• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Ammatillinen koulutus"

Monella on nyt opettajaa ikävä – ammatilliseen tarvitaan lisää lähiopetusta!

Ammatillinen koulutus tuottaa Suomen tarvitsemia ammattiosaajia. Nyt eri tahojen selvitykset kuitenkin kertovat yhteistä viestiä: opiskelijat eivät saa tarpeeksi lähiopetusta opettajilta. Osaava Suomi ei synny pelkästään tahdonvoimalla, vaan se vaatii päättäjiltä ja koulutuksen järjestäjiltä tekoja, kirjoittaa OAJ:ssä erityisasiantuntijana työskentelevä Eira Bani.

15.11.2022 Blogi
Ammatillisessa koulutuksessa tarvitaan oppimisen tukea – poliitikot samaa mieltä

Oppimisen tuen tarve ammatillisessa koulutuksessa on tullut selväksi myös päättäjille, kertoo OAJ:n teettämä kysely. Valtaosa puolueiden päättäjistä kannatti väittämää, että ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden oikeudesta tukiopetukseen ja osa-aikaiseen erityisopetukseen on säädettävä lailla.

09.11.2022 Uutinen
OAJ: Yhdenvertainen oikeus opetukseen ei toteudu ammatillisessa koulutuksessa

Elokuussa voimaan tulleen säännöksen piti turvata ammattiin opiskelevalle yhdenvertaiset oikeudet opettajan antamaan opetukseen ja ohjaukseen kuin lukiolaiselle. Osa koulutuksen järjestäjistä kuitenkin tulkitsee, että myös erilaiset ohjaajat voivat tehdä opettajille kuuluvia töitä. OAJ vaatii, että tulkinta korjataan tarvittaessa lainsäädännöllä.

14.10.2022 Tiedote
Tehdään yhdessä tulevaisuudenkestävä Suomi

Eduskuntavaalit ovat OAJ:n jäsenelle tärkeät. Vaaleissa ja niiden pohjalta neuvoteltavassa hallitusohjelmassa linjataan jälleen neljäksi vuodeksi alamme keskeisistä suuntaviivoista, lakihankkeista ja myös rahoituksesta. OAJ vaikuttaa siihen, että päätöksissä kuullaan opettajien ääntä, kirjoittaa koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo.

05.10.2022 Blogi
OAJ: Ammatillisen koulutuksen kehittämisessä kuultava opettajia

Toisen asteen koulutusta ja sen rahoitusta ollaan uudistamassa. OAJ:n mielestä hankkeen valmistelua olisi pitänyt jatkaa seuraavalle hallituskaudelle. OAJ katsoo, että rahoitus pitäisi uudistaa kokonaisuutena, ei osissa, kuten nyt on tapahtumassa.

29.09.2022 Uutinen
Puheenjohtajan Saunailta-live

Oletko aina pohtinut, että mitä OAJ:n puheenjohtaja tekee? Tai varapuheenjohtajat? Siinä tapauksessa tervetuloa kuulolle Puheenjohtajan Saunailtaan, jossa sekä Katriina Murto että varapuheenjohtajat Katariina Kattelus, Lauri Hietalahti ja Anitta Pakanen kertovat omasta työstään sekä muista ajankohtaisista asioista.

15.09.2022 Tapahtuma
Tule ammattikasvatuksen aamukahveille vahvistamaan osaamistasi!

OAJ ja Okka-säätiö järjestävät syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana webinaarisarjan, jossa pureudutaan elinvoimaisen ja kestävän työelämän kehittämistarpeisiin ja siihen, miten koulutuksella vastataan näihin odotuksiin. Webinaarit järjestetään yhteistyössä ammattikorkeakoulujen ammatillisten opettajakorkeakoulujen verkoston kanssa.

24.08.2022 Tapahtuma
OAJ ja JHL vaativat mielenilmauksella Helsingin palkkasotkun korjaamista – ”Tämä on hätätapaus”

Helsingin kaupungin ongelmat palkanmaksussa ovat jatkuneet jo kuukausia, mutta ratkaisut ja vastuunkanto puuttuvat edelleen. Ratkaisujen ja vahinkojen korvaamisen eräpäivä on nyt, muistuttavat ammattiliitot OAJ ja JHL tänään järjestämässään mielenilmauksessa. Pahimmassa tapauksessa samat ongelmat ovat edessä muualla, kun Vantaa ja hyvinvointialueet ottavat käyttöön Sarastian järjestelmän.

24.08.2022 Tiedote
OAJ vaatii oppijoille, opettajille ja esihenkilöille työrauhaa keskittyä perustehtäviin

Opetusalan Ammattijärjestö toivoo opettajille sekä koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten esihenkilöille työrauhaa keskittyä perustehtäviin. Uusien hankkeiden ja reformien asemesta OAJ toivoo koulutuksen rahoituspohjan vahvistamista sekä oppimisen tuen ongelmien korjaamista. Myös lapset ja nuoret kaipaavat rauhoittumista ja keskittymistä opetukseen.

03.08.2022 Tiedote
Helsinki Pridea luotsaa entinen opettaja – ”jokainen opettaja on esikuva”

Kouluterveyskyselyt kertovat, että sateenkaarinuoret voivat edelleen koulussa muita huonommin. Entinen opettaja ja nykyisin Helsinki Pride -tapahtumaa luotsaava Panu Mäenpää kuitenkin uskoo parempaan ja tasa-arvoisempaan tulevaisuuteen. Sen tekemisessä opettajilla on hänestä arvokas rooli.

15.06.2022 Uutinen