• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Pedagogiseksi johtajaksi palkattu palkanlaskija

24.11.2022 - 15.58 Blogi
Kuvituskuva

Luin virkahakuilmoituksia. Katseeni osui hakuilmoitukseen, jossa haettiin kouluun pedagogista johtajaa, rehtoria. Kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakijalta toivottiin hyviä työyhteisön johtamistaitoja ja innostumista juuri tämän koulun painotuksiin ja erityispiirteisiin, opetussuunnitelman ja oppimisen tukemisen osaamista. Juuri tällaista rehtorin paikkaa minäkin aikoinaan hain ja sain.

En tunnista ilmoituksesta nykyistä työtäni. Työaika ei enää riitä hakuilmoituksessa kuvattuun pedagogiseen johtamistyöhön, joka on rehtorin keskeisin tehtävä. Rehtorin pitäisi olla läsnä koulun arjessa ja kohdata opettajia ja oppilaita sekä tukea heitä koulun toiminnan tavoitteiden saavuttamisessa. Koulun toiminnan tulokset syntyvät oppilaiden ja opettajien kohtaamisissa. Työaikani kuluu nykyisin enimmäkseen työhuoneessa hallintoa palvellen, milloin minkäkin ohjelman kanssa keskustellessa: Dynasty, Primus, Kurre, Kuntarekry, lukuisat talousohjelmat jne. Uusimpana teen tuttavuutta palkanlaskentaohjelman Sarastian kanssa.

Työaikani kuluu nykyisin enimmäkseen työhuoneessa hallintoa palvellen.

Uuden tuttavuuden kautta olen huomannut toimivani myös palkanlaskijana. Aikaisemmin annoin palkanlaskentaan tarvittavat tiedot, mutta nykyisin joudun itse laskemaan palkat ja syöttämään ne eurosummina Sarastiaan lukuisiin eri ruutuihin sekä kirjoittamaan niihin erilaisia selvityksiä. Nämä palkanlaskijalta siirtyneet lisätyöt vievät rehtorin työaikaa moninkertaisesti aiempaan verrattuna. Ja se kaikki on pois mahdollisuudesta kohdata oppilaita ja opettajia -tehdä varsinaista työtäni.

Palkanlaskijan tehtävät on siirretty ohjelmavaihdoksessa rehtoreille.

Olen huomannut Sarastian olevan jo surullisen kuuluisa. Läpimurron julkisuuteen Sarastia on tehnyt Helsingissä, vaikka tuttavuuksia on hierottu ympäri Suomen jo useamman vuoden ajan. Kuuluisuuden syynä ovat olleet maksamatta jääneet ja väärin maksetut palkat, mutta julkisuuden alle on jäänyt piiloon koulutyön ja yhteiskunnan kannalta huomattavasti suurempi ja merkittävämpi asia. Se, että palkanlaskijan tehtävät on siirretty ohjelmavaihdoksessa rehtoreille. Sarastian käyttöönottoon on liitetty myynti- ja ostopuhetta - perusteluja, että sillä saadaan aikaan säästöjä. Palkanlaskijana alkaisin etsiä uusia töitä, sillä heidät ollaan korvaamassa rehtorin selkänahalla ja koulun toiminnasta varastetuilla työtunneilla.

Kunnissa laiminlyödään työturvallisuuslain velvoitetta huolehtia työntekijöiden työssä jaksamisesta.

Rehtoreiden ja päiväkodinjohtajien työssäjaksaminen on heikentynyt huolestuttavaa vauhtia jo useita vuosia. Helsingin yliopiston tutkimus rehtoribarometri julkaistiin perjantaina 11.11. ja tulokset olivat tyrmääviä. Yli neljäsosa rehtoreista on jo uupunut ja noin 40 % vakavassa uupumisriskissä. Kunnat ovat valuttaneet hallinnon tehtäviä palveluyksiköihin jo vuosikymmeniä. Kamelin selkä on katkeamassa. Pedagogiset johtajat uupuvat työssään, koska eivät työnantajan toimenpiteiden takia pysty tekemään enää työtään. Kunnissa laiminlyödään työturvallisuuslain velvoitetta huolehtia työntekijöiden työssä jaksamisesta. Mikäli vastuussa oleva työnantajan edustaja ei ehdi lukea koko lakia, voisi edes vilkaista 8§ ja 10§. Tilanne on todella vakava.

Jukka Sarpila
rehtori ja OAJ:n valtuuston jäsen

Jaa
OAJ-blogi
OAJ-blogi