• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ sivistysvaliokunnalle: Moni oppivelvollisuuslausuma on tarpeen uusia

30.08.2023 - 11.18 Lausunto
Kuvituskuva

Eduskunta päätti oppivelvollisuuslain hyväksyessään 22 lausumasta, jotka edellyttävät koulutuksen laadun vahvistamista ja uudistuksen onnistumisen seurantaa sekä toimenpiteitä näiden pohjalta. Moni tuolloin hyväksytystä lausumasta on edelleen ajankohtainen ja kaipaa uusimista, OAJ toteaa sivistysvaliokunnalle lähettämässään lausunnossa.

OAJ pitää tärkeänä, että työtään aloittava Eduskunnan sivistysvaliokunta kiinnittää huomiota eduskunnan lausumien toteutumiseen käsitellessään hallituksen vuosikertomusta 2022. 

Moni lausuma on edelleen ajankohtainen ja tarpeen

OAJ pitää välttämättömänä, että kun sivistysvaliokunta käsittelee edellisen hallituksen vuosikertomusta, se uudistaa oheisessa lausunnossa mainitut lausumat, jotka sivistysvaliokunta esitti eduskunnalle oppivelvollisuuden laajentamista koskevan lainsäädännön yhteydessä.

Lausumat koskevat oppimisen tuen ja ohjauksen vahvistamista toisen asteen sekä nivelvaiheen koulutuksessa, lukiokoulutuksen laatukriteereitä, ammatillisen koulutuksen lähiopetuksen määrää sekä uudistuksen kustannusten seurantaa. 

Nämä lausumat ovat edelleen tarpeen, ja osa niistä tukee nykyisessä hallitusohjemassa olevia kirjauksia. Siksikin niiden toimeenpaneminen on tärkeää. 

Orpon hallitusohjelma sisältää perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen osalta kirjauksia, jotka toteutuessaan vastaavat osaan edellisellä hallituskaudella aloitetuista, mutta vielä keskeneräisistä, toimenpiteistä.

Lausumien toimeenpanoa on seurattava jatkossakin

OAJ esittää lisäksi, että sivistysvaliokunta antaisi lausuman, jossa se edellyttää hallitusta antamaan hallituskauden puolivälissä selvityksen siitä, missä vaiheessa tässä esitettyjen lausumien toimeenpanon kanssa ollaan.

Lataa ja lue koko lausunto