• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuhansien OAJ:n jäsenten sopimukset umpeutumassa – neuvottelut jatkuvat pääsiäistauon jälkeen

27.03.2024 - 14.00 Uutinen
Kuvituskuva
Työehtosopimuksen jälkivaikutuksen turvin jäsenten arki rullaa tavalliseen tapaan, vaikka uutta sopimusta ei synnykään vielä maaliskuussa, OAJ neuvottelujohtaja Petri Lindroos muistuttaa.

Sunnuntaina tuhannet OAJ:n jäsenet siirtyvät sopimuksettomaan tilaan, kun yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtosopimukset umpeutuvat. Neuvotteluja jatketaan pääsiäistauon jälkeen. OAJ:n neuvottelujohtaja muistuttaa, että jäsenten työarkeen sopimuksen umpeutuminen ei vaikuta.

Yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten sopimukset umpeutuvat maaliskuun viimeisenä päivänä. OAJ on monta viikkoa neuvotellut uusista työehtosopimuksista, mutta neuvottelupöydässä on vielä monta asiaa ratkottavana.

Neuvotteluja jatketaan pääsiäistauon jälkeen

Tänään neuvottelupöydässä päätettiin pitää taukoa neuvotteluista pääsiäispyhien yli. Sopimusosapuolet OAJ, JHL, Jyty ja Sivista palaavat neuvottelupöytään keskiviikkona 3.4.2024.

Neuvotteluissa OAJ:n lähtökohtana on ollut se, että jäsenten työn ja ammattitaidon arvon täytyy näkyä myös palkassa. Työnantajapuoli on puolestaan tuonut neuvottelupöytään myös heikennysesityksiä.

– Me olemme esittäneet omat neuvottelutavoitteemme, Sivista on esittänyt omansa. Näkemyksissä on paikoin ollut paljonkin eroja, kuten neuvotteluihin kuuluu. Lähentymistä on kuitenkin tapahtunut, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos sanoo.

Sopimusten umpeuduttua lakkokin on mahdollinen

Nykyistä työehtosopimusta noudatetaan lähtökohtaisesti siihen asti, että syntyy sopu uudesta. Jäsenten työskentelyyn sopimusten umpeutuminen ei siis vaikuta.

– Työehtosopimuksen jälkivaikutuksen turvin jäsenten arki rullaa tavalliseen tapaan, vaikka uutta sopimusta ei synnykään vielä maaliskuussa. 

Sopimusten umpeuduttua aukeaa mahdollisuus vauhdittaa neuvotteluja myös järjestöllisillä toimilla.

– Tavoitteenamme on sopimus eikä lakko. Neuvoteltavien sopimusten piirissä olevien jäsentemme kannattaa kuitenkin seurata sähköpostejaan. Viestimme tilanteen etenemisestä sopimusten syntymiseen asti tavallista tiiviimmin.

Uusi amk-sopimus voimaan 1.4.2024

Aiemmin tässä kuussa syntyi sopu uudesta ammattikorkeakouluja koskevasta sopimuksesta.

Nykyisen ammattikorkeakouluja koskevan sopimuksen voimassaolo päättyy 31.3.2024, ja uuden sopimuksen voimassaolo alkaa 1.4.2024.

Uudesta amk-sopimuksesta voit lukea lisää täältä.

Näin prosessi etenee

  • Yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten sopimusneuvottelut aloitettiin Sivistysalan kanssa helmikuussa.  Näiden sopimusten piirissä on yhteensä reilut 5 000 OAJ:n jäsentä.
  • Nykyiset sopimukset umpeutuvat maaliskuun viimeisenä päivänä. Sen jälkeen siirrytään sopimuksettomaan tilaan. 
  • Sopimuksettomassa tilassa on mahdollista turvautua sopimuksen syntymiseksi myös järjestöllisiin toimiin, kuten lakkoihin. Samalla haetaan kuuitenkin ratkaisja sopimuksen syntymiseksi.
  • OAJ viestii sopimuksen piirissä oleville jäsenilleen tilanteen etenemisestä tavallista tiiviimmin siihen asti, että sopu syntyy. Kannattaakin varmistaa omista jäsentiedoista, että sähköpostiosoite on ajan tasalla. OAJ suosittelee henkilökohtaisen osoitteen käyttämistä työosoitteen sijaan.