• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Koulutustaso aikuiskoulutuksella nousuun

Tuoreen Sivistyskatsaus 2023 -selvityksen mukaan väestön osaamista tulisi kasvattaa. Nuorten koulutustaso on laskenut huolestuttavasti, ja työikäisen väestön koulutustaso laskee tulevaisuudessa alle OECD-maiden keskitason.

30.01.2023 Blogi
Jokaisella on oikeus koulutukseen

Suomalaisten osaamis- ja koulutustaso on laskenut dramaattisesti 2000-luvulla. Ilman julkista rahoitusta ja riittäviä resursseja osaamis- ja koulutustasoa ei saada käännettyä nousuun, muistuttaa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto YK:n kansainvälisen koulutuspäivän blogikirjoituksessaan.

24.01.2023 Blogi
Kansalais- ja työväenopistot ovat kuntalaisten sivistyksen sydän

Sivistys, meidän kaikkien perusoikeus, takaa Suomessa asuvien menestyksen nyt ja tulevaisuudessa. Kansalais- ja työväenopistoihin investointi parantaa kansalaisten hyvinvointia ja osaamisen kehittymistä sekä Suomen kilpailukykyä, muistuttavat OAJ:n erityisasiantuntija Tuovi Manninen ja Kansalaisopistojen liiton toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen.

17.01.2023 Blogi
Yliopistojen perusrahoituksen vahvistaminen on vaikuttava keino edistää tki-toimintaa

Vuoden alussa tuli voimaan tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoituslaki, joka jäntevöittää suomalaista tiede- ja tutkimuspolitiikkaa. Nyt, kun tki-rahoituksen kohdentamisesta päätetään, on tärkeää huomioida korkeakoulujen rooli osana tki-ketjua. Osa näistä panostuksista pitää käyttää korkeakoulujen perusrahoituksen vahvistamiseen.

10.01.2023 Blogi
Hyvinvointialueet starttasivat – miten käy opiskeluhuollon?

Koulujen ja oppilaitosten kouluterveydenhuolto ja opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelut siirtyivät vuodenvaihteessa kunnilta hyvinvointialueille. Hyvinvointialueita perustettaessa on ensiarvoisen tärkeää viimein saada painopistettä ennaltaehkäisevälle työlle, vaativat OAJ:n lakimiehet Ira Hietanen-Tanskanen ja Sari Innanen blogikirjoituksessaan.

05.01.2023 Blogi
Joulurauhaa ja energiaa vuoteen 2023!

Kuluvaan vuoteen on mahtunut niin koronaa, sotaa kuin historiallisia lakkojakin. Vuosi on myös nostanut opettajien ja esihenkilöiden työn sekä koulutuksen merkityksen aivan uudelle tasolle. Ilman osaavia ja kelpoisia opettajia tässä maassa ei ole osaajia nyt eikä tulevaisuudessa, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto blogissaan.

21.12.2022 Blogi
Kunnista elinkelpoisia opetuksen ja sivistyksen puolustajia

Vuoden vaiheessa tapahtuu historiallinen hyvinvointialueuudistus. Nyt on kunnilla iso näytön paikka. Opetus ja sivistys ovat jatkossa kuntien tärkein tehtävä.

15.12.2022 Blogi
Palkanmaksuongelmat muistuttavat isosta puutteesta oikeusturvassa

Moni opettaja ja alan esihenkilö on kärsinyt Helsingin kaupungin pitkään jatkuneista ja laajoista palkanmaksuongelmista. Palkkakaaos on yksi osoitus siitä, miksi viranhaltijoiden ja työtekijöiden suojaksi säädettyä lainsäädäntöä tulee uudistaa.

13.12.2022 Blogi
Lukio ei kaipaa isoja uudistuksia, vaan keskittymistä perusasioihin

Lukiokoulutuksen kehittämisessä tulevan hallituksen pitää keskittyä perusasioihin: koulutuksen laatuun ja saavutettavuuteen. Isoja myllerryksiä ei kaivata, vaan riittävää rahoitusta, jonka turvin opettajat jaksavat työssään ja opiskelijat saavat tarvitsemaansa opetusta ja tukea. OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso käy läpi ratkaisut, joilla tavoitteisiin päästään.

07.12.2022 Blogi
Kuormituksessa ja työoloissa mikään ei muutu, jos kukaan ei puutu – tarvitaan lakiuudistuksia

Työelämään liittyy monia lakeja, jotka on säädetty työntekijöiden turvaksi. Lait vaativat kuitenkin täsmennyksiä ja parempaa valvontaa, jotta ne toteutuvat arjessa. Etenkin psykososiaalista kuormitusta pitäisi ennaltaehkäistä ja hallita nykyistä paremmin. On koko Suomen etu, että opetusalan ammattilaiset voivat hyvin ja että he, kuten myös kaikenikäiset oppijat, voivat työskennellä turvallisissa ja terveellisissä tiloissa, kirjoittaa OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto.

29.11.2022 Blogi
Pedagogiseksi johtajaksi palkattu palkanlaskija

Luin virkahakuilmoituksia. Katseeni osui hakuilmoitukseen, jossa haettiin kouluun pedagogista johtajaa, rehtoria. Kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakijalta toivottiin hyviä työyhteisön johtamistaitoja ja innostumista juuri tämän koulun painotuksiin ja erityispiirteisiin, opetussuunnitelman ja oppimisen tukemisen osaamista. Juuri tällaista rehtorin paikkaa minäkin aikoinaan hain ja sain.

24.11.2022 Blogi
Taiteen perusopetuksella luovuusosaamista

Taiteen perusopetus (TPO) on Suomessa ainutlaatuista ja tasavartaisuutta edistävää. Missään muualla maailmassa ei ole samanlaista taiteen perusopetuksen järjestelmää kuin meillä.

22.11.2022 Blogi
Monella on nyt opettajaa ikävä – ammatilliseen tarvitaan lisää lähiopetusta!

Ammatillinen koulutus tuottaa Suomen tarvitsemia ammattiosaajia. Nyt eri tahojen selvitykset kuitenkin kertovat yhteistä viestiä: opiskelijat eivät saa tarpeeksi lähiopetusta opettajilta. Osaava Suomi ei synny pelkästään tahdonvoimalla, vaan se vaatii päättäjiltä ja koulutuksen järjestäjiltä tekoja, kirjoittaa OAJ:ssä erityisasiantuntijana työskentelevä Eira Bani.

15.11.2022 Blogi
Laatua ja uranäkymiä korkeakoulutukseen EU-yhteistyöstä

Korkeakoulutuksen laatua ja korkeakouluissa työskentelevien urapolkuja on järkevää kehittää yhdessä eurooppalaisten verkostojen kanssa, kirjoittavat OAJ:n Hanna Tanskanen ja Tieteentekijöiden Maija Mattila.

09.11.2022 Blogi
Oppimisen tuki puhuttaa – mikä todellisuudessa muuttuu?

Oppimisen tuen lainsäädäntö ja siihen liittyen inkluusio on ollut laajasti keskusteluissa. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies antoi hiljattain päätöksensä OAJ:n kanteluun ja myös Oikeus oppia -tuen työryhmä julkisti loppuraporttinsa. Erityisasiantuntija Sari Jokinen tarkastelee päätöksen ja raportin merkitystä ja sitä, mitä muutoksia koulujen arkeen todellisuudessa on luvassa.

07.11.2022 Blogi