• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Miksi ehdolle OAJ:n valtuustovaaleihin?

20.12.2021 - 12.03 Blogi
Kuvituskuva

OAJ:n jäsen maksaa järjestölleen jäsenmaksua keskimäärin 400 euroa vuodessa. Tuntuuko paljolta? Vastaatpa miten tahansa, niin OAJ:n valtuuston jäsenenä voit olla päättämässä siitä, paljonko jäsenmaksu on tulevaisuudessa. Voit vaikuttaa myös siihen, mihin jäsenmaksut käytetään.

OAJ:n jäsenet ovat olleet viimeksi laajamittaisessa lakossa vuonna 1984. Olisiko pitänyt mennä sen jälkeenkin, jotta palkkoja olisi saatu nostettua? Vastaatpa miten tahansa, niin OAJ:n valtuustossa voit vaikuttaa sopimusneuvottelujen tavoitteisiin ja olla päättämässä siitä, menevätkö jäsenet laajamittaiseen lakkoon.  

OAJ:n puheenjohtaja on vaihtunut viimeisen 40 vuoden aikana kaksi kertaa. Olisiko pitänyt vaihtua useammin, ja ovatko puheenjohtajat onnistuneet tehtävissään? Vastaatpa miten tahansa, niin ensi toukokuussa uudella valtuustolla on edessään uuden puheenjohtajan valinta. OAJ:n puheenjohtajalla on paljon vaikutusvaltaa opetusalan työolojen ja palkkaukseen kehittämiseen ja siksi valtuutettujen valinnalla on suuri merkitys koko yhteiskunnallemme.  

Edellä mainitut päättämisen paikat ovat oikeasti OAJ:n valtuuston jäsenten käsissä. Lisäksi valtuutetut voivat oman kiinnostuksensa mukaan vaikuttaa pidemmällä aikavälillä tapahtuviin muutoksiin. OAJ:n pitkäaikainen tavoite kansallisen opettajarekisterin saamisesta on nyt valmistelussa pidemmällä kuin koskaan aiemmin. Opettajarekisterin tarve on nostettu esille OAJ:n valtuustossa jo 20 vuotta sitten ja siitä lähtien OAJ on pitänyt rekisterin tarvetta esillä.  

Kaikissa uudistuksissa ei mene yhtä kauan. Esimerkiksi OAJ-sovellus, syksyllä avautunut keskustelufoorumi Sauna ja ensi kevään valtuustovaalien ehdokkaat esittelevä vaalikone ovat esimerkkejä nopeasti edenneistä asioista.  

Sinnikkyys kannattaa, ja hyvät ideat etenevät! 

Lähde ehdolle tai kannusta kaveriasi OAJ:n valtuustoon. Sillä on merkitystä.  

Juha Makkonen 

Erityisasiantuntija, OAJ:n järjestöpalvelut 

Jaa