OAJ fortsätter förhandla och håller fast vid sina mål

OAJ fortsätter förhandlingarna inom den privata undervisningssektorn och strävar aktivt efter en lösning. Den lösning som JHL och Jyty har nått påverkar inte OAJ:s mål och upplägg.

Lärare vid privata skolor och läroanstalter har varit i ett avtalslöst läge sedan början av april. Inom den privata undervisningssektorn ordnades strejker i april och maj. Riksförlikningsmannen har hittills gett ett medlingsförslag i arbetskonflikten som OAJ inte kunde godkänna.

JHL och Jyty som representerar administrations- och stödtjänstpersonal vid privata skolor och läroanstalter, meddelade den 21 maj att de har nått ett förhandlingsresultat med Bildningsbranschen.

– Det här påverkar inte OAJ:s åtgärder eller mål. Vi deltar i medlingen och fortsätter som tidigare med förhandlingarna om en lösning för undervisningspersonalen. Vårt mål är en löneuppgörelse som tryggar den privata undervisningssektorns och vuxenutbildningscentrens konkurrenskraft och dragningskraft, betonar OAJ:s förhandlingsdirektör Petri Lindroos.

Lindroos påpekar att det skulle vara till fördel för både Bildningsbranschen och OAJ att nå en lösning genom förhandlingar.

Medlingen i den pågående arbetstvisten fortsätter måndagen den 27 maj under ledning av riksförlikningsman Anu Sajavaara.

De avtalslösningar som JHL och Jyty nådde gäller endast skolornas och läroanstalternas administrations- och stödtjänstpersonal och alltså inte undervisningspersonalen.