• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Opettajan ihmisoikeuksia rikottiin silmiemme edessä

24.02.2023 - 07.00 Blogi
Kuvituskuva

Opettajiin kohdistuvat ihmisoikeuksien rikkomukset ovat arkitodellisuutta monessa maassa. Itse todistimme yhtä loukkausta Filippiineillä. Siellä opettaja-aktiivit ovat jopa valmiita vaarantamaan oman henkensä tehdäkseen maailmaa paremmaksi paikaksi muille opettajille.  

Olemme jo vuosia lukeneet huolestuneina erilaisista opettajiin kohdistuvista työelämän ihmisoikeuksien rikkomuksista. Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC julkaisee vuosittain yleistä työelämän ihmisoikeuksien toteutumista mittavaa indeksiä (Global Rights Index). Erityisesti opettajiin kohdistuvista rikkomuksista raportoi opettajien kansainvälinen kattojärjestö Education International (EI).   

Rikkomukset jäävät kuitenkin helposti numeroiksi ja maininnoiksi raportteihin ja yksittäisiin uutisiin. Kun yksittäiset loukkaukset saavat kasvot, on helpompi ymmärtää rikkomusten todellinen luonne ja vaikuttavuus. 
 

Kun yksittäiset loukkaukset saavat kasvot, on helpompi ymmärtää rikkomusten todellinen luonne ja vaikuttavuus.  


Vierailimme joulukuussa 2022 Manilassa Filippiineillä kehitysyhteistyöhankkeemme arviointi- ja suunnittelutapaamisessa. Ulkoministeriön tukema hanke alkoi viime vuonna, ja OAJ toteuttaa sen yhdessä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin, EI:n Aasian ja Tyynenmeren alueen aluetoimiston sekä Nepalin ja Filippiinien opettajajärjestöjen kanssa.   

Filippiineiltä mukana on neljä opettajajärjestöä, jotka edustavat laajasti eri alojen opettajia. Tuemme projektissa muun muassa koulutuksia, joiden tavoitteena on työelämän ihmisoikeuksien vahvistaminen sekä oikeuksien loukkaamisen parempi tunnistaminen. Tämän lisäksi olemme mukana rakentamassa mallia, millä kerätään systemaattisesti tietoa opetusalan ihmisoikeusloukkauksista kohdemaissa.  

Poliisi oli juuri käynyt kyselemässä, että miten koulu pärjää, kun siellä on nyt opettajana “vaarallinen ay-aktiivi”.   


Viikon vierailulla todistimme yhden rikkomuksen omin silmin. Vierailimme Filippiinien suurimman opettajajärjestön suurimman paikallisyhdistyksen vastavalitun puheenjohtajan omalla koululla. Rehtori esitteli meille koulua ja kertoi esittelyn lomassa, että poliisi oli juuri käynyt kyselemässä, että miten koulu pärjää, kun siellä on nyt opettajana “vaarallinen ay-aktiivi".   

Rehtori oli kertonut poliisille, kuinka kiltti, ystävällinen ja hallitusta myötäilevä tämä heidän opettajansa on. Rehtori oli vakuutellut, ettei poliisin tarvitse huolestua. Tieto silminnähden järkytti paikalla olleen ay-aktiivin, joka ei ollut kuullut aiemmin poliisin vierailusta.  

Tämä osoittaa karusti aktiivisuuden, jolla hallinto seuraa yksittäisiä ay-toimijoita. Poliisin käynti oli reilun viikon tehtävässään olleelle puheenjohtajalle ensimmäinen varoitus.   

Ammattiyhdistysliike on Filippiineillä jatkuvan hyökkäysuhan kohteena. Ammattiyhdistystoiminta on lain mukaan sallittua, mutta kerta toisensa jälkeen kansalaisjärjestöjen toimintaa rajoittavat hallitukset ovat virallisesti ja epävirallisesti vaikeuttaneet ay-liikkeen toimintaa.  
 

Hallinto syyttää ay-toimijoita kommunisteiksi ja leimaa heidät terroristeiksi. 


Haastattelemiemme opettajajärjestöjen toimijat ovat kokeneet niin kutsuttua red-tagging-toimintaa. Hallinto syyttää ay-toimijoita kommunisteiksi ja leimaa heidät terroristeiksi. Tämän jälkeen toimijat joutuvat kohtaamaan painostusta, kiristystä ja uhkailua ilman, että voivat puuttua siihen juuri millään tavalla.  

Poliisi, virkamiehet ja armeijan eri tahot häiritsevät ammattiyhdistysliikkeen toimijoita säännöllisesti. Opettajajärjestöjen edustajat kertoivat meille kokemastaan uhkailusta, varjostamisesta, pahoinpitelyistä, vangitsemisesta ilman syytteitä ja muita toimialoja edustavien filippiiniläisten ammattiyhdistysaktiivien murhista. Edellisen presidentin kuuden vuoden virkakauden aikana tapettiin yli 50 ammattiyhdistysliikkeen toimijaa.   

Osa ei voi nukkua yöllä klo 1–5 välillä, koska silloin on todennäköisintä joutua hyökkäyksen kohteeksi. 


Jatkuva pelko ajaa aktiiveja myös lopettamaan opettajana työskentelyn. Osa joutuu vaihtamaan asuntoa toistuvasti ja lopettamaan vierailut sukulaistensa luona. Osa ei voi nukkua yöllä klo 1–5 välillä, koska silloin on todennäköisintä joutua hyökkäyksen kohteeksi, kun pelkoa silminnäkijöistä ei ole.   

Mustamaalaaminen on yleistä, ja yhtenä tehokkaana painostuskeinona on julisteiden liimaaminen ympäri kaupunkia. Julisteissa aktiivien kerrotaan olevan terroristeja. Tästä pelosta ja erityisjärjestelyistä huolimatta filippiiniläiset opettaja-aktiivit eivät anna periksi. He ovat valmiit vaarantamaan jopa oman henkensä tehdäkseen maailmaa paremmaksi paikaksi muille opettajille.   

Puutteet työelämän ihmisoikeuksissa vahvistavat perusteluja sille, miksi meidän OAJ:nä ja EI:n jäsenenä tulee auttaa haavoittuvimmassa asemassa olevia kollegojamme maailmalla. Tapaamamme kymmenet opettajajärjestöjen aktiivit pitivät saamaansa tukea äärimmäisen tärkeänä.   

Globaalin vastuun kantaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen on meidän jokaisen tehtävä. 


Tuki ei ole pelkästään rahallista tukea projekteihin ja koulutusten kustannusten kattamiseen, vaan myös solidaarisuutta heidän toimintaansa kohtaan. Projekti on yhteistyötä, jossa kaikki osapuolet oppivat toisiltaan.   

Globaalit haasteet vyöryvät kiihtyvällä vauhdilla osaksi elämäämme halusimme tai emme, ja globaalin vastuun kantaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen on meidän jokaisen tehtävä. Myös yhteisen ammattijärjestömme.   

Lue lisää Filippiinien vierailusta Opettajasta ja kuule ensimmäisenä opettajien tilanteesta maailmalla ja OAJ:n tekemästä kehitysyhteistyöstä Facebook-ryhmästämme. ITUCin ideksiin pääset tutustumaan osoitteessa Global Rights Index 2022 

Jenni Arnkil  
järjestöpäällikkö, OAJ  
Twitter: @jenniarnkil  

Kaj Raiskio  
erityisasiantuntija, OAJ  
Twitter: @kajraiskio  

Jenni Arnkil ja Kaj Raiskio vastaavat OAJ:ssä kehitysyhteistyöstä ja muusta solidaarisuustyöstä. Blogeissaan he tarkastelevat maailmaa koulutuksen ja solidaarisuuden näkökulmasta.  

  

Jaa
OAJ-blogi
OAJ-blogi