• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n työssäkäyvien jäsenten määrä kasvoi vuonna 2023

24.01.2024 - 09.42 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n työssäkäyvien jäsenten määrä on vuoden 2024 alussa 87 040 henkeä, mikä tarkoittaa 129 jäsenen kasvua edeltävään vuoteen verrattuna.

OAJ:n jäsenmäärä on viime vuosina heilahdellut, mutta vuonna 2023 se oli kasvusuuntainen. Jäsenmäärä kasvoi kaikissa OAJ:n työssäkäyvien jäsenten ryhmissä varhaiskasvatuksesta yliopistoihin. Arviolta noin yhdeksän kymmenestä opettajasta on OAJ:n jäsen.

– Vankka jäsenpohja on erityisen tärkeä aikana, jolloin työmarkkinoita uudistetaan tavoilla, jotka eivät aina ole oikeudenmukaisia opetus- ja tutkimusalalla työskentelevien kannalta. Mitä useampi on OAJ:n jäsen, sitä kirkkaampana kuuluu jäsentemme ääni esimerkiksi oikeudenmukaisen ansiokehityksen tai määräaikaisten työntekijöiden oikeuksien suhteen, OAJ:n järjestöjohtaja Pasi Pesonen korostaa.

OAJ on ainut ammattijärjestö, joka neuvottelee opetusalan virka- ja työehtosopimuksista. OAJ tekee myös monipuolista jäsenten edunvalvontaa esimerkiksi työelämälainsäädäntöön ja koulutuspolitiikkaan liittyen.

– Kaikessa OAJ:n toiminnassa keskiössä on jäsentemme etu ja paremman tulevaisuuden rakentaminen Suomelle. Uskon että uusien jäsenten houkuttelussa auttaa se, että OAJ on näyttänyt julkisuudessa olevansa ratkaisuhaluinen ja määrätietoinen toimija. Samaan aikaan OAJ:n on pystyttävä elämään ajassa kiinni ja kuultava tarkalla korvalla jäsentensä toiveita, Pesonen toteaa.

Edunvalvonnan lisäksi OAJ tarjoaa laajat muut palvelut ja jäsenedut kasvatus-, koulutus- ja tutkimusalan jäsenistölleen.

– Opetus- ja tutkimusalan ammattilaiset tekevät vastuullista ja haastavaa työtä. Sen rinnalla on tärkeää pystyä päivittämään osaamistaan ja huolehdittava myös omasta jaksamisesta, Pesonen muistuttaa.

Vuodenvaihteessa OAJ:n varsinaisten jäsenten määrä oli 87 040 ja kokonaisjäsenmäärä 113 982. OAJ on suurin Akavan jäsenjärjestöistä.