• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Teollisuudessa neuvottelutulos – vaikutuksia myös kunta-alan palkkoihin

06.02.2023 - 13.33 Uutinen
Kuvituskuva

Teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden neuvottelutuloksella on vaikutuksia myös kunta-alan opettajien palkkoihin. Juko ja Jau edellyttävät, että neuvottelut kunta- ja hyvinvointialueiden tämän ja ensi vuoden sopimuskorotuksista aloitetaan viipymättä työnantajan edustajan KT:n kanssa.

Viime kesänä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisen alan unioni Jau sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sopivat niin sanotusta perälaudasta, jolla määritettiin vuoden 2023 ja 2024 palkankorotuksia. Sopimuksen mukaan verrokkialojen eli teknologiateollisuuden, kemianteollisuuden ja kuljetusalan korotukset huomioidaan myös kunta- ja hyvinvointialueiden sopimuksissa, mikäli ne ovat suuremmat kuin tälle ja ensi vuodelle jo sovitut 1,9 prosenttia. Ylimenevästä osuudesta jaetaan yleiskorotuksina 70 prosenttia ja 30 prosenttia sovitaan paikallisesti.

– Palkansaajia edustavat järjestöt, Juko ja Jau, edellyttävät, että neuvottelut kunta- ja hyvinvointialueiden tämän ja ensi vuoden sopimuskorotuksista ja verrokkialojen kytköksestä käynnistetään viipymättä KT:n kanssa, OAJ:n ja Jukon puheenjohtaja Katarina Murto painottaa.

Eilen sovitussa teollisuuden sopimuksessa teknologiateollisuudessa palkat nousevat 3,5 prosentin yleiskorotuksella ja 400 euron kertaerällä vuonna 2023, ja 2 prosentin yleiskorotuksella ja 0,5 prosentin suuruisella yritys- tai työpaikkakohtaisella työnantajan jakamalla erällä vuonna 2024. Kemianteollisuudessa palkat nousevat vuonna 2,2 prosentin yleiskorotuksella, ja kahdella 400 euron kertaerällä. Vuonna 2024 kemianteollisuudessa yleiskorotus on 3,3 prosenttia ja yritys- ja työpaikkakohtainen erä 0,2 prosenttia. 

– Yksityiskohtia toki on neuvoteltavana, joten neuvottelut on tarpeen käynnistää pikaisesti, Murto sanoo.

Jaa