• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Yhteistyössä yksityistä varhaiskasvatusalaa kehittämässä – OAJ mukaan alan oman työehtosopimuksen neuvotteluihin

28.06.2024 - 15.00 Uutinen
Kuvituskuva

Laadukas varhaiskasvatus rakentaa osaamisen perustaa koko sivistysalalle. Yksityiset päiväkodit tarjoavat perheille laadukkaita ja monipuolisia palveluita ja niillä on tärkeä rooli osana varhaiskasvatuksen kenttää.

Sivista tiedotti aikaisemmin, että yksityisen varhaiskasvatusalan edellytysten vahvistamiseksi Sivista, JHL, SuPer ja Talentia tiivistävät yhteistyötään ja neuvottelevat alalle työehtosopimuksen. Tarkastelun jälkeen myös OAJ on kutsuttu mukaan neuvotteluihin rakentamaan alan omaa työehtosopimusta. 

– Kävimme tilannetta OAJ:n kanssa läpi erityisesti varhaiskasvatuksen opettajien osalta. Saimme lisätietoja, jotka vaikuttivat tilanteen uudelleenharkintaan. OAJ:n ja Talentian edustavuus yhdessä on nyt hyvin kattava opetushenkilöstön osalta, toteaa Sivistan toimitusjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta.

– Olen tyytyväinen siitä, että tämä erimielisyys Sivistan kanssa saatiin sovittua. OAJ:n edustavuus on nyt yhteisymmärryksessä todettu päiväkodin johtajien ja varhaiskasvatuksen opettajien osalta. Sopu mahdollistaa yhteistyön jatkamisen ja kehittämisen, kommentoi OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.      

Yksityinen varhaiskasvatusala työllistää noin 10 000 palkansaajaa. Suomessa asuvista lapsista noin 20 prosenttia on yksityisissä päiväkodeissa, eli vuosittain reilut 40 000 lasta saa varhaiskasvatusta yksityisesti järjestetyissä varhaiskasvatuspalveluissa. Alalla ei kuitenkaan aikaisemmin ole ollut omaa työehtosopimusta, vaan toimijat ovat olleet muun muassa Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä.

Lisätietoja:

Susanna Niinistö-Sivuranta, puh. 050 511 5382
Toimitusjohtaja, Sivista

Katarina Murto, puh.  050 568 9188
Puheenjohtaja, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