• logo
  • logo

Aktuellt

Boka övernattning för Educa 2020

Educa fyller 25 år. Registrera dig redan nu till jubileumsmässan i januari. Och passa på att boka övernattning till specialpris.

02.10.2019 Nyheter
Irina och Blaster på OAJ-kryssningen - häng med!

Mysigaste programmet i sikte på OAJ-kryssningen! Vi bjuder bland annat på rykande färsk inhemsk biofilm och bra musik. Överraska din vän med biljett till lärarkryssningen! Biljetterna släpps den 4 oktober.

24.09.2019 Nyheter
Lärarna inom småbarnspedagogik firade stort i helgen

Det fanns mycket att fira när Barnträdgårdslärardagarna ordnades i Lahtis i helgen. Det var förbundets 100 års-jubileum och samtidigt kunde man glädjas över att den subjektiva rätten till småbarnspedagogik på heltid ska återinföras och att daghemspersonalen ska bli större i förhållande till antalet barn.

24.09.2019 Nyheter
Majoriteten av lärarna inom småbarnspedagogik nöjda med puu-arbetstiden – sämre ställt i privata daghem

OAJ:s enkätundersökning visar att arbetstiden för planering, utvärdering och utveckling förverkligas bäst i kommunala daghem men klart sämre i privata daghem. I de kommande avtalsförhandlingarna lyfter vi problemen på bordet, säger OAJ:s Kristiina Johansson.

20.09.2019 Nyheter
Yrkesutbildningsreform utan pengar ökar studieavhoppen

Goda planer urvattnades och istället blev arbetet en överlevnadskamp. Det här var yrkeslärarnas erfarenheter drygt ett år efter att yrkesutbildningsreformen trädde ikraft. Orsaken var de nedskärningar som gjordes samtidigt med reformen.

17.09.2019 Pressmeddelande
OAJ med i Plan Internationals Girls Takeover – lärare gör en klimatgärning!

På FN:s internationella dag för flickor ger OAJ-ordföranden över sin plats för en dag till sextonåriga Peppi Tenkanen. Det här är en del av Girls Takeover -aktionen som uppmärksammar flickornas ställning och uppmuntrar till klimatgärningar. Skolan spelar en central roll, säger OAJ.

11.09.2019 Nyheter
OECD: Utbildning är nyckeln till sysselsättning – OAJ väntar på utbildningssatsningar i budgetmanglingen

En färsk OECD-rapport visar att utbildning lönar sig och särskilt att avlägga en högskoleexamen. OAJ betonar att budgetmanglingen måste ge mera pengar för utbildningen för att regeringens sysselsättningsmål ska nås. I avtalsförhandlingarna siktar OAJ att få ett löneprogram för att öka läraryrkets attraktionskraft.

10.09.2019 Nyheter
Tipsa oss om Årets utbildningsgärning - priset värt 3 000 euro

Nu är det dags att lyfta fram nya intressanta metoder inom utbildning och fostran. Tipsa oss om Årets utbildningsgärning senast den 4 oktober! Priset delas ut på Educa-mässan i januari.

06.09.2019 Nyheter
OAJ on the Road: I fokus välmående i arbetet

OAJ lyfter fram välmående i arbetet under sin landskapsturné som har dragit igång. OAJ on the Road besöker sex orter runt om i landet och först i tur var Kajana.

29.08.2019 Nyheter
OAJ: Rätten till småbarnspedagogik är viktig – men utvecklingen måste fortsätta

OAJ välkomnar regeringens förslag att återinföra den subjektiva rätten till småbarnspedagogik, men det räcker inte. Utvecklingsarbetet måste också fortsätta.

22.08.2019 Nyheter
Registrera dig till Educa 2020

Educa fyller 25 år. Du kommer gratis in på jubileumsmässan, men för att undvika köer är det smart att registrera sig i förväg.

19.08.2019 Nyheter
NLS söker generalsekreterare

Nordiska Lärarorgationernas Samråd NLS söker generalsekreterare. Tjänsten bör tillträdas våren 2020 då nuvarande generalsekreteraren går i pension. Ansökan ska vara inne senast den 2 september 2019.

14.08.2019 Nyheter
OAJ kräver bindande lärardimensionering och en snabb reform av stöd för lärandet

OAJ anser att den nuvarande lagstiftningen inte tillräckligt stöder tryggheten i skolan eller interaktionen som främjar lärandet och kräver därför att en lärardimensionering fås med i lagstiftningen. Vidare bör trestegsstödet förnyas.

31.07.2019 Pressmeddelande
OAJ vill få lärarnas löner och arbetsförhållanden i skick

Lönerna måste fås upp inom utbildningssektorn och branschen bör locka med bättre arbetsförhållanden. OAJ vill också överföra lärarna inom småbarnspedagogik till att omfattas av utbildningssektorns avtal.

31.07.2019 Pressmeddelande
Lärarorganisationen EI:s världskongress i Bangkok: OAJ-delegaterna värnar om lärarnas pedagogiska frihet

Alla barn måste ha rätt att gå i skola och alla borde ha möjlighet till livslångt lärande. Bland annat det här lyfts fram på Education Internationals världskongress som pågår hela veckan i Bangkok, Thailand.

24.07.2019 Nyheter