Serviceavbrott i Egna uppgifter och registersystemet Edustettavat jäsenet och i och i andra tjänster som kräver inloggning torsdagen den 7 december från klockan 14.  Avbrottet pågår fram till följande morgon cirka klockan 7.

Fullmäktige vill förenkla kandidatuppställningen i OAJ-val och göra parallellt medlemskap mera lockande

12.05.2023 - 15:51 Nyheter
Illustration

Fullmäktige vill ändra val- och omröstningsordningen i syfte att göra det lättare att ställa upp i fullmäktigevalet. Vidare görs parallellt medlemskap mer lockande.

För nuvarande behövs det minst tre medlemmar för att bilda en valmansförening som kan ställa upp en kandidat i OAJ:s fullmäktigeval. Nu vill man ändra val- och omröstningsordningen så att en kandidat skulle backas upp av kanske 1-2 medlemmar som elektroniskt skulle ge sitt understöd.   

– Det nuvarande systemet upplevs som krångligt. Vid vårmötet 2022 gick ärendet till fortsatt beredning, berättar Juha Makkonen som är specialsakkunnig vid OAJ.

– En reform skulle göra det lättare att ställa upp som kandidat och vi hoppas att valdeltagandet också därmed skulle öka, säger Makkonen.  

Beredningen fortsätter med sikte inställt på höstmötet 2023. En ny val- och omröstningsordning kunde eventuellt tas i bruk vid fullmäktigevalet 2026.

Parallellt medlemskap mera lockande

Fullmäktige beslöt att förnya modellen för parallellt medlemskap. I fortsättningen ska det vara ännu lättare för den som arbetar inom sektorn för utbildning, fostran och forskning att få nytta av förmåner och tjänster som två fackförbund erbjuder.

Fullmäktige godkände OAJ-styrelsens förslag om att dubbelmedlemmar betalar den vanliga procentuella medlemsavgiften till OAJ och en liten separat avgift i eurobelopp för det parallella medlemskapet. OAJ betalar avgiften för medlemmen till det andra fackförbundet.

– Man organiserar sig i första hand i den organisation som bedriver intressebevakningen för den egna branschen. Den som arbetar inom sektorn för utbildning, fostran och forskning ska alltså först höra till OAJ eftersom vi är det enda facket som bedriver intressebevakning inom den här sektorn, säger Pasi Pesonen, organisationsdirektör vid OAJ.

OAJ har idag avtal om parallellt medlemskap med Finlands Ekonomer, Ingenjörsförbundet och Teknikens Akademikerförbund TEK.

Det tre dagar långa fullmäktigemötet avslutades idag.

Dela