• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Varhaiskasvatuksen opettajien yhtäjaksoinen vuosiloma turvattava

29.04.2021 - 14.51 Blogi
Kuvituskuva

Poikkeuksellisen koronavuoden jälkeen varhaiskasvatuksen opettajan vuosiloma ja päiväkodin kesätoiminta pitää turvata kesäsijaisilla. Opettajien omia lomatoiveita on työnantajan syytä kuunnella erityisen herkällä korvalla, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Timo Mäki blogissaan.

Kovan koronavuoden jälkeen häämöttää kesä ja loma. Päiväkodin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen opettajat ovat vastanneet pedagogisen toiminnan sekä opetuksen laadusta myös poikkeusoloissa. Korona-aikana on vaadittu normaaliajan laatua ja tavoitteita. Se on kuormittanut erityisen paljon.

Lomakausi alkaa jo ensi viikolla. Vaikka et voi itse määrätä, milloin pidät vuosilomasi, työnantajan on kuitenkin ennen loma-ajan vahvistamista annettava sinulle mahdollisuus esittää mielipiteesi ja toiveesi loman ajankohdasta. Tänä kesänä jokaisen varhaiskasvatuksen opettajan mielipidettä on syytä kuunnella erityisen herkällä korvalla.

Työnantajan on ennen loma-ajan vahvistamista annettava sinulle mahdollisuus esittää mielipiteesi ja toiveesi loman ajankohdasta.

Vuosiloman tarkoituksena on antaa työntekijälle mahdollisuus toipua työn aiheuttamista rasituksista. Vuosilomalla on iso merkitys levon, työstä palautumisen, virkistyksen sekä työn ja muun elämän välisen tasapainon kannalta. Riittävä loma on tärkeää myös työsuojelullisesta näkökulmasta.

Työhyvinvoinnin tutkimusten mukaan on tärkeää, että loma pidetään riittävän pitkissä lomajaksoissa. Näin työhön tulee kunnollinen tauko ja palautuminen on mahdollista. Loman pätkimiselle on oltava aina päiväkodin palvelutoiminnan kannalta painava peruste. Tarve sijaisen palkkaamiselle ei ole peruste vuosiloman pilkkomiselle.

Tarve sijaisen palkkaamiselle ei ole peruste vuosiloman pilkkomiselle.

Poikkeuksellisen koronavuoden jälkeen opettajan vuosiloma ja päiväkodin kesätoiminta on turvattava. Varhaiskasvatuksen työnantajat ehtivät vielä palkata kesäopettajiksi varhaiskasvatuksen opettajiksi opiskelevia. Näin päiväkotien kesätoiminnan kuormittavuus kevenee ja samalla turvataan vakinaisten opettajien katkeamaton loma. Samalla työnantajat saavat mahdollisuuden näyttää uusille opettajille miten houkuttelevia työnantajia he voivat olla, kun opettaja valmistuttuaan hakeutuu töihin.

Timo Mäki

OAJ:n erityisasiantuntija
Twitter: @vaka_asiamies