• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Opettajaopiskelijat saavat jatkossa päätösvaltaisen edustuksen OAJ:n valtuustoon

11.05.2023 - 15.15 Uutinen
Kuvituskuva
SOOLin valtuustoedustajat Taika Vaulo, Hanna Rahkonen ja Virpi Manninen iloitsivat tuloksen selvittyä.

OAJ:n valtuusto päätti yksimielisesti kevätkokouksessaan tehdä tarvittavat sääntömuutokset, jotta Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry:n edustajat voivat jatkossa osallistua OAJ:n hallinnon kokouksiin päätösvaltaisina edustajina.

Jatkossa OAJ:n valtuustoon kuuluu 150 jäsenen lisäksi kolme opiskelijajäsentä. Kevätvaltuusto päätti asiasta yksimielisesti. 

SOOLin entinen puheenjohtaja Hanna Rahkonen kiitti valtuustoa päätöksestä. 

– Kiitos kaikkien soolilaisten puolesta, tästä on hyvä jatkaa matkaa yhdessä eteenpäin. 

Kevätvaltuuston päätös oli myös SOOLin tuoreen puheenjohtajan Emppu Laakkosen mielestä erittäin merkittävä.

– Sen lisäksi että saamme kokemuksen kuulluksi tulemisesta, arvostuksesta ja kollegiaalisuudesta, mahdollistaa päätös myös entistä vaikuttavamman yhteistyön SOOLin ja OAJ:n välillä.

Opiskelijaedustuksen puhe- ja läsnäolo-oikeus valtuuston kokouksissa laajenee nyt siis koskemaan myös oikeutta äänestää sekä toimia muutenkin täysivaltaisina valtuuston jäseninä.

– Vaikka meillä oli jo edustusta toimikunnissa, valtuustossa äänivaltaisuus on nimenomaan merkittävää siksi, että siellä tehdään koko OAJ:ta koskevia linjauksia. Koemme myös, että SOOLina meillä on paljon annettavaa valtuustoon. Olemme herkeämättömiä yhteisen opettajuuden sanoman kantajia, Laakkonen liputtaa.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

SOOL mira laurinantti ja emppu laakkonen.png

Toukokuun alussa kautensa aloittaneet SOOLin varapuheenjohtaja Mira Laurinantti ja puheenjohtaja Emppu Laakkonen. 

Käytännössä opiskelijaedustajat osallistuvat ensimmäistä kertaa valtuuston kokoukseen syksyllä 2023. Myös hallituksen kokouksiin osallistuu seuraavasta kokouksesta alkaen yksi äänivaltainen opiskelijaedustaja. 

Valtuusto valitsi hallituksen varsinaiseksi opiskelijajäseneksi SOOLin puheenjohtaja Emppu Laakkosen ja hänelle henkilökohtaiseksi varajäsenekseen varapuheenjohtaja Mira Laurinantin.

Päätös on pitkän keskustelun ja valmistelutyön lopputulos

Opiskelijaedustuksen mahdollistamisesta OAJ:n valtuustoon on keskusteltu jo pidempään. Edellinen valtuusto äänesti opiskelijaedustuksen hyväksymisestä syyskokouksessaan 2021, mutta silloin muutosehdotus ei saanut riittävän isoa enemmistöä taakseen. Sen jälkeen valtuuston kevätkokouksessa 2022 asiaan liittyen tehtiin ponsi, jonka mukaan hallitus valmistelisi esityksen kevätvaltuustoon 2023. Ponsi hyväksyttiin ja hallituksen tehtäväksi tuli valmistella OAJ:n sääntöihin tarvittavat sääntömuutokset, jotka mahdollistavat opiskelijajärjestö SOOL:ille varsinaiset edustajat OAJ:n hallitukseen ja valtuustoon.

OAJ:n erityisasiantuntija Juha Makkonen pitää ratkaisua hyvänä.

– Päätöksen myötä OAJ toiminta on linjassa muiden isojen akavalaisten liittojen kanssa, joilla on kaikilla ollut opiskelijaedustus hallinnoissaan jo pidempään. Olen tyytyväinen, että valtuusto pitkään kestäneen keskustelun ja laajan valmistelutyön perusteella päätyi tähän lopputulokseen.

OAJ:n jäsenmaksu säilyy ennallaan 

Valtuusto päätti kokouksessaan OAJ:n jäsenmaksun suuruudesta. Se säilyy ennallaan, joten vuonna 2024 jäsenmaksu on 0,80 prosenttia jäsenen ennakonpidätyksen alaisista ansiotuloista. OAJ:n kokonaisjäsenmaksu vaihtelee, sillä OAJ:n jäsenmaksun lisäksi kokonaisjäsenmaksussa on mahdolliset paikallis-, alue- ja valtakunnallisen yhdistyksen jäsenmaksut sekä Opetus ja tiede -työttömyyskassan jäsenmaksu.

Valtuusto hyväksyi myös kahden vuoden toimintakertomuksen ajalta 1.1.2021.-31.12.2022. Vuoden 2022 tilinpäätös vahvistettiin ja tilivelvollisille myönnettiin vastuuvapaus. Valtuusto päätti valtakunnallisten yhdistysten tukimaksujen yleiseksi palauteprosentiksi 10,5 1.1.2024 alkaen toistaiseksi voimassa olevaksi. 


11.5. klo 17 Uutiseen päivitetty myös muita valtuuston päätöksiä. 
12.5. Korjattu työttömyyskassan nimi. 

Teksti: Henna-Kaisa Laho
Pääkuva: Jarkko Mikkonen, Emppu Laakkosen kuva Sini Tuohimaa