• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Yksityisen sosiaalipalvelualan toinen lakko alkoi tänään

31.05.2023 - 09.32 Uutinen
Kuvituskuva
OAJ:n lakkovahdit vauhdissa ensimmäisessä lakossa 23.–24.5.2023.

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko alkoi tänään Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. OAJ on mukana lakossa puolustaakseen varhaiskasvatuksen opettajien ja esihenkilöiden asemaa. Myös ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu.

OAJ on lakossa 31.5.–2.6. yksityisellä sosiaalipalvelualalla. Lakko koskee koskee yksityisen sosiaalipalvelun työehtosopimuksen soveltamisalaa eli sekä opetushenkilöstön että esihenkilöiden työtä Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla.  

Lakko koskee kaikkea oheisten konsernien tai yritysten varhaiskasvatuksen toimipisteissä tehtävää työtä kyseisissä maakunnissa: 

  • Norlandia
  • Verkanappulat
  • Pilke päiväkodit
  • Touhula
  • Sateenkaari Koto

OAJ:n jäseniä lakossa on noin 200.

Jäsen, aktivoidu alueellasi

Yksityisellä sektorilla työskentelevien varhaiskasvatuksen opettajien, erityisopettajien ja päiväkodin johtajien palkat eivät saa jäädä jälkeen kunta-alan palkoista.

Jäsen, seuraa  paikallisyhdistyksesi viestintää, esimerkiksi some-tiliä ja sähköpostitiedottamista. Saat tietoa yhdistyksesi lakkotapahtumista, joihin kannattaa osallistua. Voit myös itse ehdottaa lakkoajan aktiviteettiä olemalla yhteydessä yhdistykseesi ja paikallisaktiiveihin, esim. puheenjohtajaan.

OAJ viestii neuvottelujen etenemisestä ja työtaistelutoimenpiteistä omissa kanavissaan.
Lisäksi jaamme jäseniemme kuvia ja viestejä OAJ:n sosiaalisen median kanavissa, joten käytä omissa julkaisuissasi tunnusta @oajry.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu 

OAJ:n antama uusi ylityö- ja vuoronvaihtokielto jatkuu 14.6.2023 klo 13 saakka, mikäli sopua ei löydetä sitä ennen.

OAJ:n jäsenistä kielto koskee yksityisen sosiaalipalvelualan sopimuksen piiriin kuuluvien yksityisten päiväkotien varhaiskasvatuksen opettajia, erityisopettajia ja päiväkodinjohtajia. OAJ:n jäseniä sopimuksen piirissä on lähes 900.

Sopu etsinnässä

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelut Hyvinvointialan HALI ry:n kanssa keskeytyivät tuloksettomina perjantaina 28. huhtikuuta. Työehtosopimus päättyi 30. huhtikuuta, ja sopimukseton tila alkoi.

Toukokuussa ratkaisua on etsitty sovittelijan johdolla, mutta toistaiseksi ratkaisua ei ole löytynyt. OAJ:n tavoite on löytää ratkaisua ensisijaisesti neuvotellen, mutta nyt lakko on ainoa vaihtoehto.

Usein kysytyt kysymykset

 

Jaa