• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Järjestöt: Hallituksen peräännyttävä vapaan sivistystyön leikkauksista

Työmarkkina- ja koulutusalan järjestöt vaativat maan hallitusta perääntymään kaavailluista leikkauksista, jotka koskisivat kansanopistoja, kansalaisopistoja, kesäyliopistoja, opintokeskuksia ja liikunnan koulutuskeskuksia. Toteutuessaan leikkaukset vaarantaisivat oppilaitosverkoston kattavuuden.

25.08.2023 Uutinen
OAJ kritisoi Jyväskylän säästötoimia

Jyväskylän kaupunki ilmoitti eilen aloittavansa koko henkilöstöä koskevan yhteistoimintamenettelyn tavoitteenaan 40 miljoonan euron säästöt. OAJ vastustaa sitä, että säästötoimet kohdistuisivat opetukseen ja kasvatukseen.

18.08.2023 Uutinen
Tuen tarvitsijoiden määrä yhä kasvussa – näin asia voitaisiin ratkaista

Yhä useampi peruskoululainen tarvitsee tehostettua tai erityistä tukea – ja moni heistä saa tukea vähemmän kuin tarvitsisi. Ongelman ratkaiseminen vaatii tekoja. OAJ:n erityisasiantuntija Sari Jokinen listaa blogikirjoituksessaan keinoja, joilla tukivaje saataisiin paikattua. Oppimisvaikeuksien ennaltaehkäisy maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin, hän muistuttaa.

17.08.2023 Blogi
Pienemmät ryhmät ja tuki kuntoon – 4 nuorisopoliitikkoa kommentoi hallituksen koulutuspolitiikkaa

Jotain tapahtui, ja Suomen käyrä oppimistuloksissa ja koulutustasossa kääntyi laskuun. Miten suuntaa saataisiin kääntymään? OAJ:n keskustelussa kysymystä pohti neljä poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajaa. OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto muistutti, että hyvätkin tavoitteet vaativat toteutuakseen rahaa.

28.06.2023 Uutinen
OAJ: Hallitus horjuttaa työmarkkinoiden tasapainoa, koulutustavoitteet pääosin hyvät

OAJ:n puheenjohtaja pitää hallituksen työelämälainsäädäntöön kaavailemia muutoksia rajuina. Heikennykset osuvat kipeimmin heihin, jotka jo ennestään ovat heikoimmassa asemassa työmarkkinoilla. Hyviä koulutuskirjauksia hallitusohjelmasta löytyy. Erityisen tyytyväinen OAJ on oppimisen tuen uudistamisesta. Pitkän tähtäimen suunnitelma koulutuksen perusrahoituksen vahvistamiseksi jäi uupumaan.

16.06.2023 Tiedote
Tuija Siltamäki: On aika lopettaa hymistely – Suomi ei ole enää koulutuksen mallimaa, eikä tällä menolla sellaiseksi palaa

On kuvaavaa, että hallitusneuvotteluissa poliitikot keskittyivät kännykkäkieltoihin eivätkä koulutuksen kadonneisiin miljardeihin. Parasta koulutuspolitiikkaa olisi antaa kouluille rahaa – ja jättää ne sitten rauhaan, toimittaja Tuija Siltamäki kirjoittaa.

14.06.2023 Blogi
Nyt on aika koulutuksen erityissuojelulle, ei leikkauksille

Valtiovarainministeriö on ehdottanut hallitusneuvottelijoille leikkauksia myös koulutuksesta. Huoli koulutusleikkauksista onkin olemassa niin kauan, kunnes hallitusohjelma osoittaa sen turhaksi. OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Niina Jurva avaa, miksi VM:n koulutukseen ehdottamat leikkaukset olisivat tuhoisia.

19.05.2023 Blogi
Hallitusneuvottelijat julki – kokosimme yhteen puolueiden koulutuslupauksia

Hallitusohjelmassa linjataan suuret linjat myös siitä, millaista koulutuspolitiikkaa Suomessa tehdään seuraavien neljän vuoden aikana. Kokosimme nostoja hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden koulutuslinjauksista. Toteutuakseen ne vaativat riittävää rahoitusta, mutta se maksaa itsensä takaisin kansan osaamis- ja koulutustasossa sekä kilpailukyvyssä.

27.04.2023 Uutinen
Neljä kynnyskysymystä Suomen tulevaisuudelle: Näissä asioissa tarvitaan hallitukselta suunnanmuutos

Rakennetaanko Suomen tulevaisuutta osaamisen varaan, vai häämöttääkö edessä osaamisen jälkeinen Suomi? Kokosimme yhteen neljä huolestuttavaa kehityskulkua, joissa suunnan muuttaminen on tulevan hallituksen vastuulla.

04.04.2023 Näkemys
Päättäjillä riittää huolipuhetta peruskoulusta – ratkaisut ovat tekemistä vaille valmiita

Kuka päättää, millaisia päätöksiä ja millaisella arvopohjalla tuleva eduskunta tekee? Tämä on nyt äänestäjien käsissä. Vaalien jälkeen ratkaisun avaimet siirtyvät tulevalle hallitukselle. Käännetäänkö Suomessa koulutuksen rahoitus, oppimistulokset ja koulutustaso oikeaan suuntaan ja tehdäänkö Suomesta tulevaisuudenkestävää kansaa?

28.03.2023 Blogi
OKM:stä tukea opettajarekisterille – kokosimme yhteen virkamiesten ehdotuksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi tänään näkemyksensä siitä, millaista koulutuspolitiikkaa tulevan hallituksen kannattaa tehdä. Tukea saa moni OAJ:n ajama uudistus opettajarekisteristä lähtien. Kokosimme yhteen muutamia OKM:n ehdotuksista.

15.02.2023 Uutinen
OAJ pettyi: Hallitus korjasi budjettiesityksessä henkilöstöpula-aloja – jätti varhaiskasvatuksen tilanteen huomioimatta

OAJ antoi lausuntonsa ja oli kuultavana eduskunnassa valtion ensi vuoden budjetista. Varhaiskasvatuksen opettajien henkilöstöpulaan ei ole edelleenkään tulossa helpotusta.

29.09.2022 Lausunto
Suomen tulevaisuuden kannalta koulutus on ydinkysymys

Jos halutaan, että osaajia on tarpeeksi työmarkkinoiden tarpeisiin myös tulevaisuudessa, koko koulutusketjun perusrahoitus ja resurssit on saatava kuntoon, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.

29.09.2022 Blogi
OAJ on pettynyt budjettiriihen tuloksiin ja tyrmistynyt hallituksen haluttomuudesta löytää kasvavaan opettajapulaan ratkaisuja

OAJ on pettynyt, että hallitus ei budjettiriihessä saanut aikaan päätöstä varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmäärien nostosta. Sen sijaan varhaiskasvatusmaksuja alennetaan pysyvästi ja kotihoidontukeen tehdään korotus. Tämä osoittaa, että hallitus ei ollut valmis tekemään ratkaisuja kasvatuksen ja koulutuksen laadun parantamiseksi.

01.09.2022 Tiedote
Minkä arvoinen on opettaja budjettiriihessä?

Varhaiskasvatuksen opettajapulaa on vatvottu vuosikausia. Tänään alkaneessa budjettiriihessä hallituksella on tilaisuus viimein puuttua ongelmaan: osoittaa rahat opettajarekisterin perustamiseen ja lisätä varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmäärää, kirjoittaa koulutuspolitiikan johtaja Nina Lahtinen.

31.08.2022 Blogi