• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Työniloa ja työrauhaa!

09.08.2022 - 12.40 Blogi
Kuvituskuva

Lukuvuosi alkaa positiivisissa, toisaalta epävarmoissa tunnelmissa. Moni opettaja ja opetusalan ammattilainen jäi kesälomalle kuormittuneena rankan lukuvuoden jälkeen. Toivonkin, että kaikki opettajat ja esihenkilöt sekä myös oppilaat ja opiskelijat ovat voineet levätä ja palautua loman aikana.

Viime vuosien lukuisat opetusalan uudistukset, koronan aiheuttamat poikkeusjärjestelyt ja Ukrainan sodan heijastuminen myös omaan maahamme ovat lisänneet opettajien ja johdon työtaakkaa. Tämä on näkynyt myös lisääntyneinä lasten ja nuorten oppimisen eroina. On tärkeää, että tänä lukuvuonna kaikilla opettajilla ja esihenkilöillä on työrauha ja mahdollisuus keskittyä perustyöhön. Työtä pitää pystyä tauottamaan ja hallinnollisen työn määrää säätelemään. Oppimisen työrauhaa toivon myös lapsille, nuorille ja aikuisille.

On tärkeää, että tänä lukuvuonna kaikilla opettajilla ja esihenkilöillä on työrauha ja mahdollisuus keskittyä perustyöhön.

Korona on tullut jäädäkseen. Terveysturvallisuudesta on pidettävä jatkossakin huolta. Jo muodostuneita hyviä käytäntöjä ja työsuojelun yhteistoimintaa on hyödynnettävä päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa heti alkusyksystä lähtien. Turvallisuuden tunne on merkittävä tekijä työhyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta.

OAJ jatkoi yksityisen opetusalan sopimustunnusteluja läpi kesän, ja neuvotteluja jatkettiin elokuun alussa. Neuvottelutulos Sivistystyönantajien yksityiselle opetusalalle syntyi perjantaina 5.8. aamuyöllä.

Useiden kuukausien neuvottelujen, viime kevään lakon ja kolmen hylätyn sovintoehdotuksen jälkeen tulos saavutettiin lopulta sitkeästi ja ratkaisuhakuisesti neuvotellen. Kaikkien sopijaosapuolten hallinnot hyväksyivät neuvottelutulokset yksityisellä opetusalalla ja ammatillisissa aikuiskoulutuskeskuksissa. Tämä sopimuskierros on siis saatu maaliin ja uusi lukuvuosi voidaan aloittaa työrauhan vallitessa myös sopimusrintamalla.

Tämä sopimuskierros on siis saatu maaliin ja uusi lukuvuosi voidaan aloittaa työrauhan vallitessa myös sopimusrintamalla.

Itselläni oli kesän mittaan aikaa pohtia OAJ:n strategiaa: kuinka se saadaan paremmin näkymään myös käytännössä ja mihin suuntaan haluamme kehittää järjestöämme yhdessä?
Tavoitteenamme on ajaa jäsenten etua, mahdollistaa heidän osallisuutensa entistä paremmin sekä tehostaa järjestön painoarvoa ja vaikuttavuutta. Tätä pohdintaa ja keskustelua on tarpeen jatkaa avoimesti järjestön sisällä.

Nyt on tärkeintä, että jokainen opettaja ja opetusalan ammattilainen voi aloittaa lukuvuoden levänneenä ja motivoituneena. Omaa työtä on voitava tehdä mahdollisimman hyvin, ja siihen tarvitaan koko työyhteisön tuki. Opettajat ja kaikki opetusalan ammattilaiset rakentavat kestävää tulevaisuuden Suomea joka päivä.

Positiivista energiaa ja työniloa kaikille!

Katarina Murto
OAJ:n puheenjohtaja

Twitterissä @KatarinaMurto

Jaa
Katarina Murto
Katarina Murto