• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

OAJ jatkaa neuvotteluja ja pysyy tavoitteissaan 

OAJ jatkaa neuvotteluja yksityisellä opetusalalla ja pyrkii aktiivisesti hakemaan ratkaisua. JHL:n ja Jytyn saavuttama neuvottelutulos ei vaikuta OAJ:n tavoitteisiin ja etenemiseen. 

22.05.2024 Uutinen
Yksityisen opetusalan jumi ja sovittelu jatkuu 

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara jatkoi yksityisen opetusalan työriidan sovittelua viikon 20 lakkojen jälkeen. Osapuolet tapasivat 20.5. tuloksetta. Seuraava sovittelu on koulujen päättäjäisviikolla 27.5.

20.05.2024 Uutinen
”Tuntuu mielivaltaiselta” – kolme valtuutettua kertoo, mitä Sivistan syrjivästä päätöksestä seurasi

Kolme OAJ:n valtuutettua kertoo Sivistan painostustoimien sekavista seurauksista: yksi heistä saa palkkaa kokouksen ajalta, toinen ei ja kolmas joutui jättämään kokouksen kokonaan väliin. OAJ:n puheenjohtajan mielestä Sivista heikentää toimillaan koko yksityisen opetusalan mainetta. OAJ riitauttaa Sivistan päätöksen.

16.05.2024 Uutinen
Yksityisen opetusalan palkkaratkaisu voi olla kohtalonkysymys koko alalle

Yksityisen opetusalan lakoilla puolustetaan alan vetovoimaa. Se on elintärkeää, sillä lähivuosina tarvitaan paljon uusia opettajia täyttämään eläköitymisten aiheuttamaa vajetta. Opettajana toimivat pitää lisäksi sitouttaa työhönsä. Siinä palkkaratkaisulla on suuri rooli, kuten tuore jäsenkyselymme osoittaa. Yli puolet uran alussa olevista opettajista olisi valmis vaihtamaan kunnan leipiin, jos palkkakehitys ei korjaannu, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos kirjoittaa.

15.05.2024 Blogi
Yksityisen opetusalan toinen lakko 13.-16.5. Kurkkaa kuvagalleria!

Keräämme yksityisen opetusalan lakon tunnelmia ja kuvia tälle sivulle ja somekanaviimme 13.–16.5.2024. Tervetuloa mukaan lakkopäivien tunnelmiin! Sivun loppuun kertyy kuvagalleria lakkopaikkakunnilta.

12.05.2024 Uutinen
OAJ selvitti: Liki 40 prosenttia opettajista harkitsee vaihtamista kunnan palvelukseen, jos yksityiselle opetusalalle ei tule riittävät palkankorotukset

Yksityistä opetusalaa uhkaa ensi viikolla lakko, jolla vauhditetaan uuden työehtosopimuksen syntymistä. OAJ:n tuoreen jäsenkyselyn mukaan palkkakehitys on jäsenille niin tärkeä asia, että sen puolesta ollaan valmiita lakkoihin. Palkkaratkaisusta riippuu, pysyvätkö jäsenet yksityisten koulujen ja oppilaitosten palveluksessa vai vaihtavatko he esimerkiksi kunnan palvelukseen.

10.05.2024 Tiedote
Sovitteluun tauko – yksityisen opetusalan lakot toteutuvat 

Yksityisen opetusalan työkiistan sovittelu keskeytyy. Tämä tarkoittaa, että nelipäiväisen lakon 13.–16.5. toteutuminen näyttää väistämättömältä. 

07.05.2024 Uutinen
OAJ riitauttaa Sivistan painostustoimien laillisuuden 

OAJ ei hyväksy yksityisiä kouluja ja oppilaitoksia edustavan Sivistysala ry:n päätöstä, jonka mukaan yksityisen opetusalan sopimuksen piiriin kuuluvilla OAJ:n, JHL:n ja Jytyn jäsenillä ei ole enää oikeutta osallistua työajalla ja ansiota menettämättä ammattiliittojen päättävien elinten kokouksiin.

06.05.2024 Tiedote
Yksityisen opetusalan palkkaratkaisulla varmistettava kelpoisten opettajien pysyvyys alalla

Yksityisellä opetusalalla tarvitaan palkkaratkaisu, jolla varmistetaan kelpoisten opettajien pysyvyys yksityisellä opetusalalla. Nyt on yksityisten koulujen ja oppilaitosten työnantajilla näytön paikka, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto vaatii.

29.04.2024 Tiedote
Toinen lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle

OAJ, JHL ja Jyty laajentavat lakonuhkaa. Uudet lakot koskevat jo aiemmin ilmoitettujen oppilaitosten lisäksi myös uusia toimijoita. Toteutuessaan lakko järjestettäisiin 13.5.–16.5. Lakot laajenevat musiikin alan oppilaitoksiin.

28.04.2024 Tiedote
Yksityisen opetusalan sovittelu jatkuu vappuaattona

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara jatkaa yksityisen opetusalan työriidan sovittelua. OAJ:n, JHL:n ja Jytyn sekä työnantajia edustavan Sivistysalan neuvottelijat jatkavat yritystä ratkaisun löytämiseksi vappuaattona 30.4. klo 9.

25.04.2024 Uutinen
Kunnallisen opetusalan palkankorotukset ovat yksityistä paremmat

Julkisuudessa on liikkunut väitteitä siitä, että yksityisellä opetusalalla olisi ollut paremmat palkankorotukset kuin kunnallisella puolella. – Todellisuudessa vuosina 2022–2024 kunnan opetusalan korotukset ovat noin 2,7 prosenttiyksikköä korkeammat kuin samaa työtä tekevillä yksityisen opetusalan opettajilla nyt hylätyn sovintoesityksen korotukset huomioiden, sanoo OAJ:n ekonomisti Mika Väisänen.

24.04.2024 Uutinen
Tule mukaan seuraamaan lakkotunnelmia 23.–24.4.

Päivitämme yksityisen opetusalan lakon aikana kuvaterveisiä ja kuulumisia tälle sivulle ja somekanaviimme. Tervetuloa mukaan lakkopäivien tunnelmiin! Kannattaa kurkata erityisesti sivun alalaidan medialinkit ja kuvakooste.

23.04.2024 Uutinen
OAJ hylkäsi yksityisen opetusalan sovintoehdotuksen: Tavoitteena opettajien työn houkuttelevuuden ja arvostuksen turvaava työehtosopimus 

OAJ:n hallitus hylkäsi valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran yksityisen opetusalan työriitaan antaman sovintoehdotuksen. Sovintoehdotus ei ollut hyväksyttävissä palkankorotusten tason eikä toisen vuoden palkankorotuksen määräytymisen osalta.

19.04.2024 Uutinen
Yksityiselle opetusalalle annettiin sovintoehdotus 

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara on jättänyt yksityiselle opetusalalle sovintoehdotuksen. Sopijaosapuolet antavat vastauksensa perjantaina 19.4. klo 17.  

18.04.2024 Uutinen