• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Puheilla luodaan tulevaisuutta, millaisen siitä haluamme?

21.03.2024 - 09.40 Blogi
Kuvituskuva

Maan hallituksen edustajien puheissa eri ammattiyhdistystoimijat on niputettu kasvottomaksi uhaksi ja keskustelu on ollut ajoittain kärkästä. Julkisuudessa pyörivät puheet AY-huligaaneista tai -mafiasta tuntuvat vierailta, kun niitä peilaa OAJ:n toimiston henkilökunnan ja aktiivitoimijoiden arkiseen työhön.

OAJ:n eri toimijat antavat päivittäin apua muun muassa palkkaukseen, työsuhteen ehtoihin, työaikaan ja jäsenyyteen liittyvissä asioissa. Juristimme edustavat jäseniä oikeudessa, yhdistykset tapaavat päättäjiä, luottamusmiehet selvittävät yksittäisten jäsenten asioita työnantajan suuntaan ja työsuojeluvaltuutetut tukevat työolosuhteita. Ammattiyhdistysliike puolustaa joukkovoimalla kaikkia jäseniään etenkin silloin, kun heidän toimeentulonsa tai työhyvinvointinsa on uhattuna.  

Konflikti kotipihallani osoitti, että on korkea aika sopia

Puheilla luodaan todellisuutta. Kärkkäät puheet mediassa antavat pahimmillaan yksittäisille kansalaisille tunteen, että on hyväksyttävää toimia samoin. Olen työssäni tottunut tiukkaankin palautteeseen. Koti on kuitenkin ollut se turvasatama, missä voin irtautua työasioista. Tänä keväänä jouduin ensimmäistä kertaa aggressiivisen kansalaispalautteen kohteeksi omassa kotipihassani. Paikalle sattunut henkilö tahtoi ojentaa minua poliittisista lakoista. Tyyli oli erittäin loukkaava, ja palaute päätyi täyteen huutoon.

Tänä keväänä jouduin ensimmäistä kertaa aggressiivisen kansalaispalautteen kohteeksi omassa kotipihassani. Paikalle sattunut henkilö tahtoi ojentaa minua poliittisista lakoista.

Purkausta ei rauhoittanut edes se, että toin keskustelussa esille työntekijöiden perustuslaillisia oikeuksia, voimassa olevaa lainsäädäntöä ja kansainvälisiä sopimuksia. Näkemyseroista huolimatta toivoisin asiallista sävyä niin julkisiin kannanottoihin kuin arkisisiin keskusteluihinkin.

Meillä on oikeus puolustaa työntekijöiden oikeuksia yhdessä

Me OAJ:ssä seuraamme tarkkaan yhteiskunnallisen keskustelun kehitystä. Jos koet jäsenyytesi tai ammattiyhdistystoimintasi vuoksi painostusta tai epäasiallista kohtelua, ole yhteydessä matalalla kynnyksellä. Me tuemme ja puolustamme jäseniemme perustuslaillista oikeutta kuulua liittoon ja osallistua järjestön päättämiin toimiin.

Jos koet jäsenyytesi tai ammattiyhdistystoimintasi vuoksi painostusta tai epäasiallista kohtelua, ole yhteydessä matalalla kynnyksellä.

Asiaton kielenkäyttö kärjistää tilannetta

Vastakkainasettelussa on todella huolestuttavia piirteitä, jotka käyvät päivä päivältä kovemmilla kierroksilla. Jotkut näkevät AKT:n punaiset käsivarsinauhat Suomen vuoden 1918 sisällissodan aikaisina punakaartin käsivarsinauhoina ja toiset puhuvat lakonmurtajien käyttämisestä 1920- ja 1930-luvun Vientirauhan periaatteiden mukaisesti.

Metsäteollisuuden puolella päätetään palkanmaksu myös niiden osalta, jotka eivät ole lakossa. Työmarkkinatilanteeseen liittyviin tiedotustilaisuuksiin tarvitaan jo turvamiehiä. Laineet lyövät nyt liian kovina.

Pelkään pahoin, että keskustelu jatkuu kuumana tulevien viikkojen aikana. Myös pääministeri Petteri Orpo on todennut, että kielenkäyttö on huolestuttavaa. Oli tärkeää, että pääministeri nosti tämän asian esiin työmarkkinatoimijoita tavatessaan. Toivottavasti tämä sovitteleva viesti tavoittaa myös eduskunnan.  

Yhdessä tekeminen on Suomen vahvuus, pidetään siitä kiinni

Tulehtunut tilanne osoittaa, että OAJ:n ajama neuvottelujen ja sopimisen tie on ainoa ulospääsy vaikeasta tilanteesta. Suomalaisen sopimusyhteiskunnan vahvuutena on toisen maailmansodan jälkeen ollut kolmikantainen valmistelu. Siinä jokainen tuntee olevansa osa suomalaista yhteiskuntaa ja on valmis ponnistelemaan yhteisten päämäärien eteen.

En haluaisi nähdä tilannetta, jossa käymme toinen toistamme vastaan. Meidän on nyt löydettävä neuvottelujen, sopimisen ja yhdessä tekemisen tie.

Näin sivistyksen teemavuonna tarvitsemme toisiamme kunnioittavaa keskusteluilmapiiriä, jossa pyrimme löytämään yhteisiä ratkaisuja.  En haluaisi nähdä tilannetta, jossa käymme toinen toistamme vastaan. Meidän on nyt löydettävä neuvottelujen, sopimisen ja yhdessä tekemisen tie. Tuskin kukaan Suomessa haluaa edetä vihan ja vastakkainasettelun tietä.

 

Kaj Raiskio 

OAJ:n järjestöpäällikkö 
X: @KajRaiskio 

 

Jaa
Kaj Raiskio
Kaj Raiskio