Aktuellt

OAJ har gett ett andra strejkvarsel för privata socialservicebranschen och nytt förbud mot övertidsarbete och skiftbyte

En strejk hotar bryta ut den 31.5–2.6 i daghem inom privata socialservicebranschen ifall en lösning inte nås före det. Strejken skulle omfatta lärare och speciallärare inom småbarnspedagogik och daghemsföreståndare i privata daghem i Nyland och Egentliga Finland.

16.05.2023 Nyheter
Fullmäktige vill förenkla kandidatuppställningen i OAJ-val och göra parallellt medlemskap mera lockande

Fullmäktige vill ändra val- och omröstningsordningen i syfte att göra det lättare att ställa upp i fullmäktigevalet. Vidare görs parallellt medlemskap mer lockande.

12.05.2023 Nyheter
Lärarstuderandena får rösträtt i fullmäktige

OAJ:s fullmäktige har enhälligt beslutat att lärarstuderandena får beslutsfattande representation i fullmäktige och styrelsen. Efter stadgeändringen som ska göras har lärarstuderandena tre platser med rösträtt i fullmäktige och en i styrelsen.

11.05.2023 Nyheter
Fullmäktige samlas på onsdag - se öppningstalet

OAJ:s fullmäktige sammanträder den 10–12 maj i Helsingfors. OAJ:s ordförande Katarina Murto öppnade vårmötet och öppningsanförandet kan ses på nätet. Medlemmarna kan bekanta sig med dagordningen.

10.05.2023 Nyheter
Engångsersättning och allmän förhöjning till alla i höst inom den privata undervisningssektorn

Löneuppgörelsen för den privata undervisningssektorn ger en allmän förhöjning på 1,72 procent från 1 oktober. Utöver det här fördelas en lokal pott på 0,73 procent i andra än allmänbildande läroanstalter. I september betalas en engångsersättning på 451 euro till alla.   

10.05.2023 Nyheter
OAJ har gett strejkvarsel för privata socialservicebranschen - strejken gäller lärare och speciallärare inom småbarnspedagogik och daghemsföreståndare i privata daghem

En strejk bryter ut tisdagen den 23 maj i privata daghem inom socialservicebranschen ifall en avtalslösning inte nås före det. Strejken omfattar OAJ-medlemmar vid en del privata daghem.

08.05.2023 Nyheter
Strejkvarsel för privata socialservicebranschen - OAJ beslutar om sina åtgärder senast på måndag

Huvudavtalsorganisationerna inom den privata socialservicebranschen varslar om strejk. Strejken inleds den 23 maj. OAJ beslutar om sina åtgärder senast måndagen den 8 maj.

04.05.2023 Nyheter
Förbud mot övertidsarbete och skiftbyte för våra medlemmar i privata socialservicebranschen

OAJ inför ett förbud mot övertidsarbete och skiftbyte 3.5.2023 kl. 00.01 för OAJ-medlemmarna i den privata socialservicebranschen. Förbudet är i kraft fram till tisdag 16.5 kl.13. Av våra medlemmar gäller förbudet en del lärare och speciallärare inom småbarnspedagogik samt daghemsföreståndare i privata daghem.

02.05.2023 Nyheter
Privata socialservicebranschen är i avtalslöst läge från första maj

Inget resultat nåddes i avtalsförhandlingarna om det andra årets avtalsförhöjningar för den privata socialservicebranschen. Förhandlingarna avslutades resultatlösa 28.4 och avtalet gick ut 30.4. OAJ är med i avtalet genom ett anslutningsprotokoll.

02.05.2023 Nyheter
Förhandlingsresultat om löneförhöjningarna för den privata undervisningssektorn 

Ett förhandlingsresultat nåddes 28.4 om löneförhöjningarna år 2023 för privata skolor och läroanstalter samt yrkesinriktade vuxenutbildningscenter. OAJ, JHL och Jyty nådde samförstånd med Bildningsarbetsgivarna om hur det andra avtalsåret ska genomföras enligt fjolårets löneuppgörelse. 

30.04.2023 Nyheter
Det behövs flera nybörjarplatser vid högskolorna för att lösa kompetensbristen

OAJ understödjer att antalet nybörjarplatser vid högskolorna ökas så att minst 50 procent av de unga vuxna i framtiden har en högskoleexamen. Det råder kompetensbrist inom många områden och vi behöver kunnigt folk och behöriga lärare i hela landet, konstaterar OAJ:s ordförande Katarina Murto.

26.04.2023 Pressmeddelande
OAJ: Den tvååriga förskoleundervisningen bör främjas under den kommande regeringsperioden - ministeriet har publicerat mellanrapporten om försöket

Mellanrapporten om försöket med tvåårig förskoleundervisning lyfter fram bristen på lärare inom småbarnspedagogik. OAJ anser att det är synnerligen viktigt att lösa lärarbristen och att målmedvetet höja utbildningsmängderna under den kommande regeringsperioden.

14.04.2023 Nyheter
Högre semesterdagsersättning en klar förbättring för visstidsanställda lärare

Många visstidsanställda lärare drabbas av arbetslöshet till sommaren vilket avsevärt försämrar deras utkomstmöjligheter. OAJ har länge arbetat för bättre villkor och en del framsteg har gjorts. Nu i vår har vi äntligen fått en betydande förbättring till stånd inom UKTA-avtalsområdet. – Jag är verkligen nöjd över att vi har förhandlat fram en minst 40 procents förhöjning av semesterdagsersättningen för den uteblivna lönen för sommaravbrottet, säger OAJ:s ordförande Katarina Murto.

13.04.2023 Nyheter
Lösning om avtalsförhöjningarna för Avainta arbetsgivarna

En lösning nåddes 3.4.2023 om det här årets avtalsförhöjningar och hur utvecklingspotten fördelas inom Avainta arbetsgivarnas avtalsområde.

05.04.2023 Nyheter
Partierna försvarade utbildning – nu ska vallöftena infrias

Det borde vara klart att finansieringen och resurserna för utbildning tryggas och att problem börjar åtgärdas utan dröjsmål. Det här enligt vallöftena som nu måste infrias, kräver OAJ:s ordförande Katarina Murto.

03.04.2023 Pressmeddelande