• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Suomi menestyy koulutuksella ja inhimillisellä työelämällä

Hallitusneuvottelut käynnistyvät vapun jälkeen. Koulutuksen rahoituksesta on leikattu viime vuosikymmenellä merkittävästi, ja isoja uudistuksia on tehty puutteellisin resurssein. Tulevaisuudenkestävä Suomi edellyttää panostuksia koulutukseen ja hyvään työelämään, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto vappublogissaan.

01.05.2023 Blogi
Lyhytnäköistä touhua

Valtiovarainministeriö haluaisi leikata vapaan sivistystyön määrärahoja jopa kymmenillä miljoonilla euroilla. Mikäli leikkaukset toteutuvat, moni opistoista kaatuisi. Tämä murentaisi koulutuksellista tasa-arvoa, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Tuovi Manninen blogissaan.

25.04.2023 Blogi
Tutkintojen lyhentäminen olisi tuhoisa tie – 3 asiaa, joille saisimme heittää hyvästit

Halutaanko Suomesta luokkayhteiskunta, jossa ammatillisen koulutuksen suorittaneiden ei tarvitse osata lukea, kirjoittaa, ajatella eikä vaikuttaa yhteiskuntaan? Sitä kohti mennään, jos tuleva hallitus tarttuu valtiovarainministeriön ehdotukseen lyhentää ammatillisen koulutuksen perustutkintoja kaksivuotisiksi. OAJ:n erityisasiantuntijat Eira Bani ja Mirjami Lehikoinen kokosivat yhteen, millaisia vaikutuksia tutkintojen lyhentämisellä olisi.

21.04.2023 Blogi
Lunttilappu eduskuntaryhmille hallitustunnustelijan kysymyksiin vastaamiseen

Psst eduskuntaryhmät! Hallitustunnustelija on antanut kysymyksensä eduskuntaryhmille vastattavaksi. OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo kirjoitti lunttilapun eduskuntaryhmille, jotka kuumeisesti miettivät vastauksia kysymyksiin viikonlopun aikana.

14.04.2023 Blogi
Päättäjillä riittää huolipuhetta peruskoulusta – ratkaisut ovat tekemistä vaille valmiita

Kuka päättää, millaisia päätöksiä ja millaisella arvopohjalla tuleva eduskunta tekee? Tämä on nyt äänestäjien käsissä. Vaalien jälkeen ratkaisun avaimet siirtyvät tulevalle hallitukselle. Käännetäänkö Suomessa koulutuksen rahoitus, oppimistulokset ja koulutustaso oikeaan suuntaan ja tehdäänkö Suomesta tulevaisuudenkestävää kansaa?

28.03.2023 Blogi
Onko kaksihaaraisen korkeakoulumallin vahvuus katoamassa?

Kaksihaaraista korkeakoulujärjestelmäämme haastavat osakeyhtiömalli ja omistajien toteuttama ohjaus. Ammattikorkeakoulut tarvitsevat toiminnallista vapautta, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Hannele Louhelainen blogissaan.

21.03.2023 Blogi
Koulutus ja yhdenvertaiset mahdollisuudet oppimiseen edistävät tasa-arvoa

Suomalainen koulutusjärjestelmä on ollut keskeisimpiä tasa-arvon edistäjiä maassamme koko sen itsenäisyyden ajan. Parhaimmillaan Suomi on laadukkaan peruskoulunsa ansiosta yltänyt kansainvälisessä vertailussa oppimisen kärkimaaksi. Viime vuosikymmenten aikana tapahtunut koulutuksen rahoituksen rapautuminen näkyy oppimistulosten heikkenemisenä. OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto tähdentää blogissaan koulutukseen panostamisen tärkeyttä tasa-arvon päivänä 19.3.

