• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Samasta työstä sama palkka – siksi olen lakossa

01.06.2023 - 15.30 Uutinen
Kuvituskuva

Osa yksityisten päiväkotien varhaiskasvatuksen opettajista, erityisopettajista ja päiväkodin johtajista on jo toistamiseen lakossa tänä keväänä. Tavoite on selvä: lakolla pyritään kuromaan umpeen palkkakuilu yksityisten palveluntuottajien ja kunta-alan välillä.

Yksityisen sosiaalipalvelualan eilen 31. toukokuuta Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa alkanut lakko jatkuu perjantaihin 2. kesäkuuta. Sopimusala oli lakossa myös 23.–24. toukokuuta.

Kysyimme lakkojen kuluessa viideltä varhaiskasvatuksen opettajalta sekä varhaiskasvatuksen erityisopettajalta että päiväkodin johtajalta, miksi he ovat lakossa. Heidän rintamansa pitää: samasta työstä on maksettava sama palkka.

Lue lisää lakoista! 

20230601-lakko_1920x1080px.jpgSari Harjula ja Mari Salo, Turku: Lakkoa tukevat ihmiset ovat kaikista ihaninta

Kaikista ihaninta ovat ihmiset, jotka tukevat meitä kaduilla ja kujilla ja kauhistelevat palkkaeroja: saman kadun varrella kahden eri päiväkodin työntekijöiden palkat voivat olla aivan erit riippuen oletko yksityisellä vai kunnallisella.

Hienoa, että meillä on mukana porukkaa kaikista lakossa olevista yksityisistä päiväkodista. 

Me olemme ylpeitä työstämme ja palkka harmittaa kovasti. Työn merkityksellisyys on kuitenkin hienoa, yksityisellä on mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Hierarkia on pienempi kuin kunnalla. Ei kuitenkaan voi olla niin, että Suomessa tehdään yhteistä varhaiskasvatusta erilaisella palkalla.

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja Sari Harjula, Turku
Varhaiskasvatuksen opettaja Mari Salo, Turku

Haastateltu 2. lakossa.

 

 

Oulun-lakkovahdit-2-by-henna-kaisa-laho_1920x1080px.jpg

Jenni Kamppinen ja Tiina Nurmela, Oulu: Ihminen ei elätä itseään kauniilla sanoilla

Mielestämme lakon syy on yksinkertainen: tavoitteena on saada yksityisten päiväkotien työntekijöiden palkat samalle tasolle kuin kunnallisissa päiväkodeissa työskentelevien. Tällä hetkellä yksityisten päiväkotien on haastavaa saada päteviä työntekijöitä, koska työntekijät menevät usein kunnallisen työnantajan palvelukseen paremman palkan perässä. Kyllä samasta työstä kuuluisi saada sama palkka työnantajasta riippumatta.

Pidämme työstämme, mutta ei ihminen elätä itseään pelkillä kauniilla sanoilla. Rakennamme täällä pohjaa seuraavien sukupolvien elämään. Sanotaan että yhteiskunta ei toimisi ilman meitä, mutta kyllä sen arvostuksen pitäisi näkyä sanojen lisäksi myös palkassa. 

Jenni Kamppinen, varhaiskasvatuksen opettaja, Oulu 
Tiina Nurmela, varhaiskasvatuksen opettaja, Oulu 

Haastateltu 1. lakossa.

Sostes-vappu-hukkila-turku-by-Kaj-Raiskio_1920x1080px.jpgVappu Hukkila, Turku: Palkka lisää pitovoimaa

Itse koen, että palkkakysymykset ovat suurin syy olla lakossa. Nyt on kurottava palkkaeroa pienemmäksi suhteessa kunta-alaan. Samasta työstä on maksettava sama palkka. Kestävän tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että myös jatkossa yksityisellä puolella riittää ammattilaisia. Yksinkertaistettuna: palkka lisää pitovoimaa. 

Vappu Hukkila, päiväkodin johtaja, Turku 

Haastateltu 1. lakossa. Mukana myös 2. lakossa.

lahti-lakkovahti-Sanni-Missonen-by-Järvinen-Katja_1920x1080px.jpgSanni Missonen, Lahti: Syynä työntekijöiden vaihtuvuuteen on palkka

Olin mukana perustamassa luontopäiväkotia, joka avattiin viisi vuotta sitten. Olen iloinen siitä, että olen saanut kehittää päiväkotia ja omaa pedagogiikkaa. Henkilökunnasta puolet on päteviä ja vaihtuvuus suurta. Joka vuosi on haastavaa saada uusia päteviä varhaiskasvatuksen opettajia, jotka myös pysyisivät. Syynä vaihtuvuuteen on palkka. Minut päiväkodissa pitää luontopedagogiikka, joka on lähellä sydäntäni.  

Sanni Missonen, varhaiskasvatuksen opettaja, Lahti

Haastateltu 1. lakossa.

 

 

lakkovahti-espoo-2-by-milla-eronen_1920x1080px.jpg

Marialena Pouliezou, Espoo: Yhteiskunnallisesti merkittävästä työstä pitää maksaa kilpailukykyistä palkkaa

Olen työskennellyt varhaiskasvatuksen opettajana Suomessa vajaan vuoden. Vaikka Suomessa palkat ovat paremmat kuin kotimaassani Kreikassa, koen, että teemme yhteiskunnallisesti vastuullista ja merkittävää työtä, josta pitäisi maksaa kilpailukykyistä palkkaa.

Meillä on jatkuvasti vajausta henkilöstössä, joka myös vaikeuttaa omaa työtäni, enkä pysty tekemään sitä niin hyvin kuin haluaisin. Lapset ansaitsevat laadukasta opetusta ja se onnistuu vain sillä, että opettajien työolot ja palkka saadaan kuntoon.  

Marialena Pouliezou, varhaiskasvatuksen opettaja, Espoo

Haastateltu 1. lakossa.

Lue lisää lakoista

Miksi OAJ on lakossa? Miten lakossa tulee toimia? Miten haen itselleni lakkoavustusta?
Katso Usein kysytyt kysymykset.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 24.5.
Juttu päivitetty 1.6. kakkoslakon tiedoilla ja julkaistu sen jälkeen uudelleen.

Jaa