• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

OAJ riitauttaa Sivistan painostustoimien laillisuuden 

OAJ ei hyväksy yksityisiä kouluja ja oppilaitoksia edustavan Sivistysala ry:n päätöstä, jonka mukaan yksityisen opetusalan sopimuksen piiriin kuuluvilla OAJ:n, JHL:n ja Jytyn jäsenillä ei ole enää oikeutta osallistua työajalla ja ansiota menettämättä ammattiliittojen päättävien elinten kokouksiin.

06.05.2024 Tiedote
OAJ: Koulutuksen ja tutkimuksen osuutta EU:n budjetissa on kasvatettava

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ nostaa kesäkuun eurovaalien alla keskusteluun koulutuksen ja tutkimuksen merkityksen Euroopan tulevaisuuden kannalta. OAJ esittää koulutuksen ja tutkimuksen rahoitusosuuden kasvattamista ja sitä, että suomalaisilla mepeillä on oltava paikkoja koulutusta, tutkimusta ja työelämää koskevissa valiokunnissa. OAJ julkaisi maanantaina 6.5. Eurooppa-tavoitteensa.

06.05.2024 Tiedote
Lausunto perusopetuksen oppimistuloksista ja rahoituksesta sekä mahdollisuuksien tasa-arvosta

OAJ oli 2.5. kuultavana eduskunnan tarkastusvaliokunnassa perusopetuksen oppimistuloksista, mahdollisuuksien tasa-arvosta sekä perusopetuksen rahoituksesta. Lausunnossamme lähestymme oppimistuloksia viimeksi julkaistun ja suurinta huomiota yleensä saavan OECD:n PISA-tutkimuksen tulosten valossa.

03.05.2024 Lausunto
Vuoden koulu on Saaren koulu Pyhäjoelta

Saaren koulu on voittanut Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti -kilpailun 2024. Palkitsemisen perusteluissa koulua kiiteltiin erityisesti inhimillisestä toimintakulttuurista, tasa-arvoisten mahdollisuuksien luomisesta ja osallistamisesta.

02.05.2024 Uutinen
OAJ hakee tapahtuma- ja markkinointivastaavaa

Haemme tapahtumien ja jäsenmarkkinoinnin vastaavaa järjestöpalveluihin. Tehtävä on toistaiseksi voimassa oleva ja alkaa 1.8.2024 tai sopimuksen mukaan. Haku alkaa 2.5.2024 ja päättyy 19.5.2024.

02.05.2024 Uutinen
Tasa-arvovaltuutettu: synnyttänyttä ei saa syrjiä

Tasa-arvovaltuutettu on antanut lausunnon äskettäin synnyttäneen opettajan palkkasyrjinnästä. OAJ pyysi lausuntoa, koska Turun yliopisto pidätti raskausvapaan jälkeen kesäksi töihin palanneen harjoittelukoulun opettajan palkan. Vastaavanlaisia tapauksia on ollut myös yksityisen opetusalan oppilaitoksissa. Tasa-arvovaltuutetun lausunto oli OAJ:n näkemyksen mukainen. Se katsoi työnantajan toiminnan tasa-arvolain vastaiseksi. 

02.05.2024 Uutinen
OAJ antoi lausuntonsa koskien kansallista lapsistrategiaa

OAJ jätti lausuntonsa koskien kansallisen lapsistrategian toimeenpanosuunnitelmaa pääministeri Orpon hallituskaudella. Toimeenpanosuunnitelma on tarkoitus kytkeä sekä hallitusohjelmaan että lapsistrategian tavoitteisiin.

30.04.2024 Lausunto
Opettajan palkan on vastattava koulutusta ja työn vaativuutta

Käynnissä olevat työehtosopimusneuvottelut yksityisellä opetusalalla osoittaa jälleen ammattiliiton kuulumisen merkityksen. Kaikki mahdollinen on tehtävä, olipa kyse työehtosopimusneuvotteluista tai hallituksen tavoittelemasta lakisääteisestä vientimallista ja muista työelämäheikennyksistä, jotta pääsemme parhaaseen mahdolliseen ratkaisuun jäsentemme hyväksi, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto blogissaan.

30.04.2024 Blogi
Yksityisen opetusalan palkkaratkaisulla varmistettava kelpoisten opettajien pysyvyys alalla

Yksityisellä opetusalalla tarvitaan palkkaratkaisu, jolla varmistetaan kelpoisten opettajien pysyvyys yksityisellä opetusalalla. Nyt on yksityisten koulujen ja oppilaitosten työnantajilla näytön paikka, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto vaatii.

29.04.2024 Tiedote
Keinoja eettisen työkuorman hallintaan etsittiin yhdessä Ylöjärvellä 

Lähes joka kuudes Ylöjärven kaupungin palveluksessa oleva opettaja osallistui paikallisyhdistyksen järjestämään työnohjaukseen. OAJ:n työhyvinvointirahasto tuki ylöjärveläisten hanketta yli 30 000 eurolla.

29.04.2024 Uutinen
Toinen lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle

OAJ, JHL ja Jyty laajentavat lakonuhkaa. Uudet lakot koskevat jo aiemmin ilmoitettujen oppilaitosten lisäksi myös uusia toimijoita. Toteutuessaan lakko järjestettäisiin 13.5.–16.5. Lakot laajenevat musiikin alan oppilaitoksiin.

28.04.2024 Tiedote
Ammatillisen koulutuksen kurjistamisen tulee loppua

Hallitus päätti leikata ammatillisesta koulutuksesta 100 miljoonaa euroa. Koulutuksen erityissuojelus siis petti ammatillisen toisen asteen koulutuksen osalta. Päättäjien tulisi ymmärtää ammatillisen osaamisen arvo ja luoda myönteinen visio aikuiskoulutuksen tulevaisuudesta. Se edellyttää myös riittäviä resursseja.

25.04.2024 Näkemys
Yksityisen opetusalan sovittelu jatkuu vappuaattona

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara jatkaa yksityisen opetusalan työriidan sovittelua. OAJ:n, JHL:n ja Jytyn sekä työnantajia edustavan Sivistysalan neuvottelijat jatkavat yritystä ratkaisun löytämiseksi vappuaattona 30.4. klo 9.

25.04.2024 Uutinen
Lausunto varhaiskasvatuksen suhdelukutarkastuksen muuttamisesta päiväkotikohtaisesta ryhmäkohtaiseksi

OAJ oli sivistysvaliokunnan kuultavana 23.4.2024 koskien kansalaisaloitetta, jossa esitetään varhaiskasvatuksen suhdelukutarkastelun muuttamista päiväkoti­kohtaisesta ryhmäkohtaiseen.

25.04.2024 Lausunto
OAJ:n lausunto tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista ammatillisessa koulutuksessa

Opetushallitus on täsmentämässä ja muuttamassa määräystä tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista ammatillisessa koulutuksessa. Nämä määräykset liittyvät tutkintoihin, joihin sovelletaan SORA-säädöksiä.

25.04.2024 Lausunto