• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

OAJ:n valtuuston kevätkokous alkaa keskiviikkona

OAJ:n ylin päättävä elin eli 153-jäseninen valtuusto on koolla Akavatalon Valopihalla keskiviikosta perjantaihin. Puheenjohtaja Katarina Murron avauspuhe sekä ministeri Sari Multalan valtiovallan tervehdys striimataan, ja molempien puheet ovat katsottavissa tallenteena myöhemmin.

13.05.2024 Uutinen
OAJ: Lakia vientimallista ei pidä viedä eteenpäin, muuten edessä on palkkavaalit

OAJ on pettynyt, koska neuvottelutie työmarkkinamallista ei aukea vieläkään. – Lakitie tarkoittaisi entistä vaikeampia neuvotteluja jatkossa, työriitojen määrän kasvua sekä vaalien muuttumista palkkavaaleiksi, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto ennustaa.

13.05.2024 Tiedote
Yksityisen opetusalan toinen lakko 13.-16.5. Kurkkaa kuvagalleria!

Keräämme yksityisen opetusalan lakon tunnelmia ja kuvia tälle sivulle ja somekanaviimme 13.–16.5.2024. Tervetuloa mukaan lakkopäivien tunnelmiin! Sivun loppuun kertyy kuvagalleria lakkopaikkakunnilta.

12.05.2024 Uutinen
OAJ selvitti: Liki 40 prosenttia opettajista harkitsee vaihtamista kunnan palvelukseen, jos yksityiselle opetusalalle ei tule riittävät palkankorotukset

Yksityistä opetusalaa uhkaa ensi viikolla lakko, jolla vauhditetaan uuden työehtosopimuksen syntymistä. OAJ:n tuoreen jäsenkyselyn mukaan palkkakehitys on jäsenille niin tärkeä asia, että sen puolesta ollaan valmiita lakkoihin. Palkkaratkaisusta riippuu, pysyvätkö jäsenet yksityisten koulujen ja oppilaitosten palveluksessa vai vaihtavatko he esimerkiksi kunnan palvelukseen.

10.05.2024 Tiedote
Oman työn muokkaamiseen on jokaisella vapaus  

Moni opettaja puurtaa yksin työssään, vaikka työn tueksi olisi sosiaalisia resursseja. Ajattelua ohjaa turhaan sitkeä ”en viitsi häiritä muita” -pinttymä, sanoo väitöstutkimustaan valmisteleva Terhi Nissinen. 

09.05.2024 Uutinen
Sovitteluun tauko – yksityisen opetusalan lakot toteutuvat 

Yksityisen opetusalan työkiistan sovittelu keskeytyy. Tämä tarkoittaa, että nelipäiväisen lakon 13.–16.5. toteutuminen näyttää väistämättömältä. 

07.05.2024 Uutinen
OAJ antoi lausuntonsa julkisen talouden suunnitelmasta

OAJ oli kuultavana sivistysvaliokunnassa julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025–2028. Pääpainomme oli ammatillisen koulutuksen leikkauksissa ja aikuiskoulutukseen kohdistuvissa monissa päällekkäisissä heikennyksissä, joiden yhteisvaikutuksia ei ole arvioitu.

07.05.2024 Lausunto
OAJ riitauttaa Sivistan painostustoimien laillisuuden 

OAJ ei hyväksy yksityisiä kouluja ja oppilaitoksia edustavan Sivistysala ry:n päätöstä, jonka mukaan yksityisen opetusalan sopimuksen piiriin kuuluvilla OAJ:n, JHL:n ja Jytyn jäsenillä ei ole enää oikeutta osallistua työajalla ja ansiota menettämättä ammattiliittojen päättävien elinten kokouksiin.

06.05.2024 Tiedote
OAJ: Koulutuksen ja tutkimuksen osuutta EU:n budjetissa on kasvatettava

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ nostaa kesäkuun eurovaalien alla keskusteluun koulutuksen ja tutkimuksen merkityksen Euroopan tulevaisuuden kannalta. OAJ esittää koulutuksen ja tutkimuksen rahoitusosuuden kasvattamista ja sitä, että suomalaisilla mepeillä on oltava paikkoja koulutusta, tutkimusta ja työelämää koskevissa valiokunnissa. OAJ julkaisi maanantaina 6.5. Eurooppa-tavoitteensa.

06.05.2024 Tiedote
Lausunto perusopetuksen oppimistuloksista ja rahoituksesta sekä mahdollisuuksien tasa-arvosta

OAJ oli 2.5. kuultavana eduskunnan tarkastusvaliokunnassa perusopetuksen oppimistuloksista, mahdollisuuksien tasa-arvosta sekä perusopetuksen rahoituksesta. Lausunnossamme lähestymme oppimistuloksia viimeksi julkaistun ja suurinta huomiota yleensä saavan OECD:n PISA-tutkimuksen tulosten valossa.

03.05.2024 Lausunto
Vuoden koulu on Saaren koulu Pyhäjoelta

Saaren koulu on voittanut Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti -kilpailun 2024. Palkitsemisen perusteluissa koulua kiiteltiin erityisesti inhimillisestä toimintakulttuurista, tasa-arvoisten mahdollisuuksien luomisesta ja osallistamisesta.

02.05.2024 Uutinen
OAJ hakee tapahtuma- ja markkinointivastaavaa

Haemme tapahtumien ja jäsenmarkkinoinnin vastaavaa järjestöpalveluihin. Tehtävä on toistaiseksi voimassa oleva ja alkaa 1.8.2024 tai sopimuksen mukaan. Haku alkaa 2.5.2024 ja päättyy 19.5.2024.

02.05.2024 Uutinen
Tasa-arvovaltuutettu: synnyttänyttä ei saa syrjiä

Tasa-arvovaltuutettu on antanut lausunnon äskettäin synnyttäneen opettajan palkkasyrjinnästä. OAJ pyysi lausuntoa, koska Turun yliopisto pidätti raskausvapaan jälkeen kesäksi töihin palanneen harjoittelukoulun opettajan palkan. Vastaavanlaisia tapauksia on ollut myös yksityisen opetusalan oppilaitoksissa. Tasa-arvovaltuutetun lausunto oli OAJ:n näkemyksen mukainen. Se katsoi työnantajan toiminnan tasa-arvolain vastaiseksi. 

02.05.2024 Uutinen
OAJ antoi lausuntonsa koskien kansallista lapsistrategiaa

OAJ jätti lausuntonsa koskien kansallisen lapsistrategian toimeenpanosuunnitelmaa pääministeri Orpon hallituskaudella. Toimeenpanosuunnitelma on tarkoitus kytkeä sekä hallitusohjelmaan että lapsistrategian tavoitteisiin.

30.04.2024 Lausunto
Opettajan palkan on vastattava koulutusta ja työn vaativuutta

Käynnissä olevat työehtosopimusneuvottelut yksityisellä opetusalalla osoittaa jälleen ammattiliiton kuulumisen merkityksen. Kaikki mahdollinen on tehtävä, olipa kyse työehtosopimusneuvotteluista tai hallituksen tavoittelemasta lakisääteisestä vientimallista ja muista työelämäheikennyksistä, jotta pääsemme parhaaseen mahdolliseen ratkaisuun jäsentemme hyväksi, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto blogissaan.

30.04.2024 Blogi