• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Korona alleviivaa auttamisen tärkeyttä

12.10.2020 - 14.00 Blogi
Kuvituskuva

Osaavat opettajamme ovat vaikeina korona-aikoina ponnistelleet valtavasti, jotta opetus on saatu jatkumaan läpi korona-ajan. Maailmalla korona on kuitenkin sulkenut koulut yli 1,5 miljardilta lapselta. Siksi me OAJ:ssä haluamme tänäkin vuonna tehdä hyvää ja auttaa heitä, jotka apua tarvitsevat, kirjoittavat Jenni Arnkil ja Kaj Raiskio.

Keväällä Suomessa siirryttiin koronatilanteen vuoksi nopeasti etäopetukseen varhaiskasvatusta lukuun ottamatta.  Korkeasti koulutettujen opettajien merkitys yhteiskunnan toimivuuden kannalta korostui, kun päiväkodeissa opettajat tekivät läpi kevään laadukasta lähityötä, ja kouluissa ja oppilaitoksissa etäopetukseen siirtyminen siirsi koko opetuksen vauhdilla digiaikaan. 

Vaikka tilanne ei kaikilta osin sujunut ongelmattomasti, niin nopeasta muutoksesta selvittiin kaikilla koulutusasteilla pääsääntöisesti hyvin, ja opetus jatkui keskeytyksettä. 

Maailmalla tilanne on ollut toinen. Vuoden 2020 ensimmäisen puolikkaan aikana 188 maata sulki koulunsa väliaikaisesti, eikä suurimmassa osassa maita pystytty siirtymään Suomen tavoin vauhdilla etäopetukseen. Arviolta 1,6 miljardia lasta ja nuorta jäi koulunkäynnin ulkopuolelle. Jo ennen kevään poikkeustilannetta arviolta 250 miljoonaa lasta on ollut ilman koulutusmahdollisuuksia.  

Opettajat kaikkialla haluavat pitää lapset mukana 

Joustavia ja luovia keinoja koulutuksen järjestämiseen on haastavasta tilanteesta huolimatta nähty paljon myös esimerkiksi globaalissa etelässä, missä ei ole ollut mahdollisuutta siirtyä etäopetukseen. Vastoinkäymisistä huolimatta opettajat ovat kekseliäitä, ja halu pitää mahdollisimman moni lapsi opetuksessa mukana on ollut suurta.  

Opetusta on järjestetty muun muassa radion kautta, jolloin se on tavoittanut luonnollisesti ne perheet, joilta kyseinen laite löytyy. Oppitunteja on pidetty myös esimerkiksi autoista megafonien avulla. Harvempaan asutuilla alueilla on palattu kiertokoulujen tielle, kun opettajat ovat kiertäneet kodista kotiin opettamassa. 

Opetusta on järjestetty muun muassa radion kautta, jolloin se on tavoittanut luonnollisesti ne perheet, joilta kyseinen laite löytyy.

Koulu on tärkeä paikka 

Koronapandemialla on kauaskantoiset vaikutukset. Jo nyt tiedämme, että koronatilanne kasvattaa köyhyyttä ja pudottaa tämän vuoden loppuun mennessä kymmeniä miljoonia lapsia kokonaan koulutuksen ulkopuolelle.

Jo nyt tiedämme, että koronatilanne kasvattaa köyhyyttä ja pudottaa kymmeniä miljoonia lapsia koulutuksen ulkopuolelle.

Koulu tarkoittaa monelle maailman lapselle myös päivän ainoata lämmintä ateriaa, jota vaille keväällä jäi arviolta 350 miljoonaa lasta. Koulu on ollut myös monelle turvapaikka, joka on säästänyt lapsia muun muassa lapsityöltä ja tyttöjen ulkopuolisten sukupuolielinten silpomiselta. Nyt myös vuosikymmenten taistelu absoluuttisen köyhyyden vähentämiseksi näyttää kokevan takapakkia.

Tehdään yhdessä maailmasta parempi paikka!

Tiedämme, että meitä kaikkia koskettava kriisi on saanut katseet kääntymään omaan elämään, omaan perheeseen ja omiin ystäviin. Kuinka me selviämme?

Samaan aikaan on tärkeä ymmärtää, että maailman lasten koulunkäynti vaikuttaa pitkällä aikavälillä meihin kaikkiin. Investoimalla koulutukseen edistämme Suomessa tasa-arvoa, vakautta ja kilpailukykyä, ja sama pätee rajojemme ulkopuolella. 

Koulutukseen panostaminen vahvistaa globaalia vakautta ja demokratiakehitystä. Tämä on meidän jokaisen etu. Aivan erityisesti tyttöjen koulutusmahdollisuuksia on tärkeää parantaa. Sunnuntaina vietetty YK:n kansainvälinen tyttöjen päivä muistutti jälleen kerran siitä, että tytöt ovat usein erityisen hauraassa tilanteessa.

 

Erityisesti tyttöjen koulutusmahdollisuuksien parantaminen vahvistaa globaalia vakautta ja demokratiakehitystä. Tämä on meidän jokaisen etu. 

Me OAJ:ssä tahdomme kääntää jäsentemme katseet kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten puoleen. Yhdessä voimme olla mukana muuttamassa maailmaa parempaan suuntaan.  

Tänä vuonna teemme hyvää muun muassa Nenäpäiväkeräyksen pääyhteistyökumppanina. Yhdistyksemme ja jäsenemme ovat olleet mukana keräämässä varoja Nenäpäiväkeräykseen pitkin kuluvaa syksyä. Sinäkin voit lahjoittaa kanssamme osoitteessa nenapaiva.fi/oaj.

Nenäpäivä huipentuu perjantaina 13.11.2020 järjestettävään Nenäpäiväshow’hun. Tule seuraamaan, kun tästä epäonnenpäivästä tehdään maailman lasten onnenpäivä.  

Teethän kanssamme hyvää, 

Jenni Arnkil, järjestöpäällikkö 

Kaj Raiskio, nenäpäiväerityisasiantuntija  

 

Tutustu OAJ:n solidaarisuustyöhön