• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ajankohtaista

Tiede ja korkeakoulutus tarvitsevat vakaan ja ennakoitavan toimintaympäristön – ei vuosittaista vääntöä rahoituksen tasosta

Suomalaisessa korkeakoulupolitiikassa vallitsee paradoksi, kirjoittavat OAJ:n ja Tieteentekijöiden erityisasiantuntijat Hanna Tanskanen ja Maija Mattila. Yhtäältä tieteen, tutkimuksen ja koulutuksen tärkeys tunnistetaan ja niihin halutaan panostaa, toisaalta tosi paikan tullen panostukset jäävät puolitiehen ja vastuita ladataan lisää ilman rahallisia lisäpanostuksia.

16.02.2022 Blogi
Työtaistelujen kevät?

Seuraan aktiivisesti opetusalan keskustelua niin järjestötoimijoiden kuin jäsentemme keskuudessa. Analysoin tekemiämme kyselyitä ja yritän omien kontaktieni kautta päästä selville opettajien mielipiteistä. Samalla seuraan neuvottelujen etenemistä ja pohdin, että onko nyt edessä työtaistelujen kevät.

15.02.2022 Blogi
Työaikojen suunnittelu ja seuranta kuntoon valtion erityisoppilaitoksissa

Valtion virka- ja työehtosopimus sekä tarkentavat sopimukset ovat voimassa helmikuun loppuun asti 2022. OAJ neuvottelee valtion osalta opettajia koskevat tarkentavat virkaehtosopimukset. Tapetilla on palkkaohjelma sekä opettajien jaksaminen.

14.02.2022 Blogi
Sopimusten täytyy elää arjessa

Työ- ja virkaehtosopimusten onnistuminen mitataan siinä, miten ne toteutuvat yksittäisille opettajille, kirjoittaa neuvottelupäällikkö Markku Perttunen. Pelkkä teksti ei vielä riitä, vaan haaste on siinä, miten tieto sopimuksen sisällöstä ja tarkoituksesta saadaan välitettyä kaikille sitä soveltaville.

10.02.2022 Blogi
Amkien työehtosopimuksissa on motivoiva mahdollisuus, joka työnantajien kannattaa ottaa käyttöön

Ammattikorkeakoulujen tulee soveltaa laajemmin mahdollisuutta maksaa opetus- ja tutkimushenkilöstölle taulukkopalkan ylittävää palkkaa, kirjoittaa erityisasiantuntija Pasi Repo. Opetusalan sopimuksissa taulukoissa on määritelty ainoastaan vähimmäispalkka. Opettajan henkilökohtaisessa palkassa on otettava huomioon työtehtävien vaativuus, opettajan ammattitaito ja työsuoritus sekä muun muassa ammattialan ja paikkakunnan yleinen palkkataso. Mahdollisuutta pitää käyttää entistä enemmän osaavan opetushenkilöstön kannustamiseen, pitoon ja rekrytointiin.

07.02.2022 Blogi
Nyt mitataan työn arvoa

Kevään sopimusneuvottelukierroksella julkisen sektorin työntekijöiden on saatava palkkakehitykseen suunnanmuutos. Tämä onnistuu OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan palkkaohjelman avulla.

03.02.2022 Blogi
OAJ haluaa parantaa varhaiskasvatuksen opettajien palkkakehitystä ja alan vetovoimaisuutta

Laadukas varhaiskasvatus antaa tasa-arvoiset lähtökohdat koulutielle ja koko elämälle, tasoittaa lasten taustoista johtuvia eroja sekä tukee eri kielikulttuureista tulevien lasten ja perheiden integroitumista yhteiskuntaan. Varhaiskasvatuksen opettajat ovat oman alansa huippuasiantuntijoita ja tuottavat työllään hyvää meidän lapsillemme.

31.01.2022 Blogi
Valoa kohti

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen nostaa blogikirjoituksessaan esiin koronatilanteen sekavuuden ja toivoo viranomaisten yhteistyöhön parannusta.

19.01.2022 Blogi
Kunnan opettajien sopimukset päättyvät helmikuun lopussa

Voi kuulostaa dramaattiselta, kun totean, että neuvottelujärjestö JUKO irtisanoi OAJ:n jäseniä koskevat työ- ja virkaehtosopimukset. Kyseessä on kuitenkin normaali toimenpide, joka toteutetaan aina sopimuskauden lähestyessä loppuaan. Sopimusten irtisanomisella varmistetaan sopimusten päättyminen ja neuvottelujen alkaminen.

18.01.2022 Blogi
Fiilismittarista tietoa työhyvinvoinnin positiivisista ja kehittämisen aiheista

OAJ:n työhyvinvointityöryhmä perehtyi loppuvuodesta Fiilismittarin kuluvan vuoden tuloksiin ja nostaa vuoden viimeisessä yhteisblogissaan asioita, jotka ovat parantuneet tai joita pitäisi opetusalalla edelleen parantaa.

29.12.2021 Blogi
Tutkimus- ja kehittämistoimista sopu – pitääkö linja kevään kehysriihessä? 

Parlamentaarinen työryhmä esittää, että tutkimus- ja kehittämisrahoituksen nostamiseksi säädetään rahoituslaki ja laaditaan lakisääteinen kehyskautta pidempi rahoituksen suunnitelma. Työryhmä esittää myös pysyvän ja nykyistä laaja-alaisemman tutkimus- ja kehittämistoiminnan verokannustimen käyttöönottoa.  Kaikkien osapuolten on nyt varmistettava, että asetetuista tavoitteista pidetään kiinni, kirjoittavat erityisasiantuntijat Hanna Tanskanen ja Hannele Louhelainen.

21.12.2021 Blogi
Miksi ehdolle OAJ:n valtuustovaaleihin?

OAJ:n jäsen maksaa järjestölleen jäsenmaksua keskimäärin 400 euroa vuodessa. Tuntuuko paljolta? Vastaatpa miten tahansa, niin OAJ:n valtuuston jäsenenä voit olla päättämässä siitä, paljonko jäsenmaksu on tulevaisuudessa. Voit vaikuttaa myös siihen, mihin jäsenmaksut käytetään.

20.12.2021 Blogi
H-hetki lähestyy

Tulevien sopimusneuvottelujen tavoitteita on valmisteltu pitkään ja hartaasti. Jäsenten näkemyksiä kuultiin hallituksen jäsenilloissa ja niitä selvitettiin myös laajalla jäsenkyselyllä ja Sauna-keskustelualustan avulla. Tavoitevalmistelua koordinoi OAJ:n tulo- ja palkkapoliittinen toimikunta järjestön hallituksen tiukassa ohjauksessa. Lopulliset päätökset tavoitteista teki hallitus viime viikolla. Tältä osin kaikki on siis vain ”tekemistä vaille” valmista.

16.12.2021 Blogi
Olenko yksin? Solidaarisuus on osa järjestövalmiutta

Usein kuulee todettavan, että meiltä kaikilta vaaditaan solidaarisuutta palkkaneuvottelujen yhteydessä. Kaikkein heikoimmassa asemassa olevien työehtoja tai palkkausta saadaan parannettua vain siten, että vaatimukset esitetään yhteisrintamassa. Heikoin tarvitsee kaverikseen kaikkein vahvimman.

08.12.2021 Blogi
Painava sana: Opettajat tarvitsevat aikaa pysähtyä ja ajatella työtään

Varhaiskasvatuksen opettajat tekevät yhteiskunnallisesti merkityksellistä asiantuntijatyötä. Työnteon olosuhteet haastavat työhyvinvoinnin ja laadun. Työn arkeen tarvitaan aikaa pysähtyä ja ajatella, mikä työssä on merkityksellistä, Kaisa Pelanteri kirjoittaa.

02.12.2021 Blogi