Töissä aikuiskoulutuksessa
OAJ on aikuiskoulutuksen opettajien oma ammattijärjestö
Haluamme, että jokainen aikuiskoulutuksessa työskentelevä jäsenemme onnistuu työssään, voi hyvin sekä tietää oikeutensa ja velvollisuutensa.
Etuja ja palveluita jäsenelle
OAJ:n jäsenenä kuulut yhteen valtakunnalliseen yhdistykseen
Aikuiskoulutuksen piiriin kuuluvat opinnot aikuisten perusopetuksesta korkeakouluun saakka. OAJ tekee vaikuttamistyötä vapaan sivistystyön, taiteen perusopetuksen, aikuislukion, ammatillisen aikuiskoulutuksen sekä korkeakoulujen koulutusten kehittämisessä ja edunvalvonnassa.
Aikuiskoulutuksen alalla yhdistykset ovat:
- Aikuisopettajien liitto AKOL
- Ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opettajat ja asiantuntijat AO
- Koulutuksen esimiehet ja asiantuntijat KEA
- SKO - Suomen korkeakoulujen ja toisen asteen opettajat
- Suomen musiikinopettajien liitto (SMOL)
- TOOL (Tekniikan alan oppilaitosten opettajat)
OAJ:n valtakunnalliset toimijat kokoavat jäsentensä edunvalvontaan ja järjestöpolitiikkaan liittyviä tavoitteita sekä tekevät esityksiä, aloitteita ja järjestävät koulutuksia.
Vaikutamme puolestasi
Vaikutamme opetusta ja tutkimusta koskevan lainsäädännön valmisteluun, rahoituksen parantamiseen ja päätöksentekoon siten, että laadukas koulutus olisi kaikkien saavutettavissa iästä ja taloudellisesta asemasta riippumatta.
OAJ:n hallitus on nimennyt asiantuntijaelimeksi aikuiskoulutustyöryhmän, joka käsittelee laajasti aikuiskoulutuksen liittyviä asioita eri hallinnonaloilta. Työryhmä valmistelee asioita koulutuspoliittiselle toimikunnalle. Jäseniä on seitsemältä ammatilliselta sektorilta, aikuislukioista ja vapaasta sivistystyöstä.
Tavoitteet
OAJ on vastustanut tiukasti aikuiskoulutustuen lakkauttamista hallitusohjelman julkistamisesta lähtien. OAJ on tehnyt valtavasti vaikuttamistyötä sen eteen, että tilalle saadaan korvaava tukimuoto. Aikuiskoulutustuki lakkaa 31.7.2024.
Opetusalalla kouluttautumisen mahdollisuudet korvaavalla tukimuodolla on turvattava, jotta kelpoisia opettajia on jatkossa riittävästi.
Hallitus päätti ohjelmassaan kohdentaa 25 miljoonan euron säästöt vapaan sivistystyön oppilaitoksiin. Alan rahoitus on yhteensä noin 180 miljoonaa euroa eli rahoituksen vähennys olisi peräti 14 prosenttia.
OAJ vastustaa leikkauksia, jotka toteutuessaan vaarantaisivat kattavan ja monipuolisen oppilaitosten verkoston sekä sen lakisääteisten tehtävien hoitamisen.
Ammatillinen opettajankoulutus perustuu nykyään ammattikorkeakoulujen tarjoamiin 60 opintopisteen laajuisiin opettajan pedagogisiin opintoihin. Opinnot antavat pätevyyden toimia ammatillisena opettajana. OAJ:n tavoitteena on, että opinnot olisivat osa osaamisen viitekehystä, jolloin ammatillinen opettajankoulutus olisi tunnistettu opintokokonaisuus. Tämä varmistaisi koulutuksen laadun ja läpinäkyvyyden.
Näin me vaikutamme päättäjiin
Vaikutamme valmisteltavaan lainsäädäntöön ja päätöksentekoon siten, että jatkuva oppiminen ja uudelle alalle kouluttautuminen onnistuu jatkossakin.
Tuoreimmat uutiset
-
Kuntavaalit 25.01.2025Puoluejohtajat yksimielisiä siitä, että opettajan ammattinimike on suojattavaKysymys koulutuksen resursseista ja opettajien palkoista herätti kiivasta keskustelua OAJ:n puheenjohtajatentissä. Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat olivat yksimielisiä siitä, että opettajan ammattinimike tulee suojata. Jakamattoman tuen sai myös väittämä siitä, että kevään kuntavaalit ovat koulutusvaalit. OAJ:n järjestämä puheenjohtajatentti käynnisti kuntavaalikevään ja toi näkyviin myös eroja puolueiden välillä.
-
Sopimusneuvottelut 25.01.2025Työmarkkinoiden värittämä kevät puhutti Educassa
-
Järjestö 25.01.2025Suomen musiikkiopistojärjestelmä sai Vuoden koulutusvaikuttaja -palkinnon
-
Kuntavaalit 25.01.2025Katso Sivistyskuntakoneesta, miten sinun kunnastasi tehdään sivistyskunta
-
OAJ työnantajana 24.01.2025OAJ hakee juristiharjoittelijaa