19.03.2023 Blogi
Yliopistokoulutettu opettaja on laadukkaan varhaiskasvatuksen tae

Varhaiskasvatuspäivänä on tänä vuonna erityistä syytä juhlaan, sillä huhtikuussa tulee täyteen 50 vuotta ensimmäisen päivähoitolain voimaantulosta. Kun yhteiskunnassa nyt puhutaan paljon oppimistulosten laskusta, on erityisen tärkeä muistaa, että varhaiskasvatus on osa koulutusjärjestelmää. Sen laatu ratkaisee paljon.

16.03.2023 Blogi
Ammattikasvatuksen asema kasvatustieteen alana on vakiinnutettava

Ammattikasvatus on nuori tieteenala, eikä se ole saavuttanut vielä vahvaa ja vakiintunutta asemaa. Ammattikorkeakoulupedagogiikan, ammatillisen oppimisen ja opettajuuden sekä ammattikasvatuksen tutkimukselle ja sen koordinoinnille on selkeä tarve, kirjoittavat erityisasiantuntijat Hannele Louhelainen ja Päivi Lyhykäinen.

14.03.2023 Blogi
Neuvottelut tarvitsevat aina tuekseen järjestövalmiutta

Kuluvan vuoden aikana on jo ehditty neuvotella sekä toisen vuoden palkkaratkaisuista että kokonaan uusista sopimuksista. Työmarkkinakierros on osoittautunut haastavaksi, joten OAJ:n erityisasiantuntija Riina Mäkelälammi muistuttelee blogikirjoituksessaan järjestövalmiuden tärkeydestä myös tänä keväänä.

09.03.2023 Blogi
On perusopetuksen vuoro – opettajien huolenaiheet pinnalla vaalikeskusteluissa

Peruskoulu on nyt kaikkien huulilla. Näin pitää ollakin. Tämä oli tavoitteemme, kun viime vuoden keväällä ryhdyimme OAJ:n toimistolla suunnittelemaan, millä asioilla lähdemme kohti seuraavaa eduskuntavaalikautta ja hallitusohjelmaa. Erityisasiantuntija Pauliina Viitamies kertoo, missä perusopetuksen kysymyksissä OAJ pyrkii vaikuttamaan tulevaan hallitusohjelmaan.

07.03.2023 Blogi
Lapsen tuki ei toteudu ilman erityisopettajaa

Varhaiskasvatuksen lainsäädäntö on niin tulkinnanvarainen, etteivät lapset saa tarvitsemaansa tukea. Laki ei turvaa varhaiskasvatuksen erityisopettajaa tuen tarpeen arviointiin ja suunnitteluun. Se ei myöskään takaa millään tuen tasolla erityisopettajan antamaa tukea ja opetusta.

27.02.2023 Blogi
Opettajan ihmisoikeuksia rikottiin silmiemme edessä

Opettajiin kohdistuvat ihmisoikeuksien rikkomukset ovat arkitodellisuutta monessa maassa. Itse todistimme yhtä loukkausta Filippiineillä. Siellä opettaja-aktiivit ovat jopa valmiita vaarantamaan oman henkensä tehdäkseen maailmaa paremmaksi paikaksi muille opettajille.  

24.02.2023 Blogi
Johtajuusosaaminen on oleellinen osa opettajuutta

Kasvatus-, opetus- ja koulutusalan johtajuus on johtajien johtamista. Johtajien ja rehtoreiden kelpoisuusasetukseen on lisättävä vaatimus erillisten korkeakouluissa tarjottavien alan johtajuusopintojen suorituksesta.

21.02.2023 Blogi
Täydennyskoulutuksesta oikeus ja velvollisuus

Opettajankoulutus luo pohjan kansamme sivistykselle. Siksi sitä pitää kehittää pitkäjänteisesti ja ajantasaisesti. Seuraavan hallituksen pitää nimetä opettajankoulutusfoorumi pysyväksi toimielimeksi ja rahoittaa sen toiminta. Opettajien täydennyskoulutuksesta pitää saada oikeus ja velvollisuus.

14.02.2023 Blogi