• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Työhyvinvointi"

Webinaari: Opettajan työhyvinvointi

Kasvatus- ja opetusalan ammattilaisille oma hyvinvointi on erittäin tärkeää, sillä hyvinvointitaitoja opetetaan esimerkin voimalla. Osallistumalla webinaariin saat selkeyttä oman hyvinvoinnin ylläpitoon ja jaksamiseen. Webinaari järjestetään OAJ:n ja SOOLin kanssa yhteistyössä.

01.02.2023 Tapahtuma
Työhyvinvoinnin avustusten hakuaika alkoi

OAJ:n työhyvinvointirahaston vuoden 2023 haku on avautunut. Avustusten hakuaika on 16.1.-10.3. Rahoitusta myönnetään uusiin, tänä alkaviin hankkeisiin.

16.01.2023 Uutinen
OAJ: Opinto-ohjauksessa liian suuria eroja – opiskelijoiden yhdenvertaisuus ei toteudu

Yhden opinto-ohjaajan vastuulla olevien opiskelijoiden määrä vaihtelee suuresti. Tämä asettaa opiskelijat eriarvoiseen asemaan ja vaikuttaa opinto-ohjaajien sekä muiden opettajien työhyvinvointiin.

16.12.2022 Uutinen
Palkanmaksuongelmat muistuttavat isosta puutteesta oikeusturvassa

Moni opettaja ja alan esihenkilö on kärsinyt Helsingin kaupungin pitkään jatkuneista ja laajoista palkanmaksuongelmista. Palkkakaaos on yksi osoitus siitä, miksi viranhaltijoiden ja työtekijöiden suojaksi säädettyä lainsäädäntöä tulee uudistaa.

13.12.2022 Blogi
Puheenjohtajan Saunailtalive – työssäjaksaminen

Tervetuloa puheenjohtajan Saunailtaliveen, jonka aiheena on työssäjaksaminen, joka saattaa näin loppuvuodesta olla jo koetuksella.

05.12.2022 Tapahtuma
EHKÄISE.

Epäasiallista kohtelua voi ehkäistä  luomalla yhteisiä pelisääntöjä ja vahvistamalla työyhteisötaitoja. On myös tärkeää korjata työoloihin liittyviä epäkohtia huolehtimalla, ettei työpaikalla ole yhteishenkeä hiertäviä epäkohtia. Esimerkiksi epäoikeudenmukaisuus, epäselvät työnkuvat, heikko tiedonkulku ja liiallinen työmäärä johtavat herkästi epäasialliseen kohteluun.

30.11.2022 Sisältösivu
TOIMI.

Epäasiallista kohtelua tai väkivaltaa ei saa hyväksyä työpaikalla. Niiden kitkeminen on yhteinen asia. Väkivallan, sen uhan tai epäasiallisen kohtelun puheeksi ottaminen ei ole helppoa, mutta tilanne pitää saattaa työnantajan tietoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kun asia on tiedossa, työnantajalla on lain mukainen velvollisuus ryhtyä toimiin tilanteen korjaamiseksi.

30.11.2022 Sisältösivu
TUNNISTA.

Epäasiallinen kohtelu on  hyvän tavan vastaista käyttäytymistä toista kohtaan. Käytöstä, joka vaarantaa muiden hyvinvoinnin. Arjessa häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua kutsutaan usein työpaikkakiusaamiseksi. Se voi olla esimerkiksi mitätöimistä, uhkailua, yhteisten sääntöjen noudattamatta jättämistä tai työnteon jatkuvaa arvostelua. Epäasiallista kohtelua ei ole aina helppo tunnistaa, sillä koemme asiat eri tavoin. Epäselvätkin tapaukset tulee kuitenkin käsitellä, vaikeneminen ei ole ratkaisu.

30.11.2022 Sisältösivu
Kuormituksessa ja työoloissa mikään ei muutu, jos kukaan ei puutu – tarvitaan lakiuudistuksia

Työelämään liittyy monia lakeja, jotka on säädetty työntekijöiden turvaksi. Lait vaativat kuitenkin täsmennyksiä ja parempaa valvontaa, jotta ne toteutuvat arjessa. Etenkin psykososiaalista kuormitusta pitäisi ennaltaehkäistä ja hallita nykyistä paremmin. On koko Suomen etu, että opetusalan ammattilaiset voivat hyvin ja että he, kuten myös kaikenikäiset oppijat, voivat työskennellä turvallisissa ja terveellisissä tiloissa, kirjoittaa OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto.

29.11.2022 Blogi
Eettinen työkuormitus – ristiriita ihanteiden ja mahdollisuuksien välillä

Eettinen työkuormitus on yksi työkuormituksen muoto. OAJ:n erityisasiantuntija Sara Simberg vinkkaa blogissaan keinoista, joilla eettistä työkuormitusta voidaan ennaltaehkäistä ja vähentää.

14.10.2022 Blogi