• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko alkoi tänään

23.05.2023 - 06.25 Uutinen
Kuvituskuva

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko on 23.–24.5. OAJ on mukana lakossa puolustaakseen varhaiskasvatuksen opettajien ja esihenkilöiden asemaa.

Yksityisellä sektorilla työskentelevien varhaiskasvatuksen opettajien, erityisopettajien ja päiväkodin johtajien palkat eivät saa jäädä jälkeen kunta-alan palkoista.

– Yksityisellä puolella palkkataso on selvästi matalampi kuin kunta-alalla. Palkkojen pitäisi olla vähintään samaa tasoa, jotta yksityiset päiväkodit voisivat kilpailla henkilöstön saatavuudesta, järjestöjohtaja Pasi Pesonen sanoo.

OAJ pyrkii aina saamaan sopimukset ensisijaisesti neuvotellen, mutta nyt lakko on ainoa vaihtoehto sillä työnantajan palkkatarjous ei vastaa tavoitteita.

Seuraa paikallisyhdistystäsi

Jäsen, seuraa paikallisyhdistyksesi viestintää mahdollisista lakkotapahtumista.

Esimerkiksi Lahdessa on luvassa lakkotouhua 23.5. Kokoontuminen lakkovahdintaan ja aamukahville päiväkoti Touhula Hirsilinnan edustalle 7.30.–9.30. Sen jälkeen vierailu Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvassa ja lakkolounas Malskilla.

Espoossa 23.5. Leppävaaran Läkkitorille kokoonnutaan 9.30–10.45. Lakkolounas Harakanpesässä klo 11.00.

Turussa 23.5. lakkovartiointi kokoontuu päiväkoti Nappulapuistolle klo 9.00. Noin klo 11.00 tehdään kävelykierros. Lounasta syödään ravintola Koulussa noin klo 12.00.

Lakko koskee osaa yksityisiä päiväkoteja

Lakko koskee kaikkea oheisten konsernien tai yritysten varhaiskasvatuksen toimipisteissä tehtävää työtä: 

  • Verkanappulat
  • Pilke Päiväkodit
  • Norlandia Suomi
  • Touhulan päiväkodit
  • Sateenkaari Koto

Lakko koskee yksityisen sosiaalipalvelun työehtosopimuksen soveltamisalaa eli sekä opetushenkilöstön että esihenkilöiden työtä.

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelut Hyvinvointialan kanssa keskeytyivät tuloksettomina perjantaina 28. huhtikuuta. Työehtosopimus päättyi 30. huhtikuuta, ja sopimukseton tila alkoi. Pääsopijat ovat etsineet ratkaisua sovittelijan johdolla toukokuussa, viimeisen kerran 22. toukokuuta, mutta sopua ei ole löytynyt.

Lue lisää lakosta

23.5. Korjattu Touhula leikki > Touhulan päiväkodit