• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kaksi puheenaihetta toistuivat OAJ on the roadilla

04.10.2019 - 07.37 Blogi
Kuvituskuva

Tänä syksynä kaksi puheenaihetta toistuivat kaikilla paikkakunnilla, kun OAJ on the road -kierros pysähtyi eri puolilla Suomea. Tänään viemme kierroksen terveiset eduskuntaan.

Teimme OAJ:n toimiston voimin tänä syksynä yhdeksännen kerran maakuntakierroksen eri puolille Suomea. Tällä kertaa paikkakuntina olivat Kajaani, Mikkeli, Sodankylä, Turku, Kauhajoki ja Espoo.

Kierros päättyy perinteisesti Maailman opettajien päivän (5.10) aikoihin eduskuntaan, jonne viedään terveisiä kierrokselta. Näin tänäänkin.

Kuuntelemista, keskustelua ja vaikuttamista

Kierroksen tarkoituksena on jalkautua jäsenkunnan, koulutuksenjärjestäjien ja kansan pariin sekä aina tavata myös alueen mediaa ja kunnan johtoa. Tavoitteena on sekä kuunnella omaa väkeä heitä askarruttavista asioista että nostaa paikallisella ja alueen tasolla näkyviin niin koulutusta, kasvatusta ja tutkimusta kuin paikallisia ja alueen toimijoitamme.

Lisäksi jokaiseen kierrokseen liitämme jonkin erityisteeman, jota käsitellään vierailupäivän aikana, myös jäsenillassa. Tällä kertaa se oli hyvin ajankohtainen työhyvinvointi ja työhyvinvoinnin teemalukuvuosi.

Tarkoituksellisesti olemme pääsääntöisesti käyneet aina eri paikkakunnilla. Jonkin verran on nyt alkanut mukaan tulla paikkakuntia toiseen kertaan. Mutta joka vuosi ollaan pohjoisessa, etelässä, idässä ja lännessä sekä keskisessä Suomessa. Jokainen kierros on havainnollistanut sen, kuinka erilaisessa tilanteessa nimenomaan koulutus- ja kasvatuspalveluita maassamme järjestetään.

Jokainen kierros on havainnollistanut sen, kuinka erilaisessa tilanteessa nimenomaan koulutus- ja kasvatuspalveluita maassamme järjestetään.

Tälläkin kierroksella tilanteiden vaihtelu maan eri puolilla tuli näkyväksi. Esiin nousseista aiheista kaksi nousi ylitse muiden.

1. Ammatillisen koulutuksen saatavuus

Ammatillisen koulutuksen saatavuus puhuttaa sekä etelässä että pohjoisessa, idässä ja lännessä. Samaan aikaan kun etelässä tuskaillaan koulutuspaikkojen riittävyyden suhteen, ollaan maakuntakeskusten ulkopuolella erittäin huolissaan ammatillisen koulutuksen saatavuudesta.

Selvästi nousee alueilla esiin huoli, että jollei lähellä ole ammatillista oppilaitosta, niin toisaalta kaikki nuoret, varsinkaan pojat, eivät lähde peruskoulun jälkeen jatkamaan opintojaan. Toisaalta pienissä ja pienehköissä kunnissa tarjolla olevat työpaikat ovat nimenomaan ammatillisen 2. asteen koulutuksen käyneille kohdentuvia. Jos yritykset eivät saa työvoimaa, ne panevat pillit pussiin ja lähtevät pois tai lopettavat toimintansa. Tämä on maakunnissa todella iso kysymys sekä asuttuna ja elinvoimaisen pysymisen että väestökehityksen ja syrjäytymisen suhteen.

Jos yritykset eivät saa työvoimaa, ne panevat pillit pussiin ja lähtevät pois tai lopettavat toimintansa.

2. Opettajatarve ja opettajien saatavuus

Toinen esiin vahvasti noussut kysymys on opettajatarve ja opettajien saatavuus. Samaan aikaan kun pääkaupunkiseudulla, opettajankoulutuspaikkakunnilla ja maakuntakeskuksissa virkoihin on jopa satamäärin hakijoita, maakuntakeskusten ulkopuolella yhä useammin ei ole yhtään hakijaa edes ns. vakinaiseen virkaan, sijaisuuksista puhumattakaan.

Nuoret opettajat eivät hakeudu kaupunkien ulkopuolelle, eivät enää kaikkiin kaupunkeihinkaan. Mitäs tälle tehdään? Ratkaisun löytäminen ei ole helppoa. Ratkaisu on kuitenkin keskeinen osa tasa-arvoisten koulutuspalveluiden turvaamisen näkökulmasta.

Nuoret opettajat eivät hakeudu kaupunkien ulkopuolelle, eivät enää kaikkiin kaupunkeihinkaan. Mitäs tälle tehdään?

Ratkaisuja vaatii myös väestörakenteen muutos

Noiden kahden eniten esiin nousseen kysymyksen lisäksi maakunnissa luonnollisesti puhuttaa väestökehitys ja väestörakenteen muutos. Lapsia vain kertakaikkiaan on vuosi vuodelta vähemmän.

Koulutuksen ja kasvatuksen kannalta käynnissä on raju muutos, ja siitä ei tule katsoa poispäin tai sormen välistä vaan suoraan silmiin. Ilmiö ei poistu vaikenemalla, selittelemällä tai värillisillä laseilla.

Koulutuksen ja kasvatuksen kannalta käynnissä on raju muutos, ja siitä ei tule katsoa poispäin tai sormen välistä vaan suoraan silmiin.

#Kansanparissa jatkossakin

Näiden yhdeksän OAJ on the road -vuoden aikana olen ollut mukana 53:ssa tapahtumassa ja yhteensä 43 paikkakunnalla. #kansanparissa on tärkeää käydä, ja tulemme käymään jatkossakin.

OAJ on the Road taas ensi syyskuussa liikkeellä kuuntelemassa ja kyselemässä!

 

Olli Luukkainen

OAJ:n puheenjohtaja

Olli Luukkainen
Olli Luukkainen