jälkeen, kun kaupunki siirtyi käyttämään Sarastian kehittämää uutta palkanmaksuohjelmistoa. Juko haastoi Helsingin kaupungin työtuomioistuimeen laiminlyönneistä.

Helsingin kaupunki tuomittiin työtuomioistuimessa maksamaan virka- ja työehtosopimusten rikkomisesta hyvityssakkona 9 000 euroa. Päätös on voitto työntekijöille.

—Tämä on yksi etappi surullisessa matkassa, kommentoi OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen. Tämä ei tietenkään ole prosessin päätepiste, mutta osoitus siitä, että me teemme pitkäjänteistä työtä jäsentemme eteen, Mustonen jatkaa.

Sarastialla on ollut palkanmaksuongelmia uuden järjestelmän käyttöönotosta alkaen. Ongelmien määrä on pienentynyt, mutta ei ole vieläkään hyväksyttävällä tasolla.

— On aivan selvää että työstä pitää maksaa palkka oikein, ja palkkakuitin pitää olla sellainen että siitä saa selvää kommentoi neuvottelujohtaja Petri Lindroos.

—Tämä päätös on nimenomaan viesti oikeudenmukaisuudesta ja työelämän pelisääntöjen noudattamisesta, hän jatkaa.

Vaikka 9 000 euron sakko ei ole rahamäärällisesti Helsingin kaupungille merkittävä, on voitolla kuitenkin suuri symboliarvo. Työtuomioistuin toteaa Helsingin kaupungin toimineen väärin ja tilanteen olevan lain ja sopimusten vastainen.

Jos tilanne ei korjaannu, ovat työntekijäjärjestöt ilmoittaneet olevansa valmis haastamaan Helsingin kaupungin uudestaan oikeuteen.

Suomen hallituksen hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite korottaa hyvityssakkojen tasoa työriidoissa. Kirjaus on kuitenkin yksipuolinen ja koskisi ainoastaan työntekijäjäjärjestöjä. Tällaisissa sarastian kaltaisissa tapauksissa tämä  epätasa-arvoisuus tulee esille – tasapuolisuuden nimissä myös työnantajapuolelle tuomittavia sakkoja pitäisi tarkastella samalla, huomauttaa Mustonen.