• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ammattikorkeakoulujen neuvotteluissa ei vieläkään edistystä  

08.02.2024 - 09.58 Uutinen
Kuvituskuva

Ammattikorkeakoulujen sopimusneuvotteluja jatkettiin 6.2. kahden viikon tauon jälkeen, mutta edistyksettä. Sivistysala Sivistalla ei ollut tarjota uusia aineksia, joiden avulla ratkaisu voisi löytyä.  

OAJ:n neuvottelijat olivat pettyneitä viikolla 6 pidettyyn tapaamiseen Sivistan kanssa. Työnantaja ei esittänyt uusia avauksia tai tuonut pöytään aineksia, joilla neuvotteluja olisi voitu viedä eteenpäin.  

– Neuvottelutilanne ei tästä eteenpäin ainakaan helpotu, sillä nykyinen sopimus on voimassa enää maaliskuun loppuun, neuvottelujohtaja Petri Lindroos muistuttaa.  

OAJ, YTN ja Sivista neuvottelivat tammikuussa tiiviisti ammattikorkeakoulujen omasta työehtosopimuksesta, mutta neuvottelutuloksesta jäätiin kauaksi. Ammattikorkeakoulujen sopimusneuvotteluissa on tavoiteltu kokonaisratkaisua, joka sisältäisi palkankorotukset ja muut työsuhteen ehdot tulevalle sopimuskaudelle.   

Neuvottelutauon aikana amk-neuvottelujen jatkoa arvioitiin sekä OAJ:ssa että palkansaajien kesken yhdessä YTN:n kanssa.   

– Ammattikorkeakoulujen oma työehtosopimus olisi iso edistysaskel. Omasta työehtosopimuksesta voisi olla hyötyä, kun kehitetään palvelussuhteen ehtoja amkeissa tehtävän monipuolisen ja vaativan työn tarpeisiin. OAJ ei kuitenkaan hyväksy sitä, että uutta sopimusta tavoiteltaisiin tinkimällä palkan ostovoimaisuudesta tai heikentämällä työehtoja, Lindroos tähdentää.  

Nykyinen työehtosopimus on voimassa 31.3. saakka, ja sitä noudatetaan tarvittaessa pidempäänkin, kunnes uusi sopimus on voimassa. Tähän asti ammattikorkeakoulujen palkat ja työehdot ovat määräytyneet Sivistan yksityisen opetusalan työehtosopimuksesta.   

Seuraa sopimusneuvotteluja  

Seuraa sopimusneuvotteluja ja lue ammattikorkeakoulun opettajan ja muiden yksityisen opetusalan oaj:läisten ajatuksia ammatin arvosta.