• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kikyt pois ja työhyvinvointi kuntoon myös valtion oppilaitoksissa

03.02.2020 - 08.00 Blogi
Kuvituskuva

Nykyinen valtion virka- ja työehtosopimus sekä tarkentavat sopimukset ovat voimassa maaliskuun loppuun asti. Valtion osalta OAJ neuvottelee opettajia koskevat tarkentavat virkaehtosopimukset, valtion yleisen virka- ja työehtosopimuksen taas JUKO. Niitä koskevat neuvottelut alkoivat tammikuussa.

OAJ tavoittelee kaikilla sopimusaloillaan palkkaohjelmaa, joka ulottuu useammalle sopimuskaudelle ja parantaa erityisesti naisvaltaisten koulutettujen alojen palvelussuhteen ehtoja.

Kuntapuolella OAJ haluaa sopia varhaiskasvatuksen opettajien, erityisopettajien ja päiväkodinjohtajien palvelussuhteen ehdoista opetusalan virka- ja työehtosopimuksessa. Muutoin haluamme eroon kiky-tunneista tai niille riittävän taloudellisen kompensaation. Lisäksi kaikki opettajaryhmät ansaitsevat paremmat työolot.

Valtion oppilaitoksia, joiden opettajia koskevat sopimukset OAJ neuvottelee, ovat Opetushallituksen alainen Valteri-koulu, kielikoulut eli Helsingin ranskalais-suomalainen koulu ja Suomalais-venäläinen koulu sekä Helsingin eurooppalainen koulu. Lisäksi Opetushallituksen alaisuuteen kuuluvat Saamelaisalueen koulukeskus ja Meriturva.

Neuvottelemme opetusalan sopimukset myös Rikosseuraamuslaitoksen kanssa, STM:n alaisen Pelastusopiston kanssa sekä THL:n alaisten koulukotien kanssa. Yhteensä näissä on opettajia noin 500.

Valtion sopimukset ovat perinteisesti noudattaneet pitkälti kuntapuolen viitoittamaa tietä. Oletan, että niin on tälläkin kertaa. Suurimpana haasteena näen samat kipukohdat kuin kuntapuolella eli riittävät palkankorotukset ja kikyjen poiston tai niistä aiheutuvan riittävän korkean palkkakompensaation.

Lisäksi valtion pöydällä on keskustelussa tällä kierroksella valtion palkkausjärjestelmään kuuluvan erityisen arviointikriteeristön päivittäminen. Vanhentunut ja epätarkoituksenmukainen arviointikriteeristö on muutettava vastaamaan tätä päivää ja nykyisiä koulumaailman haasteita. Tämän työn olemme aloittaneet jo hyvissä ajoin viime vuonna.

Valtion kouluissa on jo pidempään puhututtanut myös työajan riittävyys ja se, miten opettajat jaksavat työssään lisääntyvien vaatimusten ja pienentyneiden resurssien ristipaineessa. Tällä sopimuskierroksella tarvitaan konkreettisia tekoja ja keinoja, jotka todella parantavat opettajien työhyvinvointia.

Petra Kirkko-Jaakkola

Työmarkkina-asiamies, OAJ

Jaa

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!

Petra Kirkko-Jaakkola
Petra Kirkko-Jaakkola