• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Yliopistojen sopimusneuvotteluja jatketaan 13.3.

02.03.2023 - 11.26 Uutinen
Kuvituskuva

Neuvottelut yliopistojen työehtosopimuksesta jatkuvat 13. maaliskuuta. Koska osapuolet eivät päässeet 1.3. yhteisymmärrykseen palkankorotuksista, nyt neuvotellaan myös työehdoista ja sopimuskauden pituudesta.

Sinnikäs yritys ei valitettavasti vielä tuottanut tulosta, joten neuvotteluja jatketaan. Juko ja OAJ tavoittelevat edelleen ostovoimaa parantavia palkankorotuksia. Näin kertoo OAJ:n neuvottelija, työmarkkina-, korkeakoulu- ja tiedepolitiikan erityisasiantuntija Hanna Tanskanen.

Juko huomauttaa, että yliopistojen henkilöstö on korona-aikana venynyt ja huolehtinut korkeatasoisesta tutkimuksesta ja opetuksesta poikkeusoloissa. Sisäänottomäärät ovat kuluneella hallituskaudella kasvaneet. Suunnitelmissa on yhä lisätä aloituspaikkoja, tuplata tohtorikoulutus sekä kolminkertaistaa kansainvälisten opiskelijoiden määrä.

– Yliopistojen palkkauksen ja työehtojen pitää olla kunnossa, jotta yliopistot ovat vastakin houkuttelevia ja vetovoimaisia työpaikkoja korkeakoulutetuille, Tanskanen tähdentää.

Yliopistojen yleinen työehtosopimus koskee yli 2 200 OAJ:n jäsentä, jotka toimivat yliopistojen opettajina ja tutkijoina sekä opetustehtävissä harjoittelukouluissa. Harjoittelukoulujen työehdoista on oma sopimus, joka on osa yleistä työehtosopimusta.

Palkansaajajärjestöt ovat irtisanoneet työehtosopimukseen päättymään 31.3. Jos ratkaisua ei synny, yliopistot siirtyvät 1.4. sopimuksettomaan tilaan. Sen aikana noudatetaan vanhaa työehtosopimusta, mutta myös järjestölliset toimet ovat mahdollisia.

Sopijaosapuolina neuvotteluissa ovat Juko, Pro ja JHL sekä yliopistoja työnantajana edustava Sivistystyönantajat. Yliopistojen työehtosopimus koskee kaikkiaan 34 000 palkansaajaa.