• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ tukee Ukrainaa yhdessä kansainvälisen opettajajärjestöjen yhteisön kanssa

24.02.2022 - 16.24 Blogi
Kuvituskuva

Venäjän sotatoimia Ukrainassa ei voi hyväksyä. OAJ tukee yhdessä kansainvälisen opettajajärjestöjen yhteisön kanssa Ukrainaa ja toivoo nopeaa rauhaa.

Venäjä aloitti torstaina aamuyöllä avoimet sotatoimet Ukrainaa vastaan. Suomessa työkomennuksella olleita ukrainalaisia on lähtenyt heti aamulla kotiin sotimaan. Sotaan Euroopassa vuonna 2022.

Perheet pakenevat Kiovasta. Passeja ja polttoaineita on jonotettu pitkin viikkoa ja monilla koululaisilla on jo ollut mukana valmiusreppuja, joissa on pakattuina vettä, keksejä, lapsen henkilötiedot, taskulamppu ja lämpimiä vaatteita. Tällä hetkellä aseita jaetaan avoimesti halukkaille.

Suomi ja laaja kansainvälinen yhteisö on nopeasti tuominnut Venäjän toimet. Nopeaa rauhaa toivotaan ja Venäjää vaaditaan lopettamaan sotatoimet. EU ja Suomi tukevat Ukrainaa taloudellisesti, esimerkiksi Suomi päätti viime viikolla myöntää lisätukea Ukrainalle kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun kautta ja muita tapoja lisätä tukea tarkastellaan aktiivisesti. Myös esimerkiksi palkansaajakeskusjärjestöt Akava, SAK ja STTK ovat tuominneet Venäjän sotatoimet.

Palkansaajakeskusjärjestöt Akava, SAK ja STTK ovat tuominneet Venäjän sotatoimet.

Myös kansainvälinen opettajajärjestöjen yhteisö on tilanteesta huolissaan. Opettajien maailmanjärjestö Education Internationalilla EI:llä on Ukrainassa kaksi jäsenjärjestöä, TUESWU, The Trade Union of Education and Science Workers of Ukraine,  ja VPONU, Free Trade Union of Education and Science of Ukraine, joita kohtaan EI:n Euroopan kattojärjestö ETUCE osoitti tukensa aiemmin tällä viikolla. OAJ tukee Ukrainan järjestöjä osana ETUCE:n ja EI:n yhteisöä.

OAJ tukee Ukrainan järjestöjä osana ETUCE:n ja EI:n yhteisöä.

Sodassa haavoittuvimmassa asemassa ovat lapset. Olisi äärimmäisen tärkeää, että lapset myös sotatilanteessa voivat jatkaa koulunkäyntiä ja että opettajat voivat jatkaa opettamista. Pikainenkaan rauha ei palauta ukrainalaisille lapsille turvallisuudentunnetta tai uskoa kestävään rauhaan, mutta koulunkäynnin turvaaminen poikkeusoloissa on keskeistä myös lasten sotatilanteesta selviämisen kannalta.

Olisi äärimmäisen tärkeää, että lapset myös sotatilanteessa voivat jatkaa koulunkäyntiä ja että opettajat voivat jatkaa opettamista.

Olemme tilanteessa, johon meistä moni ei uskonut joutuvansa. Myös meillä Suomessa Ukrainan sota nousee väistämättä keskusteluihin perheissä ja kouluissa. Uutisten lisäksi sosiaalinen media tuo Ukrainan tilanteen suoraan lähelle lapsia ja nuoria esimerkiksi TikTokissa. Ajan antaminen keskustelulle, pelon ja ihmetyksen yhteiselle jakamiselle on nyt tärkeää. Opettajat pystyvät käsittelemään asioita luokissa ja ryhmissä ikäkausille sopivalla tavalla, historiallista kontekstia avaten.

Opettajat pystyvät käsittelemään asioita luokissa ja ryhmissä ikäkausille sopivalla tavalla, historiallista kontekstia avaten.

Venäjän sotatoimia Ukrainassa ei voi hyväksyä. OAJ tukee yhdessä kansainvälisen opettajajärjestöjen yhteisön kanssa Ukrainaa ja toivoo nopeaa rauhaa. Olemme tarvittaessa valmiita myös osallistumaan Ukrainan opettajajärjestöjen taloudelliseen tukemiseen, mikäli Education International asian tiimoilta jäsenjärjestöjään lähestyy. Lasten pääsy kouluun ja opettajien oikeus opettaa on turvattava.

Jenni Arnkil
järjestöpäällikkö, OAJ

Kaj Raiskio
erityisasiantuntija, OAJ

Arnkil ja Raiskio vastaavat OAJ:n solidaarisuustyöstä.

Päivitys 28.2. OAJ auttaa lapsia myös keskellä akuuttia kriisiä. Olemme tukeneet Unicefin, Pelastakaa Lapset ry:n ja Kirkon Ulkomaanavun Ukraina-keräyksiä tuntuvalla summalla. Suosittelemme myös, että jäsenyhdistyksemme ja jäsenemme lahjoittavat keräyksiin mahdollisuuksiensa mukaan.

Päivitys 8.3. Lisätty linkki Pohjoismaisten opettajajärjestöjen yhteistyöneuvoston NLS:n kannanottoon.

 

Lisätietoa:

NLS fördömer Rysslands angrepp mot UkrainaEducators around the world stand with Ukraine and call for peaceSAK, Akava ja STTK tuomitsevat jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja tukevat EU:n sanktioita