• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Mitä on OAJ vuonna 2073? Chat GPT ennakoi muutostarpeita, mutta jäsenet määräävät suunnan

25.10.2023 - 16.01 Blogi
Kuvituskuva

Millainen on satavuotias OAJ vuonna 2073? OAJ:n viestintäpäällikkö Heikki Pölönen pyysi, että Chat GPT vastaa siihen liittyviin kysymyksiin megatrendeihin erikoistuneena konsulttina ja tutkijana. Tuloksena oli ihan kelvollisia listauksia esimerkiksi siitä, miten erilaiset mullistukset vaikuttavat jäsenten työhön ja odotuksiin ammattijärjestöään kohtaan. Mutta mitä itse ajattelet? Vastaa kyselyyn ja vaikuta OAJ:n tulevaisuuden suuntaan.

OAJ täyttää tänä syksynä 50 vuotta. Pyöreitä juhlistetaan tänä syksynä jäsenten kanssa muun muassa Suomen eturivin artistien konserteilla ja erityisillä jäseneduilla. Niistä löydät lisätietoa täältä.

Historiikkien ja menneiden muistelun sijaan juhlavuoden tekemisten fokus on tulevaisuudessa. Syyskuisessa juhlaseminaarissa julkaistiin tulevaisuuspamfletti, jonka kymmenessä kirjoituksessa pureudutaan koulutuksen ja osaamisen merkitykseen esimerkiksi ilmastonmuutoksen, talouden, osaamisen ja ihmisoikeuksien näkökulmasta. 

Mutta mitä tulevaisuus oikein tuo tullessaan? Millainen on OAJ vuonna 2073, kun mittarissa on toiset 50 vuotta?

Tuolloin esimerkiksi teknologia on ihan eri tasolla kuin tänään. Yksi teknologian viimeaikaisista harppauksista on tapahtunut valtavien tietomassojen pohjalta luonnollista kieltä tuottavan tekoälyn saralla. Tunnetuimpia uusista sovelluksista on Chat GPT. Mitähän sen ilmaisversio ennakoi tulevien vuosikymmenten kehityssuunnista ja niiden vaikutuksista OAJ:n jäseniin?

Mitähän Chat GPT ennakoi tulevien vuosikymmenten kehityssuunnista ja niiden vaikutuksista OAJ:n jäseniin?

Kokeillaan. OAJ:n työhön vaikuttaa aina tietysti se, mitä jäsenten työn arjessa tapahtuu. Siksi pyydän ensin, että Chat GPT toimii megatrendeihin erikoistuneena tutkijana ja konsulttina ja listaa kolme mullistusta, jotka seuraavien 50 vuoden aikana vaikuttavat eniten koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten työhön.

Näin Chat GPT vastaa:

chat gpt mullistukset.png

Mielenkiintoista, joskin aika teknologia- ja välinepainotteista. 

Chat GPT:n mukaan edessä olevat muutokset edellyttävät siis ainakin uudenlaista pedagogiikkaa ja sitä, että opettajien ja tietysti muidenkin alojen ammattilaisten täydennyskoulutuksesta huolehditaan. Ehkä rutiininomaisten tehtävien automatisoituminen vapauttaa aikaa ja voimavaroja vuorovaikutukseen oppijoiden kanssa!

Entä miten Chat GPT perustelisi poliitikoille, miksi näiden muutosten edessä on tärkeää satsata osaaviin opettajiin? Hetkessä syntyy seitsemän kohdan lista, jolla tekoäly perustelee laadukkaan koulutuksen ja motivoituneiden, osaavien opettajien merkitystä.

chatgpt perustelut.png

Entäs se OAJ vuonna 2073? Olennaista on varmasti se, että OAJ onnistuu elämään ajassa ja vastaamaan jäsenten muuttuviin odotuksiin.

Miten odotukset ammattijärjestöä kohtaan muuttuvat? Merkki ja sana kerrallaan Chat GPT tuottaa jälleen parissa sekunnissa ihan pätevän vastauksen.

chatgpt ay.png

Miltä kuulostaa?

Vaikka tekoälyä varmasti tulevina vuosina ja vuosikymmeninä hyödynnetään yhä enemmän osana ammattijärjestötoimintaa ja OAJ:n jäsenten työtä, on asioita, joita se ei voi korvata – esimerkiksi inhimillistä vuorovaikutusta, yhteisöllisyyttä, tukea ja empatiaa.

Jatkossakin tarvitaan ihmisiä myös esimerkiksi neuvottelemaan työ- ja virkaehtosopimuksista sekä vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon.

On asioita, joita tekoäly ei voi korvata – esimerkiksi inhimillistä vuorovaikutusta, yhteisöllisyyttä, tukea ja empatiaa.​


Parhaillaan OAJ:lle valmistellaan uutta strategiaa.
Strategiaa ei tee tekoäly, vaan toivomme mahdollisimman monen jäsenen käyttävän muutaman minuutin vaikuttaakseen strategisiin linjauksiin ja tulevaisuuden OAJ:hin.

Jäsenille lähetettiin 18. lokakuuta sähköpostitse kyselylinkki, ja vastauksia on kertynyt jo liki 6 000. Kiitos jokaiselle jo vastanneelle!

Lue strategian uudistamisesta ja kyselystä lisää täältä ja tule mukaan!

Heikki Pölönen
OAJ:n viestintäpäällikkö

heikki.polonen@oaj.fi

KysyOAJ:ltä
KysyOAJ:ltä