• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

26.03.2024 - 10.49 Blogi
Kuvituskuva

Syyhy leviää nyt vauhdilla suomalaisissa kodeissa. Syyhyn aiheuttaa syyhypunkki, Sarcoptes Scabiei. Se on pieni loinen, joka elää ihon pinnalla ja kaivaa ihoon tunneleita. Syyhy on ammattitauti, muistuttaa OAJ:n juristi Kai Kullaa.

Lasten mukana kulkee kausiluonteisesti erilaisia tauteja. Päiväkoti-ikäisillä on silloin tällöin esimerkiksi täitä. Tämän kevään nopeimmin leviävä epidemia on ollut kuitenkin syyhy. Syyhy on pienen hyönteisen aiheuttama kutiava vaiva, joka leviää ennenkaikkea toistuvasta ihokontaktista. 

– Jos syyhyn saa työpaikalta, syyhy on ammattitauti ja sen hoidon korvaaminen kuuluu työnantajalle, muistuttaa OAJ:n jurisi Kai Kullaa. 

– Tämä tarkoittaa että syyhyn hoitoon käytettävät lääkkeet täytyy työnantajan korvata. Tämä kuitenkin edellyttää, että syyhy todellakin on työpaikalta peräisin, Kullaa jatkaa.

Syy-yhteyden osoittaminen ei välttämättä ole aivan yksinkertaista. Toisaalta esimerkiksi päiväkodissa oleva voimakas syyhyepidemia ja varhaiskasvatuksen opettajan syyhytartunta osoittavat syy-yhteyden melko hyvin, koska varhaiskasvatukseen kuuluu paljon läheisyyttä ja ihokontakteja. 

Mitä pitää tehdä jos saa syyhytartunnan töistä?

Syyhy aiheuttaa kutinaa ja punoitusta iholla. Syyhyn toteamiseen tarvitaan lääkärikäynti, ettei syyhy sekoitu muihin ihosairauksiin.

Tartunnan saaneen tulee käydä lääkärissä ja kertoa lääkärille, että kyseessä on työpaikalta saatu tartunta. Tämän jälkeen täytyy täyttää tapaturma- ja ammattitauti-ilmoitus työnantajalle. Jos opettaja ei tiedä mistä tällaiset lomakkeet löytyvät ja kenelle ne pitää toimittaa, oma luottamusmies tai työsuojeluvaltuutettu auttaa. 

 

Jaa
Kai Kullaa
Kai Kullaa