• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Pride-viikko on tilaisuus oppia – se rakentaa jokaiseen työpäivään yhdenvertaisuutta

26.06.2023 - 08.00 Blogi
Kuvituskuva

Työpaikan yhdenvertaisuus rakennetaan yhdessä. Kun mieli on avoin tiedolle ja uuden oppimiselle, voidaan varmistaa, että jokaisella on tilaa olla oma itsensä, kirjoittaa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.

Työnantajilla on velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Se myös kannattaa.

Kun työpaikoilla tuetaan ja arvostetaan moninaisuutta, työhyvinvointi kasvaa ja työntekijät pystyvät antamaan työssä parhaansa ja uskaltavat hakea luovasti uudenlaisia ratkaisuja haasteisiin. Vuorovaikutus ja tiimityö paranevat, ja mielikuva työnantajasta kehittyy myönteisemmäksi. Tämä lisää sitoutuneisuutta ja työpaikanhoukuttelevuutta.

On myös hyvä olla armollinen ja utelias. Olennaista ei ole heti tietää ja ymmärtää kaikkea esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Olennaista on halu oppia, tarkastella omiakin asenteita ja ennakkoluuloja sekä toimia sen eteen, että ketään ei omalla työpaikalla syrjitä.

Olennaista on halu oppia, tarkastella omiakin asenteita ja ennakkoluuloja sekä toimia sen eteen, että ketään ei omalla työpaikalla syrjitä.

Lauantaina Helsingissä järjestetään Suomen suurin pride-tapahtuma. Helsingin pride-kulkueeseen osallistui viime vuonna poliisin arvion mukaan noin 70 000–80 000 ihmistä. Tänäkin vuonna kulkue kokoaa yhteen suuren joukon sateenkaariyhteisöön kuuluvat henkilöt ja heidän liittolaisiaan, jotka pitävät tärkeänä edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.
 
OAJ:laisia on mukana marssilla. Liity ihmeessä mukaan!

Tietoa pride-kulkueen aikataulusta ja reitistä löydät Helsinki priden sivuilta

Viikko tarjoaa myös tietoa ja tilaisuuksia oppia. Keskiviikkona palkansaajien keskusjärjestöjen seminaarissa keskustellaan siitä, näkyvätkö sateenkaaren värit työelämässä.

Seminaarissa etsitään vastauksia muun muassa siihen, voiko työpaikalla tapahtuvaan syrjintään puuttua tehokkaasti ja onko sateenkaariperheillä samanlaiset oikeudet työelämässä kuin muilla perheillä.

Tutustu seminaariin ja seuraa vaikka kotisohvalta käsin!

Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen ei saa rajoittua yhteen viikkoon tai kuukauteen. Sen tulee olla luonteva osa työelämää ja jokaista työpäivää. Jokaisella tulee olla oikeus olla oma itsensä ja kunnioittaa muita.

hdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen ei saa rajoittua yhteen viikkoon tai kuukauteen.

Hyvää pridea ja yhdenvertaista työelämää kaikille!

Katarina Murto

OAJ:n puheenjohtaja
Twitterissä @KatarinaMurto

Jaa
Katarina Murto
Katarina Murto