• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Työhyvinvointi korkea-asteella tuottaa innovaatioita ja osaamisen uudistumista

Työhyvinvointi rakentuu päivittäisessä työn tekemisessä ja vuorovaikutuksessa. Hyvinvointi vaikuttaa suoraan myös tuottavuuteen. Hannele Louhelaisen ja Teija Golnickin blogissa kerrotaan pilottihankkeesta, jonka tavoitteena on edistää vuoropuhelua, johtamista ja työhyvinvointia korkeakouluyhteisöissä.

03.06.2022 Blogi
Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus eivät ole mielipidekysymyksiä

Myös opettajilla ja opetusalalla toimivilla on oikeus työssään tasa-arvoiseen ja yhdenvertaiseen kohteluun. Tasa-arvoa voidaan edistää työpaikoilla tapahtuvissa kohtaamisissa ja toimia siten, että jokainen työyhteisön jäsen tuntee olevansa tervetullut töihin omana itsenään, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.

01.06.2022 Blogi
Painava sana: Kotoutumiskoulutuksen ongelmiin pitää vastata nyt

Kielen oppiminen on avain kotoutumiseen ja osallisuuteen yhteiskunnassa. Suomen kieltä maahanmuuttotaustaisille opettavana tiedän omien ja lukuisten kollegoideni kokemusten pohjalta, että kotoutumiskoulutus ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Pulmia voitaisiin korjata pienilläkin teoilla, kunhan päättäjiltä löytyisi tahtoa ja resursseja, Heidi Naukkarinen kirjoittaa. 

30.05.2022 Blogi
Mikä neuvoksi, kun oppimisen tukea ohjaa resurssipula eikä lapsen tarve?

Kolmiportaisen oppimisen tuen mallin piti tehdä tuesta ennaltaehkäisevää ja tuoda se lapsen yksilöllisen tarpeen mukaan omaan luokkaan ja lähikouluun. Miksei tukea sitten vieläkään saada ajoissa ja tarpeeseen? Projektityöntekijä Elisa Lientola selvitti asiaa oikeusmuotoiluprosessissa, jonka pohjalta syntyi opasvideo. Videon löydät tämän kirjoituksen lopusta.

18.05.2022 Blogi
Yhdessä eteenpäin!

Aloitin OAJ:n puheenjohtajana viime viikolla. On kunnia johtaa maailman ainutlaatuisinta ammattijärjestöä, joka valvoo opettajien ja opetusalalla työskentelevien koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta yliopistoon saakka. Pidän tärkeänä, että niin järjestössämme kuin yhteiskunnassamme arvostetaan kaikkia opettajia ja opetusalalla toimivia. Kaikkien ammattiryhmien edunvalvontaa on edistettävä tehokkaasti ja ammattimaisesti.

16.05.2022 Blogi
Arvon mekin ansaitsemme

Olemme joutuneet poikkeukselliseen tilanteeseen. Kunta-alan palkansaajat ovat menossa ennen näkemättömään lakkoon. Noin 82 000 kunta-alan työntekijää aikoo olla poissa töistä huomisesta alkaen viikon ajan. Yksityisellä opetusalalla vielä tuotakin yhden päivän pitempään.

02.05.2022 Blogi
Varhaiskasvatuksen opettajan palvelussuhteen ehdot kuntoon yksityiselläkin puolella

Varhaiskasvatuslaki velvoittaa yksityistä palveluntuottajaa samalla tavalla kuin kunnallista varhaiskasvatuksen järjestäjää. Työehdot kuitenkin poikkeavat. Koska pätevistä opettajista on pulaa, kaikkien työnantajien kannattaa tarjota varhaiskasvatuksen opettajille mahdollisimman hyvät työsuhteen ehdot.

22.03.2022 Blogi
Hyvää varhaiskasvatuspäivää!

Varhaiskasvatus puhuttaa kansalaisia. Niin pitääkin. Sitä on tarkasteltava nimenomaan lapsen oikeuksien kautta, toissijaisesti perheiden kautta, ja vasta sen jälkeen yhteiskunnan kautta. Laadukas varhaiskasvatus on jokaisen lapsen oikeus.

17.03.2022 Blogi
Muuttuneet työtavat otettava huomioon yliopistojen työehdoissa

Yliopistojen työehtosopimusneuvottelut käynnistyivät helmikuussa ja vauhti kiihtyy maaliskuun loppua kohden. Yliopistohenkilöstön työ eli opetus ja tutkimus, vaikuttaa keskeisesti siihen, miten yhteiskunta kehittyy, uudistuu ja pystyy luomaan uusia voimavaroja. Tutkittu tieto on avain myös kriiseissä selviytymiseen.

16.03.2022 Blogi
Miksi nyt on aika?

Vaikeina aikoina on tehtävä sijoituksia tulevaisuuteen. Siksi julkisen sektorin palkansaajien oikeudenmukaisen palkkaratkaisun aika on juuri nyt, kirjoittaa Olli Luukkainen blogissaan.

10.03.2022 Blogi
Ammatillisen aikuiskoulutuksen tarve kasvaa - opettajapula uhkaa 

Ammatillisilla aikuiskoulutuskeskuksilla on keskeinen rooli väestön ammatillisen osaamisen lisäämisessä ja ylläpitämisessä sekä työelämän osaamistarpeisiin vastaamisessa. Pelkällä peruskoulun päättötodistuksella on yhä vaikeampi työllistyä.   

08.03.2022 Blogi
Kun aika on

Suomen jääkiekkomaajoukkueen iskulause on ”Kun aika on”. Sen voi tulkita monin tavoin, mutta siinä on sanomaa. Silloin on toimittava, kun aika on, kirjoittaa Olli Luukkainen blogissaan.

02.03.2022 Blogi
OAJ tukee Ukrainaa yhdessä kansainvälisen opettajajärjestöjen yhteisön kanssa

Venäjän sotatoimia Ukrainassa ei voi hyväksyä. OAJ tukee yhdessä kansainvälisen opettajajärjestöjen yhteisön kanssa Ukrainaa ja toivoo nopeaa rauhaa.

24.02.2022 Blogi
Ei anneta hyvien kriisin oppien mennä hukkaan

Korona-ajan opit on otettava talteen tulevaisuutta varten, vaikka viimeisin aalto on jo jossain määrin hiipumassa. Toimiva tiedonkulku, työnantajan ennakoiva ote, yksilöiden vastuullinen toiminta sekä rakentava ja ratkaisukeskeinen vuoropuhelu mahdollistavat entistä vaikuttavampaa työsuojelua tulevaisuudessa, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Sara Simberg blogikirjoituksessaan.

22.02.2022 Blogi
Mitä toimiva paikallinen sopiminen edellyttää? 

Työnantajaliitot nostavat neuvottelukierrosten yhteydessä usein esille vaatimuksen paikallisen sopimisen lisäämisestä. Tämä on tuttua erityisesti teollisuuden työnantajajärjestöjen retoriikasta, mutta myös julkisen sektorin ja opetusalan työnantajaliitot ottavat mielellään kantaa paikallisen sopimisen puolesta.

21.02.2022 Blogi