Kollektivavtalen för flera tusen OAJ-medlemmar går snart ut – förhandlingarna fortsätter efter påsk

27.03.2024 - 14:00 Nyheter
Illustration
Vi håller medlemmarna informerade om hur förhandlingsläget utvecklas, säger OAJ:s förhandlingsdirektör Petri Lindroos.

Avtalen för privata undervisningssektorn och yrkesinriktade vuxenutbildningscenter går ut den sista mars. Efter det är flera tusen OAJ-medlemmar i ett avtalslöst tillstånd. Avtalsförhandlingarna fortsätter efter påsken. OAJ:s förhandlingsdirektör påminner medlemmarna om att arbetsvardagen inte påverkas även om avtalen går ut.

De nuvarande kollektivavtalen för den privata undervisningssektorn och yrkesinriktade vuxenutbildningscenter går ut 31.3.2024. OAJ har redan i många veckor förhandlat om nya kollektivavtal med Bildningsbranschen, men ännu finns det många olösta frågor.

Idag kom avtalsparterna överens om att förhandlingarna fortsätter efter påsken.  

När avtalen har gått ut finns det också risk för strejk

De nuvarande kollektivavtalen följs i princip tills nya avtal har förhandlats fram. Arbetet fortsätter som vanligt för medlemmarna också i ett avtalslöst tillstånd.

Men när avtalen har gått ut kan förhandlingarna även påskyndas med organisatoriska åtgärder, som till exempel strejk.

– Vårt mål är att få nya avtal genom förhandlingar och inte med strejk. Men det lönar sig för medlemmarna inom de här avtalsområdena att följa med e-posten. Vi håller medlemmarna informerade om hur förhandlingsläget utvecklas, säger OAJ:s förhandlingsdirektör Petri Lindroos.

Kollektivavtalet för den privata undervisningssektorn gäller för cirka 5 000 OAJ-medlemmar vid privata skolor och läroanstalter. Avtalet för yrkesinriktade vuxenutbildningscenter gäller cirka 440 medlemmar.