• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

9 syytä sille, että teinin etäopiskelu sujuu

30.03.2020 - 16.54 Blogi
Kuvituskuva

Korona on muuttanut mutta ei suinkaan keskeyttänyt opetusta. OAJ:n kehittämispäällikkö Nina Lahtinen iloitsee siitä, miten sujuvasti hänen teinipoikansa opetus rullaa poikkeusoloissakin. Lahtinen kokosi listan asioista, joista opetuksen järjestäjien on syytä pitää kiinni.

Kahdeksasluokkalainen teinipoikani on nyt kahden viikon ajan opiskellut kotoa käsin. Äitinä, entisenä opettajana ja nykyisenä opettajien edunvalvojana on ollut ilo seurata, miten hienosti Tervakosken yhtenäiskoulussa poikkeukselliset opetusjärjestelyt on hoidettu.

Esimerkillisten järjestelyjen ansiosta minun äitinä ei ole tarvinnut menettää hermojani kotona suoritetun koulupäivän aikana.

Mitä Janakkalan Tervakoskella tehdään fiksusti?

1. Lukujärjestyksen mukaan edetään

Poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden alkaessa ilmoitettiin heti, että oppilaiden opetus jatkuu lukujärjestyksen mukaan tietokoneen välityksellä. Oppilaan pitää avata tietokone oppitunnin alkaessa ja ilmoittautua vaikkapa Teamsissa tai hangoutsina järjestettävälle oppitunnille.
 
Lukujärjestyksen ansiosta arjessa on säilynyt päivärytmi. Teini ei kuvittele olevansa lomalla, vaan hän ymmärsi alusta asti, että vaikka kouluun ei mennä, oppiminen jatkuu lukujärjestyksen mukaisesti.

2. Koulu vastaa välineistä

Läheskään jokaisessa kodissa ei ole tietokonetta, ja todella harvassa varsinkaan riittävän montaa, jos kouluikäisiä lapsia on useampi tai kotoa käsin työskentelevä vanhempi tarvitsee konetta.

Tervakoskella homma toimii, koska jokainen tietokonetta tarvitseva oppilas saa koneen koululta lainaan.

3. Poissaoloja tai tehtävien laiminlyöntiä ei sallita

Poissaolokäytäntö on sama kuin lähiopetuksessakin. Nyt tosin poissaolomerkinnän saa siitä, jos jättää ilmoittautumatta digiyhteyksin sovitulle oppitunnille. Tuntitehtävien laiminlyönnistä puolestaan saa merkinnän, jos ei palauta sovitusti tunnille annettuja tehtäviä.

Jos merkintöjä tulee, pitäisi minun äitinä selvitellä mistä ne johtuvat. Jos mielestäni teinini olisi putoamassa kärryiltä, koululta pyrittäisiin järjestämään tukea asiaan. Selkeä menettely niin teinin kuin äidin kannalta!

Jos teini olisi mielestäni putoamassa kärryiltä, koululta pyrittäisiin järjestämään tukea asiaan.

Toistaiseksi teini on itse saanut hoidettua väärin palautetusta tehtävästä tulleen merkinnän sekä yhden puolen tunnin pommiin nukkumisen. Minulle asti Wilmaan ei viestejä vielä ole tullut.

4. Tehtäviä on saman verran kuin ennenkin

Kullekin tunnille tehtävät annetaan, kun tunti alkaa. Sivusta seuranneena olen iloinen siitä, että ne tehdään pääosin tunnin aikana, jolloin niistä annetaan myös palaute ja korjataan vastaukset. Näin ei uuvu oppilas eikä opettaja.

Palautetta etätuntityöskentelystä on annettu myös Wilmaan entiseen malliin. Mitään yltiöpäisiä projekteja tai selvitystöitä ei olla teetetty. Opettaja on oppitunnin ajan läsnä ja oppilaiden saatavilla livenä verkon kautta, chatilla, puhelimitse, Wilmassa tai muilla digiyhteyksillä.

Osa antoi opetusta jopa livenä etäyhteyksin heti alusta asti. Seppo-suunnistuksessa laitettiin rasteja niin, että niille pääsi kotoa turvallisesti kulkemaan. Koulu on päivittäin vienyt teiniltä aikaa saman verran kuin normaalistikin.

5. Kokeet pidetään

Teinillä opetus on jaettu jaksoihin. Neljäs jakso on juuri päättymässä. Tämä on tarkoittanut kokeita.

Viime viikolla oli uskonnon koe.  Siinä sai käyttää kaikkia materiaaleja ja jopa Googlea. Hyvin sujui. Keskiviikkona on englannin koe.

6. Tukiopetusta saa

Moni opettaja on lähettänyt viestejä, että he antavat tukiopetusta, jos joku sitä tarvitsee. Näin halutaan varmista, että kaikki saavuttavat kyseiselle neljännelle jaksolle asetetut tavoitteet.

Hyvä opet!

7. Erityisopetus jatkuu

Poikkeukselliset opetusjärjestelyt eivät ole poistaneet oppilaiden tuen tarvetta. Päinvastoin.
 
Erityisopettajien ja koulunkäyntiavustajien tukea tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Jokaisen erityisen tuen oppilaan kotiin on otettu yhteyttä ja sovittu tavoista, joilla tukea annetaan.

Erityisopettajien ja koulunkäyntiavustajien tukea tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.

Alakoulun puolella koulussa käy osittaisessa lähiopetuksessa muutamia erityisen tuen oppilaita, yläkoululla vastaava toiminta on rehtorin mukaan käynnistymäisillään. Muiden erityisen tuen oppilaiden tuki toteutuu erityisopettajan antamana pienryhmä- tai yksilöopetuksena etäyhteyksien avulla. Erityisopettaja ja koulunkäyntiavustaja – tai kouluohjaajat, kuten heitä meillä päin kutsutaan - ovat säännöllisesti yhteydessä oppilaisiin.
 
Myös osa tehostetun tuen oppilaista saa edelleen erityisopettajan antamaa opetusta tai ohjausta oppimisen tai esimerkiksi toiminnanohjauksen haasteisiin. 

8. Ruokahuolto toimii

Janakkalan kunta aloittaa tällä viikolla kouluruokapakettien jakamisen kaikille halukkaille etäkoululaisille, niin peruskoululaisille kuin lukiolaisille. Tämä helpottaa tietysti äitinä myös minun arkeani valtavasti.

Paketit kuljetetaan koteihin, ja ne sisältävät ruoka-aineet kotona valmistettaviin tai lämmitettäviin aterioihin noin kahdeksi viikoksi kerrallaan. Pakettia on saatavilla myös kasvisvaihtoehtona, muita erityisruokavalioita tai allergioita näissä ei voida huomioida.

9. Yhdessä opitaan taitoja, joista on varmasti hyötyä tulevaisuudessakin

Näiden kahden viikon aikana arvostukseni kuntani opetusjärjestelyitä kohtaan on noussut huimasti.
Olen seurannut keskustelua poikkeuksellisista opetusjärjestelyistä somessa sekä vaihtanut näkemyksiä eri puolella Suomea koulua käyvien lasten vanhempien kanssa. Monella kunnalla olisi uskoakseni opittavaa Tervakoskesta siinä, miten voidaan mahdollisimman hyvin edistää oppimista poikkeusoloissa.

Monella kunnalla olisi uskoakseni opittavaa Tervakoskesta.

Teini on opetuksesta keskustellessamme toki luetellut monia vinkkejä esimerkiksi alustoista, joita hyödyntämällä etäopetusta voitaisiin hänestä toteuttaa vielä nykyistä paremmin. Jollain Discordilla esimerkiksi ei voitaisi opettajan opetusta mykistää eikä häiritä, kuten Teamsissä ja Meetissä.

Neuvoin häntä kertomaan vinkit opelle. Poikkeusoloissa kannattaa nimittäin jakaa osaamistaan ja oppia toisilta hyviä keinoja, joilla tästä selvitään. Parhaista käytännöistä on varmasti hyötyä myös koronaepidemian jälkeen.

Nina Lahtinen

OAJ:n kehittämispäällikkö

Twitter: @LahtinenNina

 

Koronavirus: Ohjeita ja tietoa poikkeusoloista

  • OAJ kokoaa verkkosivuilleen vastauksia jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin. Tutustu: oaj.fi/koronavirus
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii koronaviruksesta ja siihen varautumisesta täällä.
  • Opetushallitus julkaisee verkossa ohjeita ja tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Tutustu täällä!
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronavirustilannetta ja vastaa kysymyksiin. Tutustu THL:n tilannekuvaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin!
  • Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisemisestä. Tutustu ohjeisiin!