• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sovittelu jatkuu juhannuksen jälkeen  

11.06.2024 - 15.00 Uutinen
Kuvituskuva

Sovittelua OAJ:n ja yksityisiä kouluja ja oppilaitoksia edustavan Sivistysalan välillä jatketaan juhannuksen jälkeen 26.6. Molemmat osapuolet saivat sovittelijalta tehtäviä.  

Yksityisellä opetusalalla tarvitaan palkkaratkaisu, joka varmistaa kelpoisten opettajien saatavuuden ja pysyvyyden alalla. Kyse on lakisääteisestä palvelusta, eikä ole perusteita sille, että yksityisten koulujen ja oppilaitosten palkkakehitys jäisi jälkeen muiden alojen opettajista.  

Näin toteaa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.  

– OAJ ei ole ajamassa yksityisiä kouluja ja oppilaitoksia taloudelliseen ahdinkoon, mutta oikeudenmukainen ja reilu palkkakehitys on varmistettava. Ratkaisua on vaikea löytää, jos Sivista ei kykene mihinkään kompromissiratkaisuun, Murto tähdentää.  

OAJ:n ja Sivistan näkemykset palkkaratkaisusta eivät lähentyneet kevään kuluessa ratkaisevasti, vaikka valtakunnansovittelija Anu Sajavaara on sovitellut työriitaa jo reilun kahden kuukauden ajan.  

– Olemme edenneet sovittelijan johdolla, mutta OAJ:lla ja Sivistalla on ollut myös kahdenkeskistä yhteydenpitoa. Vakavasta yrityksestä huolimatta emme ole edenneet palkkatasoa koskevissa kysymyksissä riittävästi, joten neuvottelutulosta ei ole ollut mahdollista saavuttaa, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos kertoo.  

– Yhteisymmärrys alkaa rakentua, kun työnantajalla on tarjottavana aineksia, joista opettajien palkkakehityksen turvaava ratkaisu voisi löytyä. Kyse on siitä, pystyykö yksityinen opetusala tulevaisuudessa kilpailemaan osaavista ja korkeasti koulutetuista opettajista. Ratkaisuun pääseminen neuvottelemalla olisi sekä OAJ:n että Sivistan ja yksittäisten koulujen etu, Lindroos muistuttaa.  

Yksityisissä kouluissa ja oppilaitoksissa on ollut kaksi lakkoa, toinen huhti- ja toinen toukokuussa.  

Sovittelija on jättänyt yhden sovintoehdotuksen, jonka OAJ hylkäsi.  

– OAJ on valmis jatkamaan järjestöllisiä toimia, ellei ratkaisuun muutoin päästä. Tämä ei ole toivottavaa eikä tavoitteemme. Nyt on kuitenkin yksityisen opetusalan opettajien aika saada arvostusta. Tämä edellyttää palkkaratkaisua, jossa otetaan huomioon palkankorotusero muuhun opetusalaan, Murto muistuttaa.  

Sivistan ammatillisissa aikuiskoulutuskeskuksissa työskentelevä opetushenkilöstö on samaten toistaiseksi sopimuksettomassa tilassa.  

Sivista sopi toukokuun lopulla yksityisten koulujen ja oppilaitosten sekä ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten hallinto- ja tukihenkilöstön palkoista erikseen JHL:n ja Jytyn kanssa. Tämä ei vaikuta koulujen ja oppilaitosten opetushenkilöstöä koskeviin neuvotteluihin.   

OAJ on saanut neuvottelutavoitteelleen jäsenkyselyssä vankan tuen, ja keväällä toteutetut lakot onnistuivat hyvin.     

Sivistan yksityisissä kouluissa ja oppilaitoksissa työskentelee noin 5 000 ja ammatillisissa aikuiskoulutuskeskuksissa noin 440 OAJ:n jäsentä.    

12.6. korjattu ammatilliset oppilaitokset ammatillisiksi aikuiskoulutuskeskuksiksi.