• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Osoita tukesi opettajalle

27.11.2020 - 14.32 Blogi
Kuvituskuva

Opetusalan työolobarometrin 2019 mukaan opettajat kokevat työssään väkivaltaa tai sen uhkaa aiempaa enemmän. Pelkkä opettajien vahva motivaatio työhön ei riitä, vaan arvostus ja työolot on saatava kuntoon, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Teija Golnick.

Opettajat ovat ammattilaisia, he opettavat lastasi ja nuortasi elämään ja työelämään. Opetusalan työolobarometrin 2019 mukaan opettajat kokevat työssään väkivaltaa tai sen uhkaa. Jo pelkkä uhka kuormittaa, vaikka itse tilanteita ei tulisikaan.

OAJ tekee työtä opettajien työhyvinvoinnin parantamiseksi. Kun opettaja kohtaa työssään uhan, vaaran tai uupuu, hän ei saa jäädä yksin. Esimiehen velvollisuutena on pitää huolta opettajien turvallisesta ja terveellisestä työympäristöstä niin lainsäädännön kuin myös hyvän esimiestyön näkökulmasta. Hyvä yhteistyötaho siihen on lisäksi työterveyshuolto.

Opettajat tukevat tulevaisuutta

Oman koulutieni alkutaipaleella paras opettajani oli Juhani Peltonen. Hän oli oppilaitaan kuunteleva, tukeva sekä luovuuteen kannustava. Joulun aikaan kaikille koulussa jaettiin pussit, jossa yhtenä herkkuna oli omena.

Omenalla on useita symboliarvoja. Se on ollut kielletty hedelmä, se on muun muassa tiedon ja vallan symboli. Jumalatar Idun vartioi omenoita, jotka antoivat jumalille ikuisen nuoruuden. Opettajille omenoita on annettu lahjaksi jo ilmeisesti 1800-luvulla, ja vaikka tapa ei varsinaisesti Suomeen ole juurtunut, on pienessä lahjassa paljon symboliarvoa.

Opettajuus on arvokas osa yhteiskuntaa, oppilaita ja opiskelijoita. Opettajilla on vahva motivaatio tehdä työtään valitsemassaan ammatissa. He kuuntelevat, kannustavat ja tukevat tulevaisuutta. Heille tulee antaa siihen mahdollisuus kaikilla keinoilla. Tuetaan siis heidän mahdollisuuttaan opettaa.

Tänä jouluna voisikin osoittaa tuen opettajille pienen symbolisen lahjan avulla. Anna opettajalle omena. Ele on pieni, mutta ajatus taustalla iso.

Tutustu Opetusalan työolobarometriin 2019 täällä.

Teija Golnick

OAJ:n erityisasiantuntija

 

Teija Golnick
Teija Golnick