Aktuellt

OAJ:s enkätundersökning avslöjar: Stödet för barn förverkligas inte inom småbarnspedagogiken

För närvarande uppfylls inte lagstiftningen om småbarnspedagogik, särskilt vad gäller gruppstorlekar, extra personal och speciallärare. Det här trots att varje barn har rätt till det stöd det behöver enligt lagen om småbarnspedagogik och grunderna för planen för småbarnspedagogik. Det här visar OAJ:s enkätundersökning från hösten 2023.

02.02.2024 Nyheter
Strejkdagen i bilder

Välkommen att se glimtar från strejkdagen den 31 januari.

31.01.2024 Nyheter
Välbesökt Educa i helgen

Educa lockade i år närmare 16 000 deltagare till Helsingfors Mässcentrum. Den stora publiken bjöds på ett högklassigt program, bland annat diskussion med presidentkandidaterna. Efter en fyra års paus ordnades nu också OAJ-kryssningen.

29.01.2024 Nyheter
Välkommen till Educa 2024

Kom och träffa andra proffs inom sektorn för utbildning, fostran och forskning, få tips för ditt arbete, lär dig nytt och nosa på de senaste trenderna i branschen!  På Educamässan finns något för alla! Det nationella storevenemanget ordnas i Helsingfors Mässcentrum den 26–27 januari 2024.

25.01.2024 Nyheter
OAJ ordnar en politisk strejk den 31 januari som omfattar småbarnspedagogiken i huvudstadsregionen

OAJ ordnar en politisk strejk onsdagen den 31 januari 2024. Strejken genomförs i alla småbarnspedagogiska enheter i huvudstadsregionen.  

23.01.2024 Pressmeddelande
Avtalsförhandlingarna för yrkeshögskolorna drar ut på tiden

I förhandlingarna om yrkeshögskolornas nya kollektivavtal har man ännu inte nått en godtagbar lösning trots intensiva ansträngningar. Arbetsgivarorganisationen Bildningsbranschen har nu meddelat att man tar en paus i förhandlingarna.

22.01.2024 Nyheter
OAJ meddelar på tisdag 23.1 om sina organisatoriska åtgärder

OAJ stödjer målen med Akavas organisatoriska åtgärder, men anser inte att Akavas utmarsch är ändamålsenlig för OAJ-medlemmarna. OAJ:s styrelse beslutade förra veckan om organisationens åtgärder för att påverka regeringens föreslagna försämringar i arbetslivet.

22.01.2024 Nyheter
Förhandlingarna om ett nytt separat kollektivavtal för yrkeshögskolorna intensifieras

Förhandlingarna om ett eget arbetskollektivavtal för yrkeshögskolorna har under veckan intensifierats. Parterna har sedan den 12 januari så gott som dagligen förhandlat, men OAJ:s förhandlingsdirektör Petri Lindroos säger att många stora frågor är ännu olösta.

18.01.2024 Nyheter
OAJ:s medlemsenkät: Medlemmarna redo att strejka

Över 80 procent av OAJ-medlemmarna är beredda att delta i en laglig strejk. Det här visar en färsk medlemsenkät. OAJ är särskilt kritisk mot regeringens planerade lagstiftning om en exportdriven arbetsmarknadsmodell. OAJ:s styrelse fattade idag beslut om fortsatta åtgärder.

17.01.2024 Pressmeddelande
En lagstiftad exportmodell bestraffar löntagarna inom den offentliga sektorn

Arbetsminister Satonen meddelade idag att lagberedningen av en exportdriven arbetsmarknadsmodell ska påbörjas eftersom arbetsmarknadsparterna inte förhandlingsvägen kunde nå enighet om en ny modell.

16.01.2024 Pressmeddelande
Lägre samtalspriser för att ringa kansliet

Från årsskiftet blev det billigare att ringa till OAJ:s nummer som börjar med 0207.

08.01.2024 Nyheter
OAJ: En besvikelse att diskussionen om en ny arbetsmarknadsmodell har avbrutits

Diskussionerna om en ny arbetsmarknadsmodell mellan centrala förbund och förhandlingsorganisationer har avbrutits. – Målet var att genom förhandlingar nå en lösning om en ny arbetsmarknadsmodell, så det är en besvikelse att diskussionerna avbröts redan i ett tidigt skede, säger OAJ:s ordförande Katarina Murto.

13.12.2023 Nyheter
OAJ:s medlemmar gör inte strejkbelagt arbete

Centralorganisationen FFC:s medlemsförbund har meddelat om nya konfliktåtgärder. Vi påminner om att OAJ:s medlemmar inte utför strejkbelagt arbete.

12.12.2023 Nyheter
Igen sämre Pisaresultat – nu måste det satsas på kvalitet i utbildning och undervisning samt stöd för lärandet

De finländska ungdomarnas kunskaper har igen försämrats, visar den senaste Pisaundersökningen. Den nedåtgående trenden har pågått i långt över tio år och nu måste det satsas långsiktigt på utbildningen och akuta problem åtgärdas, säger OAJ:s ordförande Katarina Murto.  

05.12.2023 Pressmeddelande
Katarina Murto fortsätter som ordförande för FOSU

OAJ:s ordförande Katarina Murto valdes idag till ordförande för förhandlingsorganisationen FOSU för de två följande åren. Murto valdes första gången till ordförande vid förbundsmötet för ett år sedan och i dagens val fanns ingen motkandidat.

30.11.2023 Nyheter