• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Työnantaja pakottaa irtisanomaan valtion sopimuksen

11.01.2023 - 19.34 Uutinen
Kuvituskuva

Valtion virka- ja työehtosopimuksen toisen vuoden palkankorotuksia koskevat neuvottelut ovat keskeytyneet työnantajan peruttua torstaille sovitut neuvottelut. Tämän seurauksena työntekijäpuolen on pakko irtisanoa valtion sopimus.

Valtion virka- ja työehtosopimuksen toisen vuoden palkankorotuksia koskevat neuvottelut alkoivat joulukuun alkupuolella. Neuvottelutulosta ei syntynyt määräaikaan 21.12.2022 mennessä, mutta osapuolet sopivat, että neuvotteluita jatketaan tammikuun alussa. 

Sopimusneuvotteluja jatkettiin tällä viikolla, mutta tänään valtion työmarkkinalaitos perui huomiselle sovitut neuvottelut.

– Neuvotteluissa edistyttiin hyvin, mutta valtion työmarkkinalaitoksella ei selvästi näytä olevan rohkeutta tehdä ratkaisua ennen vientialoja, mikä pakottaa työntekijäpuolen irtisanomaan sopimuksen, OAJ:n ja Jukon puheenjohtaja Katarina Murto toteaa.

Sopimus on irtisanottava 14.1.2023 mennessä, jonka jälkeen neuvotellaan koko sopimuksesta. Työrauha on voimassa 28.2.2023 saakka. 

Sopijaosapuolina valtion virka- ja työehtosopimuksessa ovat Juko, Pro, JHL ja Valtion työmarkkinalaitos (VTML). Neuvottelutulos koskee noin 78 000 valtion virkamiestä. Heistä noin 600 on OAJ:n jäseniä.   

OAJ:n jäsenet työskentelevät pääosin seuraavissa oppilaitoksissa Valteri-koulu, kielikoulut eli Helsingin ranskalais-suomalainen koulu ja Suomalais-venäläinen koulu sekä Helsingin eurooppalainen koulu. Lisäksi jäseniä työskentelee myös opetushallituksen alaisuuteen kuuluvissa Saamelaisalueen koulukeskuksessa ja Meriturvassa sekä rikosseuraamuslaitoksen koulutuskeskuksessa, SM:n alaisessa Pelastusopistossa ja THL:n alaisissa koulukodeissa.  

Jaa