• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Rivijäsenten ja paikallisten toimijoiden tapaaminen on tärkeää

21.10.2019 - 12.59 Blogi
Kuvituskuva

OAJ:n toimistolta Pasilasta käydään paljon tilaisuuksissa eri puolilla Suomea tapaamassa jäseniä. Jatkossa on yhä tärkeämpää löytää myös uusia keinoja, joilla jäsenet pääsevät osallistumaan OAJ:n toimintaan ja järjestön kehittämiseen. Jäsenten kannattaa aktiivisesti olla yhteydessä myös edustajiensa kanssa – he tekevät OAJ:ssä päätökset.

Toteutimme OAJ on the Road -kiertueen tänä syksynä yhdeksännen kerran. Nyt jo jokasyksyiseksi muodostuneen kierroksen aikana kävimme tuttuun tapaan kuudella paikkakunnalla. Kierroksen terveiset veimme kansanedustajille ja heidän avustajilleen eduskuntaan Maailman opettajien päivän tiimoilta.

Kaikkiaan OAJ on the road -kierrosten aikana olen päässyt tapaamaan jäsenistöämme yhteensä 53:ssa tapahtumassa yhteensä 43 paikkakunnalla. Ne ovat olleet äärettömän tärkeitä, varsin hyvähenkisiä ja kannustavia tilaisuuksia. Tämänkään syksyn kierroksella ei yhdessäkään jäsentilaisuudessa mikään asia noussut ristiriitaisen debatoinnin kohteeksi. Rivijäsenten selkeä pääviesti oli, että ”jaksakaa pitää puoliamme, luotamme teihin”. Siltä pohjalta on hyvä jatkaa.

Rivijäsenten selkeä pääviesti oli, että ”jaksakaa pitää puoliamme, luotamme teihin”. Siltä pohjalta on hyvä jatkaa.

Tuhansia tilaisuuksia jäsenille

Syksyinen kierros on tärkeä tapa kohdata jäseniä, mutta vain yksi sellainen. Itsellenikin tulee vuodessa 90–100 matkapäivää, mutta kun otetaan huomioon koko Pasilan toimistomme jalkautuminen kentälle, on vierailuja jäsenten pariin satoja. Vierailut liittyvät yli 90-prosenttisesti nimenomaan rivijäsenille järjestettyihin tilaisuuksiin.

Kun kokonaisuuteen otetaan mukaan erilaisissa luottamushenkilörooleissa olevien jäsenistön edustajien järjestämät tilaisuudet, nousee kokonaismäärä jo tuhansiin.

Tämä on välttämätöntä, mutta ei kuitenkaan riitä. Kehitämme koko ajan kanavia ja tapoja olla suoraan yhteydessä yksittäiseen jäseneen ja keinoja yksittäisen jäsenen ottaa kantaa niin itseään koskeviin asioihin kuin OAJ:n tavoiteasetteluun, toimintaan ja kehittämiseen. Ehdoton tavoitteemme on kuulla ja kuunnella jäsentä, myös sitä hiljaista eikä vain kovaäänisintä eikä vain edustajiksi valittuja.

Ehdoton tavoitteemme on kuulla ja kuunnella jäsentä, myös sitä hiljaista eikä vain kovaäänisintä eikä vain edustajiksi valittuja.

Omiin edustajiin kannattaa pitää yhteyttä

Demokratiaan kuuluu se, että jäsenet itse valitsevat edustajansa. Jäsenkunnan käsissä on, keitä ja millaista ajattelua edustavia edustajia se itseään ja asiaansa edustamaan valitsee. Myös jäsenten itsensä vastuulla on, että valitut edustajat ja päättäjät tietävät heidän näkemyksistään.

Olkaa jatkuvasti yhteydessä edustajiinne. He viime kädessä päättävät sen mitä järjestö tavoittelee ja miten se toimiin. Toimiston tehtävänä on valmistella asioita päätettäviksi ja panna päätökset toimeksi.

Toisin kuin usein näytetään luulevan, päätösvalta ei ole toimistolla. Se on jäsenkunnan valitsemilla edustajilla.

Olli Luukkainen

OAJ:n puheenjohtaja

Twitter: @OlliLuukkainen

 

Olli Luukkainen
Olli Luukkainen