• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Lähityössä olevilla opettajilla ei ole mahdollisuutta joulukaranteeneihin

16.12.2020 - 11.36 Blogi
Kuvituskuva

Joulu lähestyy, ja silloin ihmisillä on tavallistakin suurempi halu olla yhdessä läheistensä kanssa. Monet tapaavat jouluisin kaukana asuvia lapsiaan, lastenlapsiaan, vanhempiaan tai isovanhempiaan. Mutta entäs tänä jouluna?

Erityisesti varhaiskasvatuksen, perusopetuksen alimpien luokkien ja erityisopetuksen sekä valmistavien luokkien opettajien halutaan lähiopettavan oppilaitaan myös kovassa tautitilanteessa. Tämän lisäksi heidän toivotaan nyt monilla epidemia-alueilla olevan menemättä läheistensä luokse jouluna. Vähintään pitäisi olla omaehtoisessa karanteenissa ennen vierailuja.

Miten varhaiskasvatuksen opettaja on joulun aikana ensin kymmenen päivää omaehtoisessa karanteenissa ja sitten vierailee vaikkapa lastensa tai vanhempiensa luona? Ottamalla palkatonta vapaatako?

Miten varhaiskasvatuksen opettaja on joulun aikana ensin kymmenen päivää omaehtoisessa karanteenissa ja sitten vierailee vaikkapa lastensa tai vanhempiensa luona?

Vaikeita kysymyksiä, ja nämä vaikeat kysymykset koskevat usein, myös opetusalalla, ennen kaikkea niitä työntekijöitä, joiden palkkataso on matala. Monet heistä menevät julkisilla kulkuvälineillä joka aamu töihinsä, virittävät hymyn naamalleen ja ovat turvallisia ja iloisia aikuisia lähikontaktia ja syliä kaipaaville lapsille. Valitettavan monelle lapselle tuo opettajan syli voi olla ainoa lämmön lähde.

Lisäksi nuo työnsä ammattilaiset näytään ohitettavan, kun puhutaan ”korona-sankareista”. Tämä ei todellakaan ole reilua.

Kun on itse etätöissä, on helppo asettaa muille karanteeneja ja muita rajoitteita. Kun oma työ mahdollistaa työskentelyn etänä, on helppo vaatia muitakin etätöihin. On kuitenkin syytä miettiä, miltä nuo vaatimukset tuntuvat niistä työntekijöistä, jotka ovat jatkuvan altistumisuhan alla lähitöissä. Erityisesti joulun lähestyessä vaatimukset nostavat tunteet pintaan.

Niiden, joilla on mahdollisuus suojautua paremmin taudilta, on vähintäänkin osoitettava myötätuntoa ja kunnioitusta lähityötä tekeviä arjen sankareita kohtaan. Näitä korona-ajan arjen sankareita on monissa ammateissa.

Pienten lasten ja erityistä huolenpitoa tarvitsevien lasten kanssa työskenteleville työn intensiivisyys ja rajalliset mahdollisuudet käyttää suojavälineitä tuovat työhön vielä omat erityispaineensa. Me emme saa unohtaa heitä.

 

Olli Luukkainen

OAJ:n puheenjohtaja

Twitter: @OlliLuukkainen

Jaa
Olli Luukkainen
Olli Luukkainen