• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Karvi arvioi: Laatu vaihtelee varhaiskasvatussuunnitelmissa – täydennyskoulutus ratkaisevaa

Karvin kysely paljasti, että kaikki lapset eivät saa yhtä laadukasta varhaiskasvatusta. OAJ toivoo, että nyt palkataan tarpeeksi varhaiskasvatuksen opettajia ja lisätään täydennyskoulutusta, jotta laatu saadaan turvattua.

17.08.2018 Uutinen
Grahn-Laasonen: Varhaiskasvatuksen kehittäminen ei lopu lakiuudistukseen

Varhaiskasvatuksessa keskitytään seuraavaksi varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmäärien lisäämiseen sekä erityisen tuen kysymysten ratkomiseen, kertoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

02.08.2018 Uutinen
Varhaiskasvatuslaki viimein maalissa – OAJ:ltä kiitosta 127 kansanedustajalle

Varhaiskasvatuslaki hyväksyttiin tänään eduskunnan täysistunnossa. OAJ on tehnyt vuosia työtä varhaiskasvatuslain uudistamiseksi ja iloitsee päätöksestä.

27.06.2018 Uutinen
Varhaiskasvatuslaki etenee – OAJ on tyytyväinen sivistysvaliokunnan mietintöön

OAJ pitää eduskunnan sivistysvaliokunnan mietintöä varhaiskasvatuslaista hyvänä. OAJ:n Heljä Misukka korostaa, että laki vahvistaa pedagogiikkaa ja varhaiskasvatuksen laatua.

19.06.2018 Uutinen
Ammatillisten erityisopettajien kelpoisuusvaatimukset selkeytyvät – OAJ:n vaikuttamistyö tuotti tulosta

Maanantaina tulee voimaan ammatillisia erityisopettajia koskeva kelpoisuusasetuksen muutos. Kelpoisuusvaatimukset ovat sitten samat kuin ennen reformia.

08.06.2018 Uutinen
OAJ ja Taloustutkimus selvittivät: kolme neljästä suomalaisesta haluaa lisää lastentarhanopettajia

Selvä enemmistö suomalaisista kannattaa lastentarhanopettajien määrän lisäämistä. Kolme neljästä kannattaa sitä, että jokaiseen päiväkodin lapsiryhmään saadaan yliopistokoulutettu lastentarhanopettaja. Tiedot käyvät ilmi OAJ:n Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä, jolla selvitettiin suomalaisten näkemyksiä varhaiskasvatuksesta ja eduskunnan käsittelyssä olevasta varhaiskasvatuslaista.

26.05.2018 Tiedote
Bologna-kokouksessa opetusministerit pohtivat nyt korkeakoulutuksen kehittämistä – OAJ:llä 5 esitystä

OAJ:n yliopistoasiamies Hanna Tanskanen korostaa, että on sekä eurooppalaisen että kotimaisen korkeakoulutuksen kannalta tärkeää vahvistaa julkista perusrahoitusta ja henkilöstön asemaa.

25.05.2018 Uutinen
VM:n Hetemäki valtuustolle: Osaaminen on Suomen kehityksen ydinasia

OAJ:n valtuuston avajaisissa puhuneen valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen esityksessä Suomen taloushaasteet kietoutuivat tiiviisti osaamisen ja koulutuksen ympärille.

16.05.2018 Uutinen
Luukkainen: korkea opettajankoulutus on menestyksen avain

Koulutuksen menestystarina perustuu aina korkeasti koulutettuihin opettajiin, joilla on laaja pedagoginen vapaus. Tästä OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen muistutti myös pohjoismaisia opettajankouluttajia tiistaina 8. toukokuuta Vaasassa.

09.05.2018 Uutinen
Varhaiskasvatuslakiesitys tuo lisää osaamista ja vahvistaa varhaiskasvatuksen laatua

OAJ pitää hallituksen esitystä varhaiskasvatuslaiksi keskeisiltä osiltaan hyvänä. Esitys vahvistaa pedagogista osaamista ja parantaa varhaiskasvatuksen laatua päiväkodeissa. Tämä tukee varhaiskasvatuksen tavoitteiden ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden toteutumista.

18.04.2018 Lausunto
Taiteen perusopetukseen tarvitaan riittävän valmis ops

Taiteen perusopetuksen paikallisten opsien loppuvääntö on meneillään taiteen perusopetusta antavissa oppilaitoksissa ympäri Suomea. Onneksi täydellisyyttä ei tarvitse saavuttaa, vaan opsia voi viilata paremmaksi vuosien mittaan.

17.04.2018 Uutinen
Andreas Schleicher suitsuttaa Suomea: opettajat huipputuottavia

Pisa-tutkimuksesta vastaava OECD:n apulaispääsihteeri Andreas Schleicher suitsutti suomalaisopettajia koulutuksen ISTP-huippukokouksessa Lissabonissa.

23.03.2018 Uutinen
Henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia korkeakouluyhteisön päätöksiin on vahvistettava, ei vähäteltävä

Yliopistolaki, jossa yliopistoista muodostettiin itsenäisiä julkisoikeudellisia toimijoita, on ollut voimassa yhdeksättä vuotta. Laki on arvioitu kahteen otteeseen. Molemmilla arviointikerroilla (valtioneuvosto 2012, OKM 2016) ja myös henkilöstöltä heti yliopistolakiuudistuksen alkumetreillä on tullut vahva viesti, että vaikuttamismahdollisuudet ovat kaventuneet ja johtamisjärjestelmiin ollaan tyytymättömiä.

22.03.2018 Näkemys
Korkeakouluista tehtävä ensin hyviä työpaikkoja – ja sitten parhaita

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen henkilöstön työssäjaksaminen ja kuormittuminen on otettava vakavasti ja työolojen kehittämiseen on puututtava vaikuttavin lisäpanostuksin.

21.03.2018 Näkemys
Ammattikorkeakoulu läpäisi selviytymiskokeensa – nyt epäkohdat on korjattava

Ammattikorkeakoulu on kantanut viimeisen kuuden vuoden aikana oman vastuunsa Suomen taloudellisen tilan kohentamistalkoissa. Kellekään ei pitäisi olla enää epäselvää, että valtion kohdistamat mittavat perusrahoituksen leikkaukset (-22 % eli 200 miljoonan muutos vuosittaisessa rahoituksen tasossa) vaikuttavat ammattikorkeakoulutuksen opetukseen ja osaamiseen sekä työ- ja opiskeluhyvinvointiin.

20.03.2018 Näkemys