• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Erityisopettaja vai erityisluokanopettaja? Virkanimikkeellä on väliä

23.06.2020 - 10.13 Blogi
Kuvituskuva

Liian harva työnantaja oikeasti tietää, miten erityisopettajan ja erityisluokanopettajan tehtävänkuvat eroavat toisistaan. Onko virkanimikkeellä sitten väliä? Kyllä on, koska se vaikuttaa paitsi tehtäviin myös palkkaan ja työaikaan. Siksi jokaisen työnantajan pitää olla tarkkana rekrytoinneissa, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Sari Jokinen.

Moni peruskoulun rehtori paiskii vielä näin juhannuksen jälkeenkin töitä valmistautuessaan syksyyn ja suunnitellessaan tulevan lukuvuoden töitä.  

Rehtoreilla on suuri rooli muun muassa sen varmistamisessa, että erityisopettajien ja erityisluokanopettajien työnkuvat vastaavat heidän virkanimikkeitään. Tällöin opettajien työaika ja palkka määräytyvät oikein ja oppilaat saavat lainmukaista erityisopetusta. 

Koska asia herättää kysymyksiä paitsi rehtoreissa myös opettajissa itsessään, olemme koonneet nettisivuillemme kattavan koosteen erityisopettajan ja erityisluokanopettajan tehtävänkuvista. Löydät sen täältä. 

Nimikkeillä ei voi kikkailla säästöä 

Opetuksen järjestäjälle tulee halvemmaksi palkata erityisopettaja kuin erityisluokanopettaja, koska erityisopettajan opetusvelvollisuus korkeampi. Samalla rahalla saa siis enemmän opetustunteja.  

Vain erityisluokanopettajan virkaan palkattu voi antaa erityisen tuen päätöksen saaneelle oppilaalle erityisopetusta.  

Säästösyistä erityisluokanopettajia ei kuitenkaan voi korvata erityisopettajilla, koska vain erityisluokanopettajan virkaan palkattu voi antaa erityisen tuen päätöksen saaneelle oppilaalle erityisopetusta. Tämä perustuu perusopetuslakiin ja perusopetusasetukseen, mutta silti opetuksen järjestäjillä on eriäviä tulkintoja asiasta. Tästä johtuen erityisen tuen oppilaiden oikeus erityisopetukseen ei kaikkialla toteudu. 

Virkanimikkeen pitää vastata tehtävänkuvaa 

Virkanimike määrittää palvelussuhteen ehdot. Tästä työntekijä- ja työnantajajärjestöillä on yhtenevä näkemys.  
 
Virkanimikkeen pitää siis vastata  viran tosiasiallista tehtävänkuvaa, jotta  palvelussuhteen  ehdot työaika- ja palkkamääräysten osalta määrittyvät oikein.  Opettajatehtävissä tämä on erityisen tärkeää, koska  OVTES:n  työaika- ja palkkamääräykset perustuvat virkanimikkeisiin.  

Rehtori, onko sinun koulussasi oppilaita, joilla on erityisen tuen päätös? Silloin on oltava myös erityisluokanopettajia, joilla on kelpoisuus antaa erityistä tukea. 

Tarkemmin voit lukea tehtävien eroista täältä. 

Lukuvuoden suunnittelussa kannattaa hyödyntää myös OAJ:n perinteistä opasta - myös sen löydät verkosta!   

Sari Jokinen 

OAJ:n erityisasiantuntija 

Twitterissä @Sari_S_Jokinen